Cine a fost Moș Nicolae? Ce minuni a făcut Sfântul Nicolae?

02.12.2020
Cine a fost Moș Nicolae? Ce minuni a făcut Sfântul Nicolae?

În fiecare an, copiii își pregătesc, în seara de 5 decembrie, ghetuțele pentru a găsi a doua zi de dimineață diverse cadouri în ele. Legenda spune că în acea noapte, Moș Nicolae vine pe la ferestre și vede copiii care sunt cuminți și le lasă în cizmulițe dulciuri,fructe și alte mici cadouri.

Cu mii de ani în urmă, a luat naștere povestea cadourilor lăsate pe ascuns de Moș Nicolae. Legendele spun că Sfântul Nicolae a ajutat trei fete sărace din orașul său, aducându-le noaptea zestre. Casa celor trei fete era una extrem de săracă, iar tatăl lor voia să le vândă din cauza dificultăților financiare în care se aflau.

Pentru că erau foarte aproape de locuința Sfântului Nicolae, acesta a auzit de necazul lor și a familiei și noaptea pe furiș, a aruncat pe geam în camera fetei celei mari, care se pregătea să se căsătorească, o pungă cu galbeni. Același lucru s-a întâmplat și pentru cea de-a doua fată când urma să se mărite. La cea de-a treia fată, lucrurile au stat un pic altfel, deoarece tatăl lor a stat la pândă pentru a afla cine este acel om care le face aceste bucurii fetelor lui.

În noaptea aceea, Nicolae s-a urcat pe casă și pe horn a dat drumul pungii cu galbeni care a ajuns într-o șosetă pusă să se usuce. Nicolae l-a rugat pe tatăl fetelor să păstreze secretul, însă acesta nu a făcut-o. Începând de atunci până în zilele noastre, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, oamenii, mai ales copiii primesc daruriîn ghetuțe de la Moș Nicolae, însă el nu se arată niciodată, spre deosebire de Moș Crăciun.

Moș Nicolae, ocrotitorul copiilor

Potrivit istoriei, Sfântul Nicolae a trăit în vremea împăraţilor Diocleţioan şi Maximlian. El s-a născut în localitatea Patara, în provincia Lichia, din Turcia asiatică de astăzi. Familia sa era bogată, astfel că el a avut parte de o educație aleasă și a studiat la cele mai bune școli. Copil fiind s-a făcut remarcat datorită inteligenței sale, era blând și avea un suflet nobil.

Nicolae a devenit preot după ce a stat o bună perioadă de timp la mănăstirea din Patara, unde unchiul său era episcop. De-a lungul vieții sale a făcut numeroase minuni. În timp ce se îndrepta spre Țara Sfântă, corabia în care se află el și alți oameni a fost surprinsă de o furtună. Sfântul Nicolae i-a sfătuit pe toți să se roage lui Dumnezeu și la scurt timp furtuna a încetat.

O altă minune s-a întâmplat atunci când Sfântul Nicolae a înviat un om care căzuse de pe corabie și s-a înecat. Minunile lui au continuat și în Alexandria când a vindecat o mulțime de bolnavi. Când peste cetatea Mira, din Lichia s-a abătut foametea, acesta s-a arătat în vis unui negustor italian pe care l-a îndrumat să vină să-și vândă grâul acolo.

Datorită minunilor lui, Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, mai ales al celor sărmani, al marinarilor, al brutarilor, al fetelor necăsătorite și al celor care au fost acuzați nevinovați fiind.

La 6 decembrie, Biserica Ortodoxă și cea Romano-catolică îl prăznuiesc pe Sfântul Nicolae din Mira. Tot atunci, se spune că Moșul își scutură barba dacă ninge și este ziua care anunță sosirea Crăciunului.

Foto: crestinortodox.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot