De ce ating polițiștii farul sau stopul mașinii atunci când opresc un șofer?

15.12.2021
De ce ating polițiștii farul sau stopul mașinii atunci când opresc un șofer?

Sunt multe cazurile în care polițiștii opresc conducătorii auto în trafic, fie pentru că aceștia din urmă încalcă legea, fie pentru un control de rutină. Mulți dintre oamenii legii au obiceiul de a atinge stopul mașinii. Un gest aparent inofensiv, care a ridicat multe semne de întrebare în rândul participanților la trafic.

De ce pun polițiștii mâna pe farul mașinii?

Nu există un șofer în lume care să fie fericit atunci când este tras pe dreapta de un polițist. Când acest lucru se întâmplă, fie are loc o razie de amploare sau de rutină, fie conducătorul auto în cauză a încălcat regulile de circulație și urmează să fie penalizat cu puncte sau contravențional. Puțină lume știe că atunci când polițistul se îndreaptă către șofer acesta atinge mașina acestuia în partea din spate, poate chiar pe stop. Dar, care este motivul din spatele acestui gest?

Se pare că obiceiul a apărut înainte să fie instalate camerele de filmat de pe mașinile de poliție. Oamenii legii știu că unii infractori au obiceiul de a ascunde arme sau droguri în autoturism, iar atunci când sunt opriți pe dreapta sunt în stare să atace și polițistul, fără menajamente. Drept urmare, s-a luat decizia ca fiecare polițist să își lase amprenta pe mașină, în felul acesta, dacă infractorul fuge și este prins ulterior să se constate că s-a întâmplat ceva în neregulă în trecut.

Totodată, dacă potențialul infractor atacă și omoară polițistul, amprentele criminalului se vor găsi pe mașina lui. Din fericire, odată cu apariția camerelor de filmat pe mașinile de poliție, totul poate fi înregistrat și dovedit mai ușor în sala de judecată.

Ce drepturi are un șofer oprit de poliție?

Conducătorii auto trași pe dreapta nu au numai obligații, ci și drepturi. De exemplu, organul abilitat are obligația de a se legitima, fie cu insigna, fie cu legitimația de serviciu.  Conform legii 218 din 23 aprilie 2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române:

ART. 41
(1) În exercitarea atribuţiilor de serviciu poliţistul este obligat să prezinte insigna sau legitimaţia de serviciu, după caz, pentru a-şi face cunoscută, în prealabil, calitatea, cu excepţia situaţiilor în care rezultatul intervenţiei sau siguranţa ulterioară a poliţistului ar fi periclitată.

În ce cazuri pot folosi polițiștii arma din dotare?

În multe situații polițiștii trebuie să apeleze la arma din dotare pentru a restabili ordinea publică. În conformitate cu prevederile Legii nr.360/2002 privind Statutul polițistului, toti polițiștii aflați în evidenta unitatilor din subordinea Inspectoratului General al Politiei Române au în dotare arme de foc. Legea 218/2002 privind organizarea si functionarea Poliției Române stipuleaza la art.37 următoarele:

(1) Poliția Română poate interveni în forță, în condițiile legii, împotriva celor care pun in pericol viata, integritatea sau sanatatea persoanelor ori a organelor de ordine, precum și împotriva celor care amenință cu distrugerea unor clădiri sau bunuri de interes public ori privat.
(2) Folosirea mijloacelor din dotare se face numai după avertizarea și somarea, prin mijloace de amplificare sonoră, a participanților la dezordine asupra necesității respectarii legii și ordinii publice. Dacă după avertizare se încalcă în continuare ordinea publica si legile, politistul numit ca sef al dispozitivului de ordine sau șefii ierarhici îi somează pe participanti folosind formula: Prima somatie: Atențiune, vă rugam să părăsiți… Vom folosi forța!, urmată de semnale sonore și luminoase. Dacă dupa trecerea perioadei de timp necesare dispersarii cei somati nu se supun, foloseste o ultima somatie, astfel: Ultima somatie: Părăsiți… Se va folosi forța!
(3) Dacă în astfel de situații, precum si in cele prevazute de art. 47 din Legea nr. 17/1996 privind regimul armelor de foc si al munitiilor se impune uzul de arma, in prealabil se va folosi o ultima somatie, astfel: Părăsiți… Se vor folosi armele de foc!
(4) Folosirea mijloacelor de împiedicare și constrângere încetează de îndată ce s-a restabilit ordinea publică.

Foto: shtiu.ro

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot