Cine a fost Moș Crăciun?

13.12.2017
Cine a fost Moș Crăciun?

Cine a fost Moș Crăciun cu adevărat? Nu personajul, ci omul.

Cine a fost Moș Crăciun? Astăzi,  moșul este cel mai bun prieten al copiilor și totodată personajul cu cel mai mare impact de marketing la nivel mondial. Totuși, mulți nu știu cine a fost, de fapt, Moș Crăciun?

Crăciun a fost un personaj biblic negativ. Biblia confirmă că printr-o minune înfăptuită de Maica Domnului, chiar în ziua Naşterii Domnului, Crăciun a fost transformat într-un om bun.

În noaptea de 25 decembrie, atunci când pe Fecioara Maria au apucat-o durerile facerii, aceasta a bătut la ușa unei case pentru a cere ajutor.

Soţia lui Crăciun a fost cea care i-a deschis ușa Fecioarei. Speriată de răutatea soțului, femeia a adăpostit-o pe Fecioara Maria în iesle și a ajutat-o să-l aducă pe lume pe Iisus. Când a aflat ce s-a întâmplat fără ştirea lui, Crăciun s-a răzbunat pe consoarta sa şi i-a tăiat mâinile, drept pedeapsă, lucru pe care l-a regretat foarte repede.

Citește și despre: CINE A FOST MOȘ GERILĂ?

Atunci, drept mulțumire că a fost ajutată să-l aducă pe lume pe Iisus, Fecioara Maria a înfăptuit o minune și mâinile au fost lipite la loc. Cioban la origini, Crăciun a împărțit sfintei familii daruri păstorești printre care smântână, brânză sau caș.

Cine a fost Moș Crăciun?

Originea lui Moș Crăciun diferă de la o nație la alta. Ba mai mult, acesta arată diferit, în funcție de regiunea din care vine. În Italia corespondentul lui Moș Crăciun este o vrăjitoare numită La Befana care aduce daruri pe 6 ianuarie, pe când în Spania trei magi aduc cadouri pe aceeași dată și îl înlocuiesc pe Moș Crăciun.

În tradițiile populare românești, Crăciunul apare fie ca o zeitate cu puteri supranaturale, fie ca un om obișnuit (un bătrân, pastor cu barba de omăt, vecin cu Moș Ajun)

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce italienii sunt atât de pasionați de mâncare?
De ce italienii sunt atât de pasionați de mâncare?
Italia este recunoscută în întreaga lume pentru bucătăria sa, iar pasiunea italienilor pentru mâncare depășește simpla plăcere a gustului. Pentru ei, mâncarea este cultură, tradiție,... citește tot
De ce țara noastră se numește „România”? Când a apărut numele pentru prima dată?
De ce țara noastră se numește „România”? Când a apărut numele pentru prima dată?
1. Originea etimologică a numelui Numele „România” își are rădăcina în etnonimul „român”, la rândul său derivat din latinescul romanus, care înseamnă „cetățean al Romei” sau... citește tot
Cele mai ciudate mâncăruri vândute în 2025: brânză cu larve, rechin fermentat sau Onion Latte
Cele mai ciudate mâncăruri vândute în 2025: brânză cu larve, rechin fermentat sau Onion Latte
Anul 2025 ne-a surprins cu o serie de preparate culinare excentrice, care sfidează gusturile tradiționale și explorează limitele creativității gastronomice. De la infuzii morbide până la... citește tot