Curiozități despre tine. Ce putem să spunem despre tine, deși nu te cunoaștem

16.03.2021
Curiozități despre tine. Ce putem să spunem despre tine, deși nu te cunoaștem

În viața ta de zi cu zi, suferi o mulțime de transformări la nivelul organismului care par atât de obișnuite încât nici măcar nu te oprești să te gândești de ce sunt cu adevărat necesare și cum au apărut.

Corpul uman este compus din celule vii și materiale extracelulare și organizat în țesuturi, organe și sisteme. O adevărată mașinărie cu multe curiozități. Începând de acum să știi că gura ta produce aproximativ un litru de salivă în fiecare zi.

Dacă până acum te-ai simțit destul de activ, află de la noi că uneori creierul tău este mai activ când dormi decât atunci când ești treaz. În afară de asigurarea bunului mers al organismului, vasele tale de sânge puse cap la cap ar putea înconjura Pământul de PATRU ori.

Chiar dacă nu ești un licurici, corpul tău degajează o cantitate mică de lumină, însă este prea slabă pentru ca ochiul să o vadă. Te consideri un adult obișnuit? Află că în buricul tău există 67 de specii diferite de bacterii. Mai stai puțin și apoi mergi la un duș să mai scazi numărul lor.

Curiozități despre tine

„Când erai bebeluș nu plângeai”, a fost, probabil, una dintre propozițiile folosite de părinții tăi. Ba plângeai, doar că nu ai vărsat lacrimi până la vârsta de cel puțin o lună.

Viața unui om este plină de suișuri și coborâșuri. Probabil că uneori ai senzația că inima îți bate mai mult sau mai puțin, dar nu-ți face griji, în medie inima ta va bate de peste trei miliarde de ori în întreaga viață.

Dacă mărimea contează pentru tine, află că ai plămânul stâng cu aproximativ 10% mai mic decât cel drept. În caz că ai ceva probleme financiare, deși ai doi rinichi, doar unul este necesar pentru a trăi, însă nu-l poți vinde, este ilegal! Dar uite și o veste bună, în caz că erai un pic invidios pe rechini. Dinții tăi sunt la fel de puternici ca ai lor.

Kilogramele în plus sunt acum o problemă mondială. Obezitatea este o boală, însă 8% din greutatea ta o reprezintă sângele. Pentru psihic, dar și pentru salvarea unei vieți, mergi și donează.

Dacă ți se face pielea de găină când auzi de ac, să știi că ești cu adevărat periculos. Pe vremuri, strămoșii noștri păreau mai amenințători în fața prădătorilor dacă li se făcea pielea de găină.

În timp ce respiri, cea mai mare parte a aerului intră și iese dintr-o nară. La fiecare câteva ore, volumul de „muncă” se mută pe cealaltă nară. Iată cât automatism ai în tine.

Dacă ai amorțit un pic citind articolul astă, ridică-te și întinde-te puțin. Nu te speria, nu trosnesc oasele și se vor rupe, nici crocant nu ești. Sunetul provine din bulele de gaz care „explodează” în articulații.

Care este cel mai mare organ al tău?

Dacă te gândeai că ai un alt organ mare, află că pielea ta este cel mai mare organ și poate cuprinde 15% din greutatea ta. Iar despre mușchi numai de bine. Limba ta este alcătuită din opt mușchi împletiți, asemănători ca structură cu trunchiul unui elefant sau cu un tentacul al unei caracatițe.

Cei mai rapizi mușchi ai tăi sunt mușchii mușchii extraoculari. Aceștia permit ambilor ochi să pâlpâie în aceeași direcție într-o singură mișcare de 50 de milisecunde.

Vrei să nu-ți mai fie teamă de nimic? Mergi la medic și spune-i să îți facă o procedură chirurgicală numită amigdalohippocampectomie selectivă. Acesta va îndepărta jumătate din amigdala creierului și odată cu aceasta, sentimentul tău de teamă.

Foto: Pexels.com

 

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 11 noiembrie este cea de 315-a zi a calendarului gregorian și a 316-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 50 de zile. La 11 noiembrie 1918, Puterile Antantei și...
Cele mai noi articole
Ce este politica? Cele mai tari citate despre politică
Ce este politica? Cele mai tari citate despre politică
Se spune că politica este arta de a negocia și a cădea la un acord cu dușmanul. În teorie și practică politica reprezintă știința care studiază și ajută la guvernarea unei țări. Cu... citește tot
De unde vine obiceiul bacșișului?
De unde vine obiceiul bacșișului?
Bacșișul este considerat o modalitate de recunoștință pentru serviciile oferite. Acest obicei are o istorie bogată și a apărut în statele dezvoltate din vest. Potrivit istoricilor, primul... citește tot
Ce alimente pot fi periculoase pentru organism?
Ce alimente pot fi periculoase pentru organism?
Organismul este „templul sufletului”. Cel puțin așa susțin doctorii nutriționiști. Stilul haotic al timpului în care trăim ne-a demonstrat că mâncarea nu este întotdeauna sănătoasă,... citește tot