Curiozități despre Moș Nicolae. Ce a fost găsit în mormântul Sfântului Nicolae?

29.11.2021
Curiozități despre Moș Nicolae. Ce a fost găsit în mormântul Sfântului Nicolae?

Sfântul Nicolae a fost un episcop din secolul al IV-lea care a locuit în Myra, un oraș din ceea ce este astăzi Turcia. Potrivit legendei, acest fiu de părinți bogați și-a dat toată averea săracilor. Acest lucru l-a făcut precursorul Moș Crăciun și a devenit un simbol al începutului sezonului sărbătorilor de iarnă.

Reputația sa de om al faptelor bune l-a precedat în toată lumea creștină. Unele dintre actele atribuite Sfântului Nicolae includ faptul că acesta a furnizat zestre pentru trei tinere pentru a le salva de la prostituție, a salvat oameni nevinovați de la execuție și a hrănit săracii în timpul foametei.

Curiozități despre Moș Nicolae

Ce cadouri se pun în ghetuțe?

Portocalele și monedele de ciocolată reprezintă salvarea lui a trei fete prin plata zestrei lor în aur. Între timp, bastoanele de bomboane seamănă cu o crosier (toiag lung) de episcop, care este, de asemenea, asociat cu Sfântul.

Una dintre tradiții presupune ca micuții să-și pună pantofii pe hol sau lângă uși în ajunul Sfântului Nicolae. Copiii fac de obicei acest lucru în speranța că Sfântul Nicolae va pune bani sau cadouri în pantofi.

pile of chocolate euro money over white background

În unele părți ale Europei, cum ar fi Ucraina, copiii primesc cadouri de la Sfântul Nicolae sub perna lor de Ziua Sfântului Nicolae dacă au fost copii buni. Cu toate acestea, copiii care se comportă prost pot găsi doar o bucată de cărbune sau o crenguță sub perne.

De-a lungul timpului, imaginea Sfântului Nicolae a evoluat și a devenit mai populară în numele „Moș Crăciun” în majoritatea țărilor. În jurul anilor 1920, Statele Unite au inspirat lumea și l-au descris pe Sf. Nicolae ca un bătrân fericit și generos în costum roșu. Deși Moș Crăciun a câștigat popularitate comercială în anii 1920, istoria Sfântului Nicolae în Statele Unite datează încă din anii 1770.

A murit la vârsta de 73 de ani la 6 decembrie 343 d.Hr.

După moartea acestuia, a devenit o practică obișnuită pentru familiile creștine să ofere cadouri copiilor în fiecare 6 decembrie pentru a-l aminti și a-l onora pe Sfântul Nicolae.

Pentru majoritatea familiilor creștine, tradiția de a oferi cadouri copiilor în timpul Zilei Sf. Nicolae (6 decembrie) a fost mutată pe 24 și 25 decembrie. Acest lucru se datorează în primul rând Reformei europene și opoziției acesteia față de venerarea sfinților, crezând că tot meritul ar trebui să meargă la Dumnezeu și numai la Dumnezeu.

În secolul al XVI-lea, reforma europeană sau reforma protestantă a condus o mișcare majoră în creștinismul occidental. Această mișcare a expus unele dintre abuzurile, discrepanțe și lacune catolice la autoritatea Papei. De atunci, Reforma a reprezentat o provocare religioasă și politică pentru Biserica Catolică.

Foto: Deposit Photos

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot