Cine a fost Arhimede? Ce contribuție a avut Arhimede la dezvoltarea umanității?

10.02.2021
Cine a fost Arhimede? Ce contribuție a avut Arhimede la dezvoltarea umanității?

Arhimede a fost o personalitate a lumii antice. Acesta a avut numeroase lucrări, în diferite domenii, precum: matematică, fizică, astronomie, inginerie și filozofie. Multă lume consideră că Arhimede și Isaac Newton au fost cei mai importanți oameni de știință din istoria umanității.

Cine a fost Arhimede?

Arhimede a explicat legea pârghiilor, a pus bazele hidrostaticii și a inventat șurubul fără sfârșit, printre multe altele. Totodată, a proiectat mașinării care să scoată corăbiile din apă și un sistem de a le de foc, folosind multe oglinzi. Arhimede este văzut, în principal, ca primul matematicianul universal al omenirii. El a reușit să calculeze cu aproximație numărul π. Totodată, acesta a demonstrat, pentru prima dată, că aria unui cerc este egală cu π înmulțit cu raza la pătrat.

Această constantă matematică nu are o valoare exactă și, drept urmare, este un număr irațional. Valoarea lui π, în reprezentarea zecimală, nu are sfârșit și nu conține secvențe ce se repetă. Constanta pi în sistem de numerație zecimal: 3.14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288…

Viața personală a lui Arhimede

Arhimede (în greacă Αρχιμήδης) s-a născut, în anul 287 î. Hr., în Siracusa. Această localitate se află, în prezent, în Sicilia, însă la acea vreme era colonie grecească. Nu se știu multe despre viața personală a acestuia, însă, potrivit datelor istorice, se crede că ar fi trăit 75 de ani.

Tatăl său a fost Phidius (sau Fidius), un astronom al acelor vremuri. Cu toate acestea, nu se știe dacă Arhimede a fost căsătorit sau a avut copii. Se pare că întreaga viață și-a dedicat-o cercetărilor și inovațiilor științifice. Arhimede a studiat în Alexandria, Egipt, unde i-a cunoscut pe marii matematicieni Conon din Samos, Dositheos din Pelusion şi Eratostene.

Cum a murit Arhimede?

Filosoful grec a murit în anul 212 î. Hr. Forțele romane, conduse de generalul Marcus Claudius, au cucerit orașul Siracuza după doi ani de asediu. Deși, militarilor romani li se explicaseră să nu îl ucidă pe Arhimede, unul dintre aceștia a nesocotit ordinul.

Moartea lui Arhimede, pictură de Thomas Degeorge.

 

Există două ipoteze cu privire la uciderea gânditorului grec. Prima variantă, presupune că soldatul i-ar fi spus filozofului să meargă să îl întâlnească pe generalul Marcus Claudius, însă acesta a refuzat și drept urmare a fost ucis. Cea de-a doua variantă, susține că Arhimede studia niște cercuri când soldatul a intrat și a crezut că sunt obiecte de valoare. Romanul l-a ucis, dorind să sustragă pentru el acele lucruri. Se spune că ultimele cuvinte ale lui Arhimede ar fi fost:

„Nu te atinge de cercurile mele” (în greacă μὴ μου τοὺς κύκλους τάραττε).

Moștenirea lăsată de gânditorul grec

Operele gânditorului grec au rămas în istorie. Genialitatea acestuia este recunoscută de toți oamenii de știință. Arhimede a reușit să aproximeze valoarea lui pi, să calculeze aria cercului, a reușit să calculeze spirala care îi poartă numele (spirala lui Arhimede), fiind definită ca locul geometric al punctelor care corespund pozițiilor în timp ale unui punct care se îndepărtează cu viteză constantă de un punct fix.

Acesta a încercat să contorizeze numărul de fire de nisip necesare pentru a umple întregul Univers. Cea mai importantă lucrare a sa este cea care a dus la definirea principiului hidrostaticii, care spune că un corp scufundat într-un fluid este împins de către fluid, de jos în sus, cu o forţă egală cu greutatea volumului de fluid dezlocuit de către corp.

Două noțiuni științifice îi poartă numele:

Unul dintre citatele faimoase ale lui Arhimede a fost:

„Daţi-mi un punct de sprijin şi voi urni Pământul din loc.” (δος μοι που στω και κινω την γην, dos moi pu sto kai kino ten gen).

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot