De ce a invadat Napoleon Rusia?

22.11.2023
De ce a invadat Napoleon Rusia?

Una dintre cele mai marcante personalit─â╚Ťi ale istoriei europene a fost, cu siguran╚Ť─â, Napoleon Bonaparte. Ac╚Ťiunile sale au influen╚Ťat puternic politica european─â de la ├«nceputul secolului al XIX-lea. Acesta a fost un lider ├«nn─âscut ╚Öi una dintre cele mai importante decizii ale sale a fost invadarea Rusiei ├«n anul 1812.

Napoleon Bonaparte a invadat Rusia ├«n 1812 ├«n cadrul campaniei cunoscute sub numele de Campania din Rusia sau R─âzboiul celei de-a ╚śasea Coali╚Ťii. Rela╚Ťiile dintre Fran╚Ťa ╚Öi Imperiul Rus s-au deteriorat ├«ntre 1811 ╚Öi 1812 din cauza nerespect─ârii de c─âtre ╚Ťar a acordurilor Tratatului de la Tilsit ╚Öi a Sistemului continental impus de Napoleon I.

ÔÇ×Istoria este o minciun─â pe care nimeni nu o contest─âÔÇŁ (Napoleon)

├Ämp─âratul Rusiei, Alexandru I, a refuzat s─â respecte embargoul impus de Napoleon ├«mpotriva comer╚Ťului cu Marea Britanie. Napoleon a impus o blocad─â continental─â ├«mpotriva Marii Britanii, ├«ncerc├ónd s─â izoleze economia britanic─â ╚Öi s─â sl─âbeasc─â puterea militar─â a acestuia. Cu toate acestea, Rusia a ├«nc─âlcat blocada ╚Öi a continuat s─â fac─â afaceri cu britanicii, ceea ce a st├órnit nemul╚Ťumirea lui Napoleon.

La baz─â a stat ╚Öi dorin╚Ťa de expansiune a lui Napoleon. Liderul francez avea ambi╚Ťii de expansiune ╚Öi de consolidare a influen╚Ťei franceze ├«n Europa. Prin controlul Rusiei, Napoleon ar fi putut consolida ╚Öi extinde domina╚Ťia sa ├«n estul Europei.

Cum a început conflictul?

Primul r─âspuns al lui Napoleon a fost comasarea treptat─â de for╚Ťe la grani╚Ťa dintre Rusia ╚Öi Ducatul Var╚Öoviei, un satelit al Imperiului Francez. ├Än acest context, Imperiul Rus decide s─â ├«ncheie un tratat de pace cu Imperiul Otoman, fapt ce ├«i permite s─â aduc─â mai multe trupe la grani╚Ťa de vest.

Invazia a început în iunie 1812, iar armata lui Napoleon a avansat rapid în teritoriul rus. Cu toate acestea, Rusia a adoptat o tactică de retragere strategică, folosind politica pământului pârjolit pentru a distruge resursele și a împiedica armata franceză să se aprovizioneze. Această tactică a culminat în Bătălia de la Borodino în septembrie 1812, care a fost una dintre cele mai sângeroase bătălii ale războiului.

Napoleon a reu╚Öit s─â captureze Moscova, dar ora╚Öul a fost incendiat de ru╚Öi ├«nainte de capturare. ├Än consecin╚Ť─â, ├Ämp─âratul ordon─â retragerea general─â c─âtre Neman, armata francez─â fiind constant urm─ârit─â de c─âtre cea rus─â, ref─âcut─â ├«ntre timp la baza de la Tarutino. Sute de mii de solda╚Ťi ai Grande Arm├ęe cad prizonieri ├«n m├óinile cazacilor sau devin victime ale cumplitei ierni ruse╚Öti, care nu iart─â nici armata rus─â.

Dup─â ce Napoleon reu╚Öe╚Öte s─â scape din ├«ncercuirea ru╚Öilor ├«n b─ât─âlia de la Berezina, ultimele unit─â╚Ťi decimate din ariergarda francez─â traverseaz─â r├óul Neman pe 12 decembrie, pun├ónd astfel cap─ât campaniei din 1812. Aproximativ 1.000.000 de oameni au murit ├«n acel conflict, 400.000 de ru╚Öi ╚Öi 500.000 de francezi.

Campania din Rusia l-a costat tronul

├Än anul care a urmat, o nou─â coali╚Ťie se formeaz─â ├«mpotriva Imperiului Francez, alc─âtuit─â din Imperiul Rus, Suedia, Marea Britanie ╚Öi fo╚Ötii alia╚Ťi, Imperiul Austriac ╚Öi Regatul Prusiei. Profit├ónd de pierderile uria╚Öe suferite de Marea Armat─â (├«n special la nivelul cavaleriei), dar ╚Öi de superioritatea numeric─â a acestora, membrii coali╚Ťiei, dup─â o campanie care a durat doi ani, reu╚Öesc s─â ajung─â la por╚Ťile Parisului ╚Öi s─â for╚Ťeze abdicarea lui Napoleon. Un an mai t├órziu, ├«n 1815, Napoleon revine pe tron ├«ns─â numai pentru trei luni.

Vezi AICI trailerul filmului Napoleon!

Filmul ÔÇ×NapoleonÔÇŁ de Ridley Scott a intrat deja ├«n cinematografele din Rom├ónia. Pelicula ├«i are ├«n rolurile principale pe Joaquin Phoenix ╚Öi Vanessa Kirby. Filmul prezint─â ascensiunea la putere a ├«mp─âratului, dar acord─â o aten╚Ťie major─â rela╚Ťiei cu Josephine de Beauharnais, iubirea vie╚Ťii lui. De-a lungul timpului, Ridley Scott a mai regizat filme ca ÔÇ×GladiatorulÔÇŁ, ÔÇ×AlienÔÇŁ sau ÔÇ×Mar╚ŤianulÔÇŁ.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult a╚Öteptatul concert Coldplay de la Bucure╚Öti a ├«nceput cu st├óngul. Un c├ónt─âre╚Ť de manele pe nume Babasha a fost invitat s─â c├ónte al─âturi de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... cite╚Öte tot
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Cui nu-i plac drume╚Ťiile prin p─âdure, aerul curat, conectarea cu natura? Din p─âcate, o ie╚Öire ├«n natur─â este, de multe ori, periculoas─â, iar cea mai mare primejdie o reprezint─â animalele... cite╚Öte tot
C├ót de rapid era Bruce Lee? Ce vitez─â de reac╚Ťie avea? De c├óte ori putea s─â loveasc─â ├«n 1,5 secunde?
C├ót de rapid era Bruce Lee? Ce vitez─â de reac╚Ťie avea? De c├óte ori putea s─â loveasc─â ├«n 1,5 secunde?
Bruce Lee a fost, cu siguran╚Ť─â, unul dintre cei mai rapizi oameni care au tr─âit pe Terra. ╚śi nu rapid ca vitez─â de deplasare, ci rapid ca timp de reac╚Ťie. Dar, c├ót de rapid era cel poreclit... cite╚Öte tot