Cum și de ce l-a ucis președintele american Jackson pe Charles Dickinson?

12.05.2021
Cum și de ce l-a ucis președintele american Jackson pe Charles Dickinson?

Duelurile, acest mijloc popular de a tranșa disputele reale sau imaginare, au o istorie îndelungată, intensă și, uneori, chiar tragică. În unele dueluri celebre au fost implicați politicieni ai vremurilor respective, iar unul dintre aceștia a fost cel de-al șaptelea președinte al Statelor Unite ale Americii, Andrew Jackson.

Cunoscut ca având un temperament coleric, Jackson a fost implicat în foarte multe dueluri. Deși numărul exact al acestora nu este știut, unele scrieri vorbesc despre 100 astfel de confruntări, în multe dintre cazuri el fiind nevoit să apere onoarea soției sale, Rachel. Interesant este faptul că deși a participat la atât de multe dueluri, Jackson a făcut o singură victimă, și anume celebrul avocat și expert în tir Charles Dickinson.

Cum și de ce l-a ucis președintele american Jackson pe Charles Dickinson?

În anul 1791, Jackson s-a căsătorit cu Rachel, o femeie divorțată la acel moment. Cel puțin așa credea ea… Abuzată de primul soț, Lewis Robards, și acuzată de acesta de adulter, Rachel l-a părăsit și s-a mutat la viitorul președinte american cu care avea să se mărite. Numai că divorțul de Robards nu fusese încă finalizat, ceea ce i-a atras lui Rachel acuzația de bigamie.

Căsătoria cu Jackson a trebuit anulată, însă cei doi s-au recăsătorit trei ani mai târziu după ce divorțul de Robards a fost în sfârșit finalizat.

Povestea a ajuns la urechile renumitului avocat Charles Dickinson, un mare rival al lui Jackson în activitatea de creștere a cailor de rasă. Rivalitatea dintre cei doi a escaldat în clipa în care Jackson a renunțat la un pariu în valoare de 2.000 de dolari pe care îl făcuse cu socrul lui Dickinson, căpitanul Joseph Erwin, pe o cursă de cai. Dickinson l-a insultat public pe Jackson pe care l-a numit „un ticălos fără valoare și un laș”.

Mai mult, cunoscând povestea cu Rachel, Dickinson a numit-o public pe aceasta bigamă. Jackson nu s-a lăsat mai prejos decât dușmanul său, pe care l-a numit „un negru bețiv lipsit de valoare”. Dickinson nu s-a oprit aici și a publicat un articol în „National Review” în care l-a insultat din nou pe Jackson care, în cele din urmă, l-a provocat pe Dickinson la duel, confruntarea lor fiind fixată pentru dimineața zilei de 30 mai 1806.

Andrew Jackson a fost al șaptelea președinte american

Deoarece în statul Tennessee duelurile erau ilegale, cei doi bărbați s-au întâlnit în Harrison’s Mills din Logan (Kentucky), pe malul râului Roșu. La semnalul unui martor, Dickinson a tras primul, glonțul lovindu-l pe Jackson în piept, foarte aproape de inimă. Cu toate acestea, Jackson a rămas în picioare, a îndreptat arma spre Dickinson și a apăsat pe trăgaci, însă declanșatorul s-a blocat, ceea ce însemna că duelul s-a încheiat.

Numai că, dând dovadă de totală lipsă de etică, Jackson a reabilitat arma și a tras din nou, lovitura în piept fiindu-i fatală lui Dickinson. Câteva ore mai târziu, acesta a murit din cauza unei hemoragii interne. Avea doar 26 de ani.

Jackson și-a revenit după rana suferită, însă din cauză că glonțul pătrunsese la doar câțiva centimetri de inimă, a fost nevoit să trăiască cu bucata de plumb în piept pentru tot restul vieții sale. La scurt timp după moartea soției sale, el a fost ales al șaptelea președinte american, funcție pe care a ocupat-o din anul 1829 până în anul 1837.

Foto: Wikipedia

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce evreii sunt considerați bogați?
De ce evreii sunt considerați bogați?
Evreii sunt un popor care de-a lungul timpului a atras diferite priviri. Au fost nevoiți să plece din țara lor, au fost prigoniți și omorâți, iar tot ceea ce rețin oamenii despre ei este că... citește tot
Cât costă cel mai scump whisky din lume?
Cât costă cel mai scump whisky din lume?
Lumea băuturilor alcoolice este o industrie de miliarde de dolari. Oamenii au consumat alcool încă din cele mai vechi timpuri și vor continua să o facă mulți ani de acum înainte. Unele... citește tot
Ce este „Cercul de Foc”?
Ce este „Cercul de Foc”?
„Cercul de Foc” este un termen care se referă la o regiune geografică deosebit de activă seismic și vulcanic situată în Oceanul Pacific. Această zonă formează un inel aproape complet în... citește tot