De ce bărcile plutesc pe apă?

20.03.2024
De ce bărcile plutesc pe apă?

Bărcile plutesc. Un lucru banal, simplu, care are o explicație complexă în spate. Oricare obiect conceput să plutească (fie că este barcă, saltea gonflabilă, etc.) are la bază legea lui Arhimede. Așadar, principiul lui Arhimede spune că un corp scufundat într-un fluid este împins de către fluid, de jos în sus, cu o forţă egală cu greutatea volumului de fluid dislocat de către corp.

De ce plutesc vapoarele?

Cu alte cuvinte, atunci când o barcă este lansată „la apă”, aceasta își deplasează o anumită cantitate de apă, generând o forță de susținere care contracarează greutatea bărcii. În momentul în care forța de susținere este egală cu greutatea bărcii, aceasta rămâne în echilibru și plutește.

Practic, greutatea bărcii trebuie să fie mai mică decât greutatea apei deplasate de aceasta, astfel încât să existe un excedent de forță de susținere care să mențină barca pe suprafața apei.

Obiectele cu denistate mai mică decât apa, plutesc

Totuși, de ce un buștean mare și greu plutește, iar o piatră mică se duce la fund? Răspunsul este simplu: din cauza densității obiectelor. Termenul densitate descrie câtă masă are un obiect. Dacă barca are o densitate mai ușoară decât apa de sub ea, va pluti. Simplu, nu?

Plutirea sau scufundarea unui obiect este dictată de raportul dintre masa și volumul său și densitatea fluidului în care este plasat.

Paper ship floating on water on waves

Ce se întâmplă când se scufundă un vapor?

Din punct de vedere fizic, atunci când un vapor se scufundă, densitatea medie a vaporului este mai mare decât densitatea fluidului (apa de obicei). Nava începe să se scufunde sub influența gravitației.

Pe măsură ce vaporul se scufundă, presiunea crește odată cu adâncimea. În interiorul vaporului, această presiune în creștere poate duce la deformări structurale și la încercarea de a compensa presiunea crescută printr-o creștere a presiunii interne.

Totodată, în timpul scufundării, vaporul poate forma o buclă de aer în interior, care poate juca un rol important în stabilitatea sa. Aceasta poate avea implicații în funcționarea echipamentului de salvare și poate influența viteza și unghiul de scufundare.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot