Dacă ne invadează Rusia, care va fi primul oraș românesc atacat?

27.02.2022
Dacă ne invadează Rusia, care va fi primul oraș românesc atacat?

De zile bune, rușii au invadat Ucraina, încercând să cucerească Kievul, capitala Ucrainei. Întrucât războiul are loc la câteva sute de kilometri de țara noastră, mulți români se întreabă ce s-ar întâmpla dacă Vladimir Putin ar decide să atace o țară membră NATO. Și, cea mai apropiată, ar fi, România. Deși acest scenariu este puțin probabil, analiștii iau în calcul orice decizie a liderului rus. Totuși, care ar fi primul oraș atacat?

Constanța, primul oraș atacat?

După ce a mobilizat sute de mii de militari la granițele Ucrainei, primul pas al generalilor ruși a fost să cucerească orașele port și aeroporturile. Unul dintre obiectivele vizate de ruși a fost orașul port Mariupol, situat pe malul Mării Azov. A urmat Berdiansk, și el oraș port.

„În multe dintre ocazii, statele invadatoare nu vizează doar țintele militare și infrastructura. În multe cazuri, statele cuceresc orașele port și aeroporturile pentru ca statul invadat să nu mai poată primi provizii și ajutor. Un port sau un aeroport blocat înseamnă pierderi uriașe pentru cei cotropiți”, a explicat pentru shtiu.ro un analist politic.

Întrebat care ar fi primul oraș invadat, analistul a punctat: „Probabil, Constanța ar fi orașul vizat. Pe lângă faptul că este mare oraș port, este unul dintre cele mai expuse orașe de pe flancul estic al NATO. În plus, este destul de apropiat de baza militară Mihai Kogălniceanu, o bază militară NATO”.

Din cele 30 de țări membri NATO, România este cel mai apropiat membru de Federația Rusă, principalul dușman al Alianței Nord-Atlantice.

Cu aproape 300.000 de locuitori, Constanța este al 5-lea oraș ca mărime din România. Cifrele arată că sunt 72 de buncăre în municipiul Constanța, care aparțin de Serviciul Inspectoratului Municipal de Protecție Civilă, aflat sub incidența Primăriei Constanța. Cel mai mare este cel de sub Sala Sporturilor, dar acesta nu mai este funcțional de 50 de ani

Ce s-ar întâmpla dacă România ar fi atacată?

Țara noastră a aderat în anul 2004 la NATO, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord. NATO este o alianță politico-militară ce reunește 30 de țări din Europa și America de Nord. Conform tratatului alianței, dacă un membru NATO este atacat de un alt stat, toţi membrii NATO se vor uni în protejarea aliatului. ”Un atac armat împotriva unui aliat din Europa sau America de Nord, este considerat un atac împotriva tuturor”, se specifică în Articolul 5. Cu alte cuvinte, dacă România ar fi nevoită să facă față unei agresiuni, NATO va trimite cât mai rapid întăriri militare în țara noastră.

Care sunt țările care fac parte din NATO?

Membrii inițiali (1949) au fost Belgia, Canada, Danemarca, Franța, Islanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Regatul Unit și Statele Unite. Deși regimul din Uniunea Sovietică a căzut de mult timp, nevoia de supremație mondială dintre Rusia și SUA a continuat să facă din lume un loc periculos. Astăzi, 30 de țări sunt membre ale alianței.

Alte state membre sunt: Grecia și Turcia (anul 1952), Germania (1955), Spania (1982), Cehia,Ungaria, Polonia (1999), Bulgaria, Estonia, Lituania, România, Slovacia, Slovenia (2004), Albania și Croația (2009) și Muntenegru (2017).

Cel mai nou membru NATO este Republica Macedoniei de Nord, care a aderat la Alianță pe data de 27 martie 2020.

 

AZI ÎN ISTORIE
Pe data de 25 iunie au fost consemnate o serie de evenimente care au rămas în istoria omenirii. Multe dintre ele au fost uitate odată cu trecerea anilor, însă redactorii shtiu.ro le readuc în...
Cele mai noi articole
Ce este discul metalic pe care doctorii îl poartă pe cap?
Ce este discul metalic pe care doctorii îl poartă pe cap?
Medicii au avut dintotdeauna un profil fizic distinct, de la halatul alb la stetoscopul agățat în jurul gâtului sau ascuns în buzunar. Dar ce este discul metalic ciudat purtat în jurul capului?... citește tot
Cât de sănătoase sunt suplimentele alimentare și vitaminele?
Cât de sănătoase sunt suplimentele alimentare și vitaminele?
În prezent, industria farmaceutică este una care produce miliarde de dolari în fiecare an. La televizor, în mediul online sau la radio vedem sau auzim tot felul de reclame la diferite produse... citește tot
Care este cea mai mare pasăre din lume care poate zbura? Este numită și cea mai „romantică” pasăre
Care este cea mai mare pasăre din lume care poate zbura? Este numită și cea mai „romantică” pasăre
Păsările sunt creaturi ușoare, corpul lor fiind compus din pene și oase goale. Cea mai mică pasăre, pasărea colibri albină, cântărește doar 1,6 grame, ceea ce este uimitor! La polul opus,... citește tot
Shtiu.ro