Cine poate ataca un testament? Ce spune legea din România?

19.04.2021
Cine poate ataca un testament? Ce spune legea din România?

Testamentul reprezintă dorința celui decedat de a-și lasă toată sau o parte din avere unei anumite persoane. Însă există cazuri când un testament este contestat în instanță de rudele defunctului. Cine sunt persoanele care pot contesta testamentul?

Cine poate contesta un testament?

În cazul în care o persoană lasă prin testament întreaga avere unei persoane străine, apare întrebarea dacă rudele mai pot avea vreo pretenție la bunurile defunctului. Potrivit avocatnet.ro, Din punct de vedere legal, succesorii legali ai defunctului au dreptul la o cotă destinată numai lor, numită rezerva succesorală.

Trebuie specificat că rezerva succesorală reprezintă acea parte din patrimoniul defunctului la care rudele acestuia (moștenitorii rezervatari) au dreptul, în virtutea legii, împotriva voinţei sale manifestate prin testament. În concluzie, daca defunctul are moștenitori rezervatari, masa succesorala se divide în două părți: rezerva succesorală, destinată a fi primită de moștenitorii rezervatari și cotitatea disponibilă, unde voința defunctului este suverană.

Așadar, moștenitorul din testament poate dispune prin liberalitati doar de o parte din avere numită cotitate disponibilă.

Trebuie specificat că moștenitorii rezervatari sunt descendenții defunctului de orice grad: copiii (indiferent dacă sunt din căsătorie sau din afara căsătoriei), nepoții, strănepoții, părinții defunctului (dacă mai sunt în viață), precum și soțul/soția persoanei decedate.

Dacă defunctul a lăsat legate (dispoziții testamentare) în favoarea uneia sau mai multor persoane care nu ar avea vocație legală să vina la moștenire, dar pe lângă acestea există și moștenitori rezervatari, atunci mai întâi se va stabili cota legală a acestora din urmă și abia apoi se vor putea executa dispozițiile testamentar, potrivit ele.ro.

Trebuie știut faptul că niciun moștenitor rezervatar nu poate fi exclus de la averea defunctului.

Atunci când defunctul lasă prin testament averea sa unei anumite persoane, acesta poate fi contestat în instanță de rudele persoanei decedate, indiferent de gradul de rudenie, pentru a-și primi partea cuvenită prin lege, numită rezerva succesorală.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este cel mai înalt munte din sistemul solar? Este de 3 ori cât Everestul!
Care este cel mai înalt munte din sistemul solar? Este de 3 ori cât Everestul!
Când vine vorba despre superlative într-ale munților, cu siguranță Everest se află pe primul loc. Vârful Everest din Muntele Himalaya (8.848 m) deţine cea mai mare înălţime din lume. Cel... citește tot
Trump, al Doilea Președinte din istoria Statelor Unite care are două mandate neconsecutive. Cine a avut patru mandate?
Trump, al Doilea Președinte din istoria Statelor Unite care are două mandate neconsecutive. Cine a avut patru mandate?
Donald Trump a devenit în 2024 al doilea președinte al SUA cu două mandate neconsecutive după Grover Cleveland. Cum a ajuns în funcție Grover Cleveland și de ce a fost reales după 4 ani de... citește tot
Cum a orbit Andrea Bocelli?
Cum a orbit Andrea Bocelli?
La nivel mondial sunt milioane de oameni orbi. Statisticile arătau că în 2020 peste 43 de milioane de oameni erau orbi la nivel mondial. Unul dintre cei mai cunoscuți artiști fără vedere este,... citește tot