De ce vapoarele nu au faruri?

23.02.2024
De ce vapoarele nu au faruri?

De când lumea și pământul automobilele au fost dotate cu sisteme de iluminare. Inițial, primele „faruri” erau, de fapt, niște felinare. Astăzi, mașinile au lumini puternice menite să lumineze drumul pe timpul nopții. Dar, dacă farurile funcționează pentru mașini, de ce nu ar merge și la bărci? Cu toate acestea, vapoarele nu sunt dotate cu faruri. Care este explicația?

De obicei, bărcile și vapoarele nu au faruri precum mașinile, deoarece funcționează într-un mediu diferit. În plus, reglementările internaționale spun că acestea trebuie să aibă lumini de navigație specifice pentru a asigura vizibilitatea și a preveni coliziunile pe apă, scrie journalhow.com.

Bărcile au „altfel” de lumini

Aceste lumini sunt poziționate conform reglementărilor internaționale și indică direcția în care se mișcă o navă. Acestea constau de obicei din lumini roșii și verzi pe prova (față) și o lumină albă pe pupa (spate). Aceste lumini ajută alte bărci să determine direcția și poziția unei nave, chiar și în condiții de vizibilitate scăzută.

Farurile ar fi… inutile

Spre deosebire de drumuri, în mări și oceane nu există benzi fixe sau căi marcate. În schimb, bărcile navighează folosind hărți, geamanduri și marcaje. Dacă bărcile ar fi dotate cu faruri, acestea ar putea oferi vizibilitate doar într-un interval limitat, iar lumina s-ar putea reflecta în apă, reducând vizibilitatea generală. Acest lucru ar putea deruta sau induce în eroare alți navigatori și astfel ar crește riscul de accidente. În plus, un far nu ar putea să lumineze mai departe de 2-300 de metri. Pentru bărci, ar fi inutil, căci n-ar putea evita o coliziune la această distanță.

Totodată, navigatorii sunt încurajați să se bazeze pe vederea lor de noapte pentru a naviga în siguranță. Când afară se întunecă, ochii noștri se adaptează treptat, permițându-ne să vedem mai bine în condiții de lumină scăzută. Lumina artificială excesivă, cum ar fi farurile, poate împiedica acest proces și poate face mai dificilă observarea altor bărci sau a altor obstacole.

Un alt motiv pentru care vapoarele nu au faruri este grija față de faună. Navigatorii sunt sfătuiți să reducă pe cât posibil utilizarea luminilor puternice în timpul operațiunilor pe timp de noapte pentru ca viața sălbatică din mări și oceane să nu fie afectată.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot