Cine a fost Arhimede? Ce contribuție a avut Arhimede la dezvoltarea umanității?

10.02.2021
Cine a fost Arhimede? Ce contribuție a avut Arhimede la dezvoltarea umanității?

Arhimede a fost o personalitate a lumii antice. Acesta a avut numeroase lucrări, în diferite domenii, precum: matematică, fizică, astronomie, inginerie și filozofie. Multă lume consideră că Arhimede și Isaac Newton au fost cei mai importanți oameni de știință din istoria umanității.

Cine a fost Arhimede?

Arhimede a explicat legea pârghiilor, a pus bazele hidrostaticii și a inventat șurubul fără sfârșit, printre multe altele. Totodată, a proiectat mașinării care să scoată corăbiile din apă și un sistem de a le de foc, folosind multe oglinzi. Arhimede este văzut, în principal, ca primul matematicianul universal al omenirii. El a reușit să calculeze cu aproximație numărul π. Totodată, acesta a demonstrat, pentru prima dată, că aria unui cerc este egală cu π înmulțit cu raza la pătrat.

Această constantă matematică nu are o valoare exactă și, drept urmare, este un număr irațional. Valoarea lui π, în reprezentarea zecimală, nu are sfârșit și nu conține secvențe ce se repetă. Constanta pi în sistem de numerație zecimal: 3.14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288…

Viața personală a lui Arhimede

Arhimede (în greacă Αρχιμήδης) s-a născut, în anul 287 î. Hr., în Siracusa. Această localitate se află, în prezent, în Sicilia, însă la acea vreme era colonie grecească. Nu se știu multe despre viața personală a acestuia, însă, potrivit datelor istorice, se crede că ar fi trăit 75 de ani.

Tatăl său a fost Phidius (sau Fidius), un astronom al acelor vremuri. Cu toate acestea, nu se știe dacă Arhimede a fost căsătorit sau a avut copii. Se pare că întreaga viață și-a dedicat-o cercetărilor și inovațiilor științifice. Arhimede a studiat în Alexandria, Egipt, unde i-a cunoscut pe marii matematicieni Conon din Samos, Dositheos din Pelusion şi Eratostene.

Cum a murit Arhimede?

Filosoful grec a murit în anul 212 î. Hr. Forțele romane, conduse de generalul Marcus Claudius, au cucerit orașul Siracuza după doi ani de asediu. Deși, militarilor romani li se explicaseră să nu îl ucidă pe Arhimede, unul dintre aceștia a nesocotit ordinul.

Moartea lui Arhimede, pictură de Thomas Degeorge.

 

Există două ipoteze cu privire la uciderea gânditorului grec. Prima variantă, presupune că soldatul i-ar fi spus filozofului să meargă să îl întâlnească pe generalul Marcus Claudius, însă acesta a refuzat și drept urmare a fost ucis. Cea de-a doua variantă, susține că Arhimede studia niște cercuri când soldatul a intrat și a crezut că sunt obiecte de valoare. Romanul l-a ucis, dorind să sustragă pentru el acele lucruri. Se spune că ultimele cuvinte ale lui Arhimede ar fi fost:

„Nu te atinge de cercurile mele” (în greacă μὴ μου τοὺς κύκλους τάραττε).

Moștenirea lăsată de gânditorul grec

Operele gânditorului grec au rămas în istorie. Genialitatea acestuia este recunoscută de toți oamenii de știință. Arhimede a reușit să aproximeze valoarea lui pi, să calculeze aria cercului, a reușit să calculeze spirala care îi poartă numele (spirala lui Arhimede), fiind definită ca locul geometric al punctelor care corespund pozițiilor în timp ale unui punct care se îndepărtează cu viteză constantă de un punct fix.

Acesta a încercat să contorizeze numărul de fire de nisip necesare pentru a umple întregul Univers. Cea mai importantă lucrare a sa este cea care a dus la definirea principiului hidrostaticii, care spune că un corp scufundat într-un fluid este împins de către fluid, de jos în sus, cu o forţă egală cu greutatea volumului de fluid dezlocuit de către corp.

Două noțiuni științifice îi poartă numele:

Unul dintre citatele faimoase ale lui Arhimede a fost:

„Daţi-mi un punct de sprijin şi voi urni Pământul din loc.” (δος μοι που στω και κινω την γην, dos moi pu sto kai kino ten gen).

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot