De ce avioanele lasă urme pe cer?

22.02.2018
De ce avioanele lasă urme pe cer?

Cine nu a văzut măcar o dată, pe cer, o urmă lasată de un avion? Este vorba despre dârele de culoare albă pe care unele dintre aeronave le lasă în spatele lor. Care, după un timp, dispar.

De ce avioanele lasă urme pe cer?

Aceste dungi de culoare albă poartă, în limba engleză, denumirea de „contrails”, iar cuvântul este prescurtat de la „condensation trails” care s-ar traduce prin românescul „urme de condensare”.

Urmele sunt, de fapt, niște nori artificiali. Asemeni motoarelor automobilelor, și motoarele avioanelor ard carburantul și degajă gaze de eșapament. Acestea conțin, printre altele, vapori de apă și impurități. La înălțimi de 26.000 de picioare (aproximativ 8.000 de metri), gazele din reactor, care au o temperatură ridicată, intră în contact cu aerul rece (aproximativ -40 de grade Celsius) și uscat. Diferențele mari de temperatură provoacă condensarea și înghețarea acestor vapori de apă, devenind astfel cristale de gheață, în acest fel formându-se dungile de culoare albă pe care le observăm de pe Pământ.

De ce cutiile negre ale avioanelor nu sunt… negre?

Aceste urme de condensare pe care le lasă avioanele în urmă se pot întinde pe distanțe de până la 150 kilometri și pot sta pe cer până la 24 de ore.

Sunt dârele chimice?

Mult timp s-a crezut că aceste dâre sunt asemeni gazelor de eșapament și poluează mediul înconjurător. Dr. Steven J. Davis, cercetător în domeniul climei la Universitatea California, a decis să studieze dârele cu pricina în urmă cu câțiva ani și a întocmit o echipă de 77 de experți în chimie atmosferică și poluare. După ample studii, aceștia au concluzionat că dârele nu conțin agenți chimici sau biologici.

Urme

Piloții de acrobații scriu mesaje cu „contrails”?

Urmele cu care piloții avioanelor scriu diferite mesaje pe cer la diferite reprezentații sunt asemănătoare cu urmele făcute de avioanele de linie, dar nu sunt același lucru.

De ce avioanele comerciale nu au parașute pentru pasageri?

Piloții avioanelor mici folosesc mașini speciale de fum pentru a scrie mesaje pe cer. La comanda pilotului de demonstrații, se pulverizează ulei pe sistemul de eșapament fierbinte al avionului. Acesta arde extrem de repede și astfel se creează nori de fum alb dens. Mesajele scrise pe cer poartă denumirea de „Skywriting”.

Urme
Urme lăsate de avioane

Foto: pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot