De ce avioanele sunt, de obicei, albe?

19.07.2022
De ce avioanele sunt, de obicei, albe?

V-ați întrebat vreodată de ce cutia neagră a avioanelor este portocalie? Dar, de ce avioanele sunt albe? De la faptul că ajută la menținerea răcirii aeronavelor până la reducerea la minimum a impactului cu păsările, iată câteva motive pentru care avioanele comerciale sunt, de obicei, albe.

Desigur, fiecare companie aeriană are propriul brand sau emblemă distinctivă, care cuprinde identificatori de culoare, grafici și tipografici, dar, în fond, aproape toate avioanele de pasageri sunt albe.

Motive pentru care avioanele sunt albe

Potrivit Finavia, principalul motiv pentru care aeronavele sunt vopsite în alb sau în culori deschise este acela de a reflecta lumina soarelui. Alte culori vor absorbi cea mai mare parte a luminii. Acest lucru este esențial, deoarece atunci când lumina soarelui este absorbită de o aeronavă, aceasta încălzește corpul avionului.

Vopsirea unui avion de pasageri în alb reduce la minimum atât încălzirea, cât și potențialele daune cauzate de radiațiile solare, nu numai atunci când avionul este în zbor, ci și atunci când este parcat pe pistă.

Atunci când zboară la altitudini mari, avioanele sunt complet expuse la diferite condiții atmosferice. Aeronavele colorate tind să se decoloreze în timp și, prin urmare, necesită revopsire pentru a-și menține aspectul estetic. În afară de faptul că vopseaua adaugă o greutate semnificativă unei aeronave. Asta înseamnă că se consumă mai mult combustibil. De asemenea, vopseaua în sine costă și bani, mai scrie sursa citată.

Pe de altă parte, un avion care este vopsit în alb sau într-o culoare deschisă nu pare semnificativ diferit chiar și după ce a petrecut ani buni în aer.

Albul ajută la detectarea eventualelor crăpături

Culoarea albă este cea mai indicată din motive evidente de siguranță. Avioanele comerciale sunt verificate în mod regulat pentru a detecta orice formă de deteriorare ale suprafeței, cum ar fi crăpăturile și loviturile. Nimic nu funcționează mai bine decât vopseaua albă. Aceste lovituri, scurgeri de ulei și alte defecte sunt aproape întotdeauna mai închise la culoare decât albul. Astfel se permite identificarea și repararea lor rapidă.

Ciocnirile dintre pasari si avioane sunt la ordinea zilei. Fie că este în zbor, decolează, aterizează sau zboară la joasă altitudine. Loviturile de păsări sunt frecvente și pot reprezenta o amenințare semnificativă la adresa siguranței aeronavelor.

Exteriorul alb poate spori vizibilitatea aeronavei și poate crește potențialul de detectare și evitare a acesteia de către păsări. Pe de altă parte, combinațiile de culori mai închise ale aeronavelor ar putea reduce contrastul dintre aeronavă și fondul vizual. La rândul său, acest lucru poate reduce capacitatea păsărilor de a detecta avioanele în timp util pentru a evita coliziunea.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot