Cine poate ataca un testament? Ce spune legea din România?

19.04.2021
Cine poate ataca un testament? Ce spune legea din România?

Testamentul reprezintă dorința celui decedat de a-și lasă toată sau o parte din avere unei anumite persoane. Însă există cazuri când un testament este contestat în instanță de rudele defunctului. Cine sunt persoanele care pot contesta testamentul?

Cine poate contesta un testament?

În cazul în care o persoană lasă prin testament întreaga avere unei persoane străine, apare întrebarea dacă rudele mai pot avea vreo pretenție la bunurile defunctului. Potrivit avocatnet.ro, Din punct de vedere legal, succesorii legali ai defunctului au dreptul la o cotă destinată numai lor, numită rezerva succesorală.

Trebuie specificat că rezerva succesorală reprezintă acea parte din patrimoniul defunctului la care rudele acestuia (moștenitorii rezervatari) au dreptul, în virtutea legii, împotriva voinţei sale manifestate prin testament. În concluzie, daca defunctul are moștenitori rezervatari, masa succesorala se divide în două părți: rezerva succesorală, destinată a fi primită de moștenitorii rezervatari și cotitatea disponibilă, unde voința defunctului este suverană.

Așadar, moștenitorul din testament poate dispune prin liberalitati doar de o parte din avere numită cotitate disponibilă.

Trebuie specificat că moștenitorii rezervatari sunt descendenții defunctului de orice grad: copiii (indiferent dacă sunt din căsătorie sau din afara căsătoriei), nepoții, strănepoții, părinții defunctului (dacă mai sunt în viață), precum și soțul/soția persoanei decedate.

Dacă defunctul a lăsat legate (dispoziții testamentare) în favoarea uneia sau mai multor persoane care nu ar avea vocație legală să vina la moștenire, dar pe lângă acestea există și moștenitori rezervatari, atunci mai întâi se va stabili cota legală a acestora din urmă și abia apoi se vor putea executa dispozițiile testamentar, potrivit ele.ro.

Trebuie știut faptul că niciun moștenitor rezervatar nu poate fi exclus de la averea defunctului.

Atunci când defunctul lasă prin testament averea sa unei anumite persoane, acesta poate fi contestat în instanță de rudele persoanei decedate, indiferent de gradul de rudenie, pentru a-și primi partea cuvenită prin lege, numită rezerva succesorală.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot