De ce nu ai voie cu lichide în avion?

17.06.2022
De ce nu ai voie cu lichide în avion?

Oamenii care stau în avion mult timp sau la poartă critică mereu măsurile restrictive de securitate din aeroport. Pantofii și curelele trebuie date jos, laptopurile sunt scoase din carcase, iar sticlele de apă nedeschise sunt aruncate în coșurile de gunoi.d

Cei care călătoresc des cu avionul știu că acest mod de transport poate provoca deshidratare, iar lipsa apei ar fi o reală problemă. Cu toate acestea, există un motiv bine întemeiat, pe care mulți nu-l înțeleg,  pentru a nu permite urcarea la bord cu lichide.

Ai voie sau nu cu lichide în avion?

Da, ai voie, nu sunt interzise în totalitate. Este limitată doar cantitatea de lichide pe care o poți aduce. Directiva a fost pusă în aplicare de Transportation Security Administration (TSA) în 2006.

„Interzicerea unei anumite cantități de lichide din zborurile companiilor aeriene în 2006 a fost rezultatul direct al informațiilor descoperite în timpul Operațiunii Overt”, spune Steve Hersem, fostul director adjunct al Diviziei HUMINT (Human Intelligence), potrivt Mental Floss.

Operațiunea Overt a fost termenul folosit pentru a descrie un efort de colaborare pentru a dejuca complotul lui Abdulla Ahmed Ali, un cetățean britanic, care făcea parte dintr-o grupare teroristă. Anchetatorii poliției au deschis pe ascuns bagajele lui Abdulla Ahmed Ali, care era deja sub supraveghere. Înăuntru, au găsit Tang, o băutură răcoritoare sub formă de pudră, și un număr mare de baterii, ceea ce a stârnit suspiciuni.

În următoarele săptămâni, alți 220 de ofițeri de poliție din alte departamente s-au alăturat poliției în cea mai mare operațiune de supraveghere din Marea Britanie. Un al doilea bărbat, Assad Sarwar, a fost văzut cumpărând articole care nu păreau să aibă legătură cu nevoile sale zilnice. Odată a fost observat de ofițerii de supraveghere aruncând sticle goale de peroxid de hidrogen într-un centru de reciclare.

Un parc din estul Londrei a fost locul întâlnirii dintre Sarwar și Ali. Într-un apartament folosit de Ali s-a descoperit că avea ceea ce părea a fi o fabrică de bombe atunci când agenții au intrat în el pe ascuns. Ali și Tanvir Husain au fost apoi filmați cu o cameră ascunsă și un microfon făcând dispozitive din sticle de sifon.

Ulterior, Ali a petrecut două ore cercetând orarele de zbor într-un Internet Cafe, unde ofițerii l-au observat. El și partenerii săi teroriști plănuiau să folosească exploziv lichid pe bază de peroxid.

În cadrul procesului de urmărire penală împotriva conspiratorilor, acuzarea a precizat că fiecare atacator ar fi urcat în avion înarmat cu ingredientele și echipamentul necesar. În mijlocul zborului, dispozitivele ar fi fost concepute și detonate. Băuturile răcoritoare ar fi umplute cu peroxid de hidrogen. Pentru a face peroxidul de hidrogen să pară ca o băutură răcoritoare normală, puterea băuturii Tang ar fi amestecată cu acesta.

Pentru a injecta amestecul în sticle, aceștia se foloseau de o seringă. Astfel, când securitatea aeroportului ar fi verificat bagajele, dispozitivul ar fi semănat cu o sticlă de băutură normală nedeschisă, deoarece capacul său nu ar fi fost îndepărtat.

După ce acest complot a fost dejucat, echipele de securitate aeroportuară din întreaga lume au introdus limite ale cantității de lichid pe care orice pasager o putea aduce în avion cu ei.

TSA nu are altă opțiune, deoarece nu poate identifica ce tip de lichid se află într-o sticlă folosind aparatul cu raze X la controlul de securitate. Din acest motiv, a fost introdusă regula 3-1-1.

Ce înseamnă regula lichidului 3-1-1?

Foarte important atunci când călătorești cu avionul este să cunoști regula 3-1-1 atunci când treci lichide, geluri, paste, creme prin punctul de control de la securitatea aeroportului. Potrivit Traveling Light, când faci bagajul de mână orice lichid, gel sau cremă trebuie ambalate în sticle sau recipiente de 3,4 oz sau mai puțin. 3,4 oz este egal cu 100 ml. Deci, 3 din regula 311 reprezintă limita sticlelor de 3,4 oz.

Este importantă dimensiunea sticlelor, nu cantitatea de lichid din ele. Deci nu poți aduce un recipient mai mare de 100 ml care conține doar 3 oz de lichid. Ofițerul TSA va confisca orice sticle supradimensionate chiar dacă sunt pe jumătate goale.

Poți aduce mai mult de 100 ml de orice lichid, dar ar trebui să fie ambalat în două recipiente de călătorie. Primul 1 din regula 3-1-1 reprezintă faptul că toate lichidele trebuie să fie ambalate într-o pungă de plastic, transparentă de preferat, de un litru.

Ultimul 1 din regula 3-1-1 reprezintă faptul că ai voie doar o pungă de plastic de persoană când treci de securitate. Nu este o pungă per valiză. Dacă tu și un partener împărțiți o geantă de mână, puteți aduce două astfel de pungi.

Cu toate acestea, regula nu se aplică în cazul bebelușilor. Poți aduce lapte praf sau lapte matern în recipiente mai mari. De asemenea, puteți aduce suc, iaurturi sau alimente lichide pentru sugari în recipiente de dimensiuni mai mari.

Regula 3-1-1 lichide se aplică doar bagajelor de mână. Dacă pui lichide în bagajele de cală, în principal trebuie să te asiguri că acestea nu sunt inflamabile, deși există o limită pentru alcool în bagajele de control.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Câți oameni au murit de la începutul războiului din Ucraina? Numărul de victime este comparabil cu pierderile României în al Doilea Război Mondial
Câți oameni au murit de la începutul războiului din Ucraina? Numărul de victime este comparabil cu pierderile României în al Doilea Război ...
Pe data de 24.02.2022, Rusia invada Ucraina într-un atac ce avea să lase lumea înmărmurită. Mulți au spus că acesta ar putea fi începutul celui De-al III-lea Război Mondial. După aproape... citește tot
Care e legătura dintre matematică și pariurile sportive? Fabuloasa poveste a lui Frank Rosenthal, gangsterul care a sfidat autoritățile americane
Care e legătura dintre matematică și pariurile sportive? Fabuloasa poveste a lui Frank Rosenthal, gangsterul care a sfidat autoritățile ...
Decenii la rând, un geniu în matematică și-a folosit abilitățile native pentru a se îmbogăți pe căi necinstite, sfidând autoritățile americane care l-au condamnat în repetate rânduri.... citește tot
Ce prerogative are președintele României?
Ce prerogative are președintele României?
În ciuda faptului că este una dintre cele mai râvnite funcții în stat, postul de președinte al României nu îi conferă posesorului putere deplină. De fapt, președintele este garantul... citește tot