Cine a inventat Secret Santa? Care este istoria „Moșului Secret”?

04.12.2020
Cine a inventat Secret Santa? Care este istoria „Moșului Secret”?

Cadourile sunt o parte esențială a sezonului de sărbători și un mod copleșitor de popular de a face schimb de cadouri este să joci Secret Santa („Moșul Secret”). Această tip de joc este întâlnit la petrecerile de sărbători de la locul de muncă, la întruniri ale familie sau în grupuri de prieteni unde sunt destui oameni pentru a face jocul interesant.

La fel ca în majoritatea tradițiilor culturale, Secret Santa are o istorie fascinantă pe care, probabil, puțini oameni o cunosc.

Cum se joacă Secret Santa?

Regula este una simplă. Dintr-un grup de oameni sunt desemnați fiecare dintre ei să cumpere un cadou pentru o altă persoană, în mod anonim. Jocul este numit așa pentru că cei care primesc cadouri habar nu au cine este „moșul lor secret”.

De multe ori, „moșul secret” va extrage un nume dintr-o pălărie pentru a stabili pentru cine trebuie să cumpere un cadou. În multe versiuni ale jocului, oamenii încearcă să ghicească cine este Moșul lor secret după ce și-au deschis cadoul.

Cine a fost primul Secret Santa?

Secret Santa este în primul rând o tradiție occidentală. Un filantrop pe nume Larry Dean Stewart este „originalul Moș Crăciun secret”. El a venit cu ideea de a oferi cadouri anonime în timpul sărbătorilor. Timp de mai bine de 25 de ani, Stewart a donat în secret cecuri de 100 de dolari oamenilor din Kansas, potrivit oublicației USA TODAY. El a donat, de asemenea, 25.000 de dolari sub formă de cecuri de 100 de dolari către newyorkezi după atacurile teroriste din 11 septembrie. Abia în 2006 s-a aflat că Stewart era Secret Santa de atâta timp.

În timp ce numele jocului este în mare parte familiar oamenilor care trăiesc în Statele Unite, Secret Santa este cunoscut diferit în multe alte țări. De exemplu, oamenii care locuiesc în Regatul Unit joacă un joc similar, doar că se numește „Kris Kringle”.

În Irlanda, este Kris Kindle (adaptat din „Christkindl”, care înseamnă „copilul Hristos”). Oamenii din Canada, Australia și Austria vor recunoaște probabil unul sau toate cele trei nume. Cu toate acestea, în Germania, Secret Santa este numit „Wichteln”, care provine din „Wichtel”, adică elf.

Unele surse remarcă faptul că tradiția „Moșului Secret” vine din Scandinavia, unde se numește „Julklapp” și implică lăsarea cadourilor la casele oamenilor, ciocănitul la ușile lor și apoi fuga. Toate aceste nume au în comun faptul că se referă la persoana sau făptura care aduce daruri oamenilor.

Secret Santa a devenit un joc popular peste tot, iar acum, există chiar și schimburi de cadouri stabilite pe internet în care străini din întreaga lume își pot trimite cadouri unul altuia .

Cum se joacă White Elephant?

Un alt tip de joc unde se fac schimburi de cadouri este White Elephant. Aici, oamenii pun o grămadă de cadouri înfășurate într-o grămadă, revendică câte unul, le deschid și apoi iau sau „fură” cadouri pe care le-au primit alte persoane. Pare o situație incomodă, mai ales dacă participă oameni care se supără ușor și care nu pare să îmbrățișeze adevăratul spirit al dăruirii. Regula supremă a jocului este că darurile trebuie să fie date în mod anonim. Experiența de a fi surprins este uneori mai interesantă și mai distractivă decât surpriza din cadou.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot