De câte tone de flori este nevoie pentru un litru de parfum pur?

30.05.2023
De câte tone de flori este nevoie pentru un litru de parfum pur?

Cui nu-i plac parfumurile de calitate? Se știe, francezii sunt recunoscuți pentru parfumurile de calitate pe care le fac. Istoria parfumurilor franțuzești de calitate începe în perioada renascentistă, în secolul al XVI-lea. Prima femeie care dă viață parfumurilor franțuzești este Caterina de Medici care ajunge la curtea regală a Franței. Cel care a ajutat-o a fost parfumierul său Rene le Florentin.

Cui nu-i plac parfumurile de calitate? Se știe, francezii sunt recunoscuți pentru parfumurile de calitate pe care le fac. Istoria parfumurilor franțuzești începe în perioada renascentistă, în secolul al XVI-lea. Prima femeie care dă viață parfumurilor franțuzești este Caterina de Medici care ajunge la curtea regală a Franței. Cel care a ajutat-o a fost parfumierul său Rene le Florentin.

„Parfumul, istoria mirosurilor, este o poezie a memoriei” (Jean-Claude Ellena)

Caterina de Medici crease o adevarata obsesie pentru parfumuri. De altfel, ea a fost cea care a deschis primul magazin de parfumuri din Paris. Astăzi, există parfumerii pe întreg teritoriul Franței. Una dintre cele mai celebre este Fragonard (denumită după numele unui cunoscut pictor francez), situată în sudul Franței.

Cum a început povestea Fragonard?

Cu puțin timp înainte de Primul Război Mondial, Eugène Fuchs, un antreprenor care fusese deja sedus de magia parfumului, a decis să-și înființeze propria parfumerie bazată pe conceptul inedit de a vinde produse de parfumerie direct turiștilor care începeau pentru a descoperi farmecele Rivierei Franceze.

Parfumeria Fragonard a fost deschisă în anul 1926. Eugène Fuchs a ales să-i dea numele celebrului pictor născut în Grasse, Jean-Honoré Fragonard (1732-1806), ca un omagiu atât orașului Grasse, cât și rafinamentului artelor din secolul al XVIII-lea. În mod similar, alegerea numelui a exprimat dorința lui de a-și conduce afacerea în conformitate cu tradițiile.

Acest spirit a fost perpetuat cu loialitate de către cele trei generații care au urmat care au condus și conduc compania. Astăzi există fabrici de producție și puncte de vânzare în Grasse, Eze și, de asemenea, Paris.

Sub conducerea lui Jean-Francois Costa Parfumerie Fragonard a trecut printr-o expansiune și modernizare rapidă. Ca un pasionat colecționar de artă, în anii 1970 a adunat o colecție mare și unică de articole antice legate de parfumuri, care a îmbogățit Fragonard și a dat orașului Grasse o nouă dimensiune culturală.

Astăzi, fiicele lui Jean-François Costa, Agnès și Françoise, conduc destinul parfumeriei și sunt la fel de preocupate ca și generațiile anterioare să continue să construiască compania, adaptând-o în același timp la nevoile și dorințele actuale ale pieței.

Trei tone de flori pentru un litru de parfum pur

Un redactor shtiu.ro a ajuns într-o vizită la Fragonard. Aici, se fac tururi gratuite pentru turiști, iar ghizii sunt extrem de amabili. Echipa Fragonard a dus măiestria parfumurilor la un alt nivel. „Pentru a avea un litru de parfum pur, este nevoie de trei tone de trandafiri”, e explicat unul dintre ghizi turiștilor în limba engleză. Întrebat despre concentrația parfumurilor pe care le vând în magazinul de prezentare, ghidul a explicat: „Parfumul are 24% esență de parfum, apa de parfum are 15% esență de parfum, apa de toaletă 10% și apa de colonie 5%”.

Foto: Shtiu.ro

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De unde știau nemții cine este evreu și cine nu în perioada Holocaustului?
De unde știau nemții cine este evreu și cine nu în perioada Holocaustului?
Holocaustul este una dintre cele mai negre perioade din istoria umanității. Timp de 12 ani, evreii au fost vânați și milioane de evrei și-au pierdut viața. Holocaustul a început, în anul... citește tot
Cine a fost cel mai bogat om de la bordul Titanicului? A scăpat cu viață?
Cine a fost cel mai bogat om de la bordul Titanicului? A scăpat cu viață?
Una dintre cele mai mari tragedii maritime din istorie a avut loc în anul 1912, atunci când Titanic, cel mai mare pachebot din lume în acele vremuri, s-a ciocnit de un iceberg și s-a scufundat.... citește tot
Craniile lui Mihai Viteazul și Radu cel Mare, fotografiate în 1893. Cum „s-a plimbat” craniul lui Mihai Viteazul prin… Rusia?
Craniile lui Mihai Viteazul și Radu cel Mare, fotografiate în 1893. Cum „s-a plimbat” craniul lui Mihai Viteazul prin… Rusia?
„Turturea paharnic, el a furat capul lui şi l-a adus în ţară, de l-a slujit şi l-a îngropat cu multă cinste ca pe un domn”, nota Letopisețul Cantacuzinesc la ceva vreme după asasinarea... citește tot