Cine a spus: „Dați-mi un punct de sprijin și voi muta Pământul din loc”?

Claudiu Petrișor 14/01/2020 Ca să știm
Cine a spus: „Dați-mi un punct de sprijin și voi muta Pământul din loc”?

Omenirea a avut mereu mari gânditori, personalități care au schimbat cursul istoriei dar și al viitorului. Fie că a fost vorba de matematică, filozofie, fizică sau orice alt domeniu mereu a fost cineva care și-a pus amprenta, influențând în mod decisiv evoluția umanității.

Cine a fost Arhimede?

Arhimede a trăit aproximativ între 287 î.Hr. – 212 î.Hr în Siracusa, pe atunci colonie grecească. A fost unul din înțelepții lumii antice. Acesta a avut realizări în mai multe domenii științifice: matematică, fizică, astronomie, inginerie și filozofie. Arhimede a fost ucis în timpul asediului Siracuzei, de un soldat roman, în ciuda ordinului primit de a nu-l omorî. Matematicianul Carl Friedrich Gauss era de părere că Arhimede și Isaac Newton au fost cei mai mari oameni de știință din întreaga istorie a civilizației umane.

Cu ce s-a remarcat Arhimede?

Arhimede a fost unul dintre cei mai mari matematicieni ai antichității, a pus bazele hidrostaticii și a explicat legea pârghiilor. El a proiectat mașini capabile să scoată corăbiile din apă și să le dea foc folosind un sistem de oglinzi. „Dați-mi un punct de sprijin și voi muta Pământul din loc” este unul dintre citatele cu care Arhimede a rămas pentru totdeauna în istorie. Arhimede a fost primul care a realizat cele mai mari sisteme de pârghii şi scripeţi din acea vreme, pentru ridicarea unor greutăţi uriaşe. Acest lucru l-a făcut să exclame cuvintele de mai sus care au rămas în istorie. În felul acesta, Arhimede dorea să exemplifice faptul că omul poate realiza orice dacă are instrumentele necesare și dorința de a schimba lucrurile.

Citate celebre ale lui Arhimede:

  • „Cea mai scurtă distanţă dintre două puncte este linia dreaptă”;
  • „Poţi să-mi iei trupul, însă sufletul îmi aparţine”;
  • „Daţi-mi o pârghie destul de lungă şi un punct de sprijin şi voi răsturna întreaga lume cu o singură mână”;
  • „Dați-mi un punct de sprijin și voi muta Pământul din loc”
  • „Evrika!”

Nu uita să ne dai un LIKE!
Ne ajută să creștem și să ducem aceste informatii la mai multe persoane.
Mulțumim!

loading...