Cum se scrie o compunere? Patru pași pentru a realiza un text de calitate

20.10.2020
Cum se scrie o compunere? Patru pași pentru a realiza un text de calitate

Practica scrisului este adesea o sarcină mai dificilă decât pare la prima vedere pentru mulți oameni. Pentru a compune un text de calitate, fie că este vorba despre un eseu sau de o compunere este nevoie de talent și de multă experiență. Totuși, cum se scrie o compunere „ca la carte”?

Cum se scrie o compunere?

Mulți dintre cei care se apucă de scris se simt cumva pierduți atunci când trebuie să scrie un text. Ei se gândesc pentru o clipă la ce au de făcut, apoi încep să scrie, și să scrie până când consideră că textul dorit este gata. Aceasta este, însă, o abordare greșită…

În realitate, primul lucru care trebuie luat în considerare este că o compoziție nu este un text pur și simplu, ci un text care trebuie să aibă o structură clară, o organizare coerentă și o scriere corectă.

Folosirea unui limbaj corect este extrem de importantă, însă nu suficientă. Limbajul vorbit și limbajul scris sunt diferite, deși ambele sunt abilități în cadrul comunicării interumane, care ajută la exprimarea diferitelor tipuri de mesaje. Acestea folosesc, într-o oarecare măsură, un vocabular diferit, o gramatică diferită și, mai ales, un mod diferit de a exprima anumite lucruri.

Ce este important atunci când scriem o compunere?

Organizarea despre care am amintit anterior este necesară pentru a compune textul întocmai cum compozitorii procedează atunci când compun o piesă muzicală de calitate. Atunci când scriem trebuie să ne organizăm ideile în paragrafe și să ne asigurăm că fiecare dintre frazele care formează aceste paragrafe curg coerent până la sfârșitul textului.

Gândurile trebuie să fie așternute pe hârtie cât mai frumos, mai clar și cât mai simplu pe o linie dreaptă imaginară care să conducă de la o idee la alta până la sfârșit. Și asta nu este ceva care se realizează de obicei doar stând și scriind, ci este necesar un plan bine stabilit.

Mulți cred că planificarea este o pierdere de timp, mai ales atunci când te afli într-un examen unde timpul este limitat, tensiunea este mare, iar exprimarea în scris a gândurilor poate fi afectată. Totuși, planificarea nu numai că va ușura sarcina celui care scrie, dar va face compoziția mult mai bună.

Pași de urmat pentru un text coerent și corect

Înainte de a scrie este important de știut despre ce subiect veți scrie. Imediat după, urmează planificare și organizare compoziției pentru a garanta o scriere corectă și îngrijită, urmând pașii de mai jos:

1. Fraza de deschidere = subiect + abordare – INTRODUCEREA

Este prima propoziție din compunere. Este foarte importantă deoarece tot ceea ce veți spune în compunere trebuie să fie legat de ideea exprimată în această frază. Nimic nu poate modifica sau contrazice ceea ce este scris în această frază de deschidere și nici nu se poate spune altceva decât ceea ce ați spus în această frază.

Fraza de deschidere este ca o sticlă de parfum: subiectul este materialul (sticla), abordarea este forma sticluței, iar toată compoziția dumneavoastră va fi parfumul din sticlă. Dacă puțin parfum va curge din sticlă, acele picături se vor evapora (și  va strica compunerea).

Gândiți-vă la un cuvânt sau la mai multe cuvinte care vor identifica subiectul și abordarea. Subiectul este tocmai despre ceea ce veți scrie în compunere.

2. Idei legate de fraza de deschidere – CUPRINSUL

Gândiți-vă la mai multe idei care derivă sau sunt legate de fraza de început (atât subiectul, cât și abordarea). Amintiți-vă că aceste idei trebuie să explice, să extindă, să susțină sau să dovedească fraza de deschidere și nici una dintre aceste idei nu o poate modifica sau contrazice. Toate aceste idei trebuie să exprime ceea ce ați spus în fraza de deschidere, așa că nu vorbiți despre lucruri care nu sunt direct legate de aceasta. De exemplu, nu vorbiți despre o idee care este legată de un alt punct din compunere, dar nu este direct legat de fraza de deschidere (dezordonarea textului).

3. Detalii despre idei

Fiecare idee se află la originea unui nou paragraf (sau secțiune, capitol, dacă este vorba despre o scriere lungă). Pentru fiecare idee, gândiți-vă la câteva detalii pentru a explica ideea respectivă.

4. Fraza de încheiere – ÎNCHEIEREA

Fraza de încheiere este la rândul ei foarte importantă deoarece trebuie să finalizeze compoziția astfel încât să nu mai poți spune nimic altceva după aceasta. Dacă fraza de deschidere este sticlei de parfum și ideile (detaliile) sunt parfumul, atunci fraza de încheiere reprezintă capacul sticluței. Dacă nu există capac, parfumul se va evapora și va fi irosit. O compunere deschisă este o lucrare neterminată și incompletă.

Există mai multe moduri de a încheia o compunere, dar cele mai folosite sunt următoarele:
– O reformulare a frazei de început (spuneți aceeași idee, dar folosind cuvinte diferite);
– Un rezumat al ideilor (punctelor).

Așadar, dacă aceste sfaturi ușurează scrierea, iar rezultatele sunt mult mai bune decât atunci când pur și simplu stăteați și scriați.

De reținut!

Planificarea compunerii este cel mai bun mod de a obține un text de calitate. Este foarte dificil să scrieți o compunere sau un eseu fără a  planifica mai întâi, iar planificarea  va economisi și timp! Ca regulă generală, utilizați aproximativ 15% din timp pentru a planifica, 75% pentru a scrie compoziția și 10% pentru a revizui și a face corecturile ce se impun.

Este posibil să fiți nevoiți să măriți sau să reduceți aceste procente așa că exersați și vedeți de cât timp aveți nevoie pentru aceasta. Dacă aveți 30 de minute pentru a scrie o compoziție la un examen, atunci v-ar trebui 5 minute pentru planificare, însă este posibil să aveți nevoie de ceva mai mult sau mai puțin timp pentru asta.

De asemenea, cinci minute pentru corectarea textului după ce l-ați finalizat sunt foarte importante pentru forma finală a compunerii. Dacă considerați că prin renunțarea la planificare veți economisi timp, ei bine aflați că o compunere planificată și scrisă în doar 20 de minute va fi mult mai bună decât o compoziție neplanificată și scrisă în 40 de minute.

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Carmen Iohannis, gafă vestimentară uriașă în lumea arabă: ”Confundă un dineu diplomatic cu bucătăria”
Cât OREZ se pune la SARMALELE DE POST! Cantitatea ideală, doar așa ies exact ca...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Când se dă ceasul cu o oră înainte? Data la care românii trec la ora...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising