De ce vapoarele nu au faruri?

23.02.2024
De ce vapoarele nu au faruri?

De când lumea și pământul automobilele au fost dotate cu sisteme de iluminare. Inițial, primele „faruri” erau, de fapt, niște felinare. Astăzi, mașinile au lumini puternice menite să lumineze drumul pe timpul nopții. Dar, dacă farurile funcționează pentru mașini, de ce nu ar merge și la bărci? Cu toate acestea, vapoarele nu sunt dotate cu faruri. Care este explicația?

De obicei, bărcile și vapoarele nu au faruri precum mașinile, deoarece funcționează într-un mediu diferit. În plus, reglementările internaționale spun că acestea trebuie să aibă lumini de navigație specifice pentru a asigura vizibilitatea și a preveni coliziunile pe apă, scrie journalhow.com.

Bărcile au „altfel” de lumini

Aceste lumini sunt poziționate conform reglementărilor internaționale și indică direcția în care se mișcă o navă. Acestea constau de obicei din lumini roșii și verzi pe prova (față) și o lumină albă pe pupa (spate). Aceste lumini ajută alte bărci să determine direcția și poziția unei nave, chiar și în condiții de vizibilitate scăzută.

Farurile ar fi… inutile

Spre deosebire de drumuri, în mări și oceane nu există benzi fixe sau căi marcate. În schimb, bărcile navighează folosind hărți, geamanduri și marcaje. Dacă bărcile ar fi dotate cu faruri, acestea ar putea oferi vizibilitate doar într-un interval limitat, iar lumina s-ar putea reflecta în apă, reducând vizibilitatea generală. Acest lucru ar putea deruta sau induce în eroare alți navigatori și astfel ar crește riscul de accidente. În plus, un far nu ar putea să lumineze mai departe de 2-300 de metri. Pentru bărci, ar fi inutil, căci n-ar putea evita o coliziune la această distanță.

Totodată, navigatorii sunt încurajați să se bazeze pe vederea lor de noapte pentru a naviga în siguranță. Când afară se întunecă, ochii noștri se adaptează treptat, permițându-ne să vedem mai bine în condiții de lumină scăzută. Lumina artificială excesivă, cum ar fi farurile, poate împiedica acest proces și poate face mai dificilă observarea altor bărci sau a altor obstacole.

Un alt motiv pentru care vapoarele nu au faruri este grija față de faună. Navigatorii sunt sfătuiți să reducă pe cât posibil utilizarea luminilor puternice în timpul operațiunilor pe timp de noapte pentru ca viața sălbatică din mări și oceane să nu fie afectată.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot