Curiozități despre mormântul lui Iisus. De ce a fost deschis 60 de ore în 2016?

20.04.2022
Curiozități despre mormântul lui Iisus. De ce a fost deschis 60 de ore în 2016?

Mormântul lui Iisus din Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim este unul dintre cele mai bine păstrate secrete din lume. Site-ul shtiu.ro  îți prezintă o serie de curiozități despre locul pe care milioane de creștini îl consideră sfânt.

După ce a rămas sigilat sute de ani, mormântul lui Iisus Hristos din Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim a fost deschis pentru scurt timp, mai exact 60 de ore, în anul 2016. Acest lucru a fost posibil pentru un proiect de restaurare, iar cei prezenți au fost oameni de știință, fotograf și câțiva clerici.

Potrivit Bibliei, Mântuitorul a fost îngropat într-un „mormânt tăiat din stâncă”. Trei zile mai târziu, și-a uimit adepții când a ieșit viu din mormânt.

Până în prezent, cei mai mulți cred că Biserica Sfântului Mormânt din Orașul Vechi al Ierusalimului este locația probabilă a mormântului lui Iisus. Această credință datează din secolul al IV-lea. Apoi, împăratul Constantin a ordonat reprezentanților săi să găsească mormântul lui Iisus, scrie All Thats Interesting.

La sosirea la Ierusalim în anul 325 d.Hr., oamenii lui Constantin au fost direcționați către un templu roman vechi de 200 de ani, construit de Hadrian. Dedesubt, au găsit un mormânt făcut dintr-o peșteră de calcar. Acest lucru se potrivește cu descrierea mormântului lui Iisus din Biblie, convingându-i pe descoperitori că i-au găsit locul de înmormântare.

Deși biserica a fost recunoscută pe scară largă ca fiind locul mormântului de atunci, este imposibil de spus cu siguranță că Mântuitorul a fost îngropat acolo.

Mormântul lui Iisus, învăluit în mister

Mormântul din grădină ar putea fi un alt loc care ar putea fi revendicat ca fiind locul unde a fost înmormântat Iisus. Acest lucru datează de mai puțin de două sute de ani, iar justificarea unora este probabil motivată de motive confesionale-religioase, deoarece protestanții nu au acces la mormântul de la Biserica Sfântului Mormânt.

Cu toate acestea, legea iudaică cerea ca o persoană să fie răstignită și îngropată în afara zidurilor orașului (Levitic 24:14; Evrei 13:12), ceea ce se potrivește locației tradiționale.

Regele Agripa I a extins zidurile orașului cândva între 41-44 d.Hr., ceea ce pune mormântul în interiorul zidurilor „orașului vechi” al Ierusalimului, dar inițial ar fi fost în afara orașului de când Iisus a fost îngropat în jurul anului 30 d.Hr.

Începând din anul 1555, dacă nu mai devreme, mormântul din interiorul Bisericii Sfântul Mormânt a fost sigilat cu marmură grea pentru a împiedica pelerinii să scoată bucăți din spațiul de înmormântare ca moaște. Micul altar care adăpostește mormântul se numește Edicule.

Potrivit Seed Bed, arheologii au descoperit peste o mie de morminte în jurul Ierusalimului care sunt asemănătoare cu cel pe care bogatul Iosif din Arimateea l-a donat pentru înmormântarea lui Iisus (Matei 27:57; Marcu 15:43; Luca 23:50–56; Ioan 19: 39-40).

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot