Cum se desfăta elita Românească în timpul Răscoalei din 1907?

07.08.2023
Cum se desfăta elita Românească în timpul Răscoalei din 1907?

Răscoala țărănească din 1907 a pornit în data de 21 februarie în Flămânzi, din județul Botoșani. Mișcarea a cuprins rapid toată România (Moldova și Țara Românească), fiind una dintre cele mai mari răzvrătiri sociale din istoria noastră. Cauzele care au declanșat această revoltă sunt multiple, iar unele dintre ele țin și de felul cum elita țării trăia în comparație cu țăranul de rând.

Ce a declanșat Răscoala țărănească din 1907?

Cei mai mulți dintre țărani trăiau în condiții precare, cu venituri extrem de reduse. Terenurile agricole și pământurile erau monopolizate de mari proprietari, iar țăranii erau forțați să plătească rente mari și să lucreze în condiții opresive. Această categorie socială nu avea drepturi civile și politice semnificative și nu beneficia de reprezentare în instituțiile politice. Marginalizare în procesul decizional și lipsa unor canale de comunicare cu autoritățile au contribuit la nemulțumirile sociale.

Țăranii erau exploatați economic și social de către marii proprietari. Guvernul de la acea vreme nu a reușit să aducă reforme semnificative pentru a îmbunătăți situația acestei categorii de oameni și pentru a remedia inechitățile sociale și economice.

Țăranii abia supraviețuiau, iar elita petrecea

Cu toate că oamenii de rând o duceau foarte greu, în acea perioadă, elita țării petrecea în lux. Oamenii din vârful societății trăiau într-o altă lume, nepăsându-le de ceea ce se întâmplă cu țăranii români.

Punctul central al vremii a fost ceaiul dat de C. Dissescu (ministru al acelor vremuri), a cărui faimă ajunsese până în presa franceză. Meniul grandios conținea: măsline albe, stridii, păuni, mistreţ indian, curmale de Thebaida, smochine din Lipari, rodii, struguri, vin de Falern, Lacrima Chisti. Feţele de masă aveau ornamente bizantine şi serviciul era de argint aurit, ce avea figura Madonei şi a Pruncului Isus cu crucea bizantină, ”a principesei Maria”, potrivit adevarul.ro.

Toți acești factori au condus la o acumulare a nemulțumirilor și frustrărilor în rândul țărănimii, care, în cele din urmă, au izbucnit în Răscoala din 1907. Mii de oameni și-au pierdut viața cerându-și drepturile. Unii au spus că au fost uciși câteva sute de țărani, în baza unor documente oficiale românești. Diplomații austro-ungari au estimat că numărul victimelor a fost cuprins între 3.000 și 8.000 de persoane.
În următorii ani, unele dintre cererile țărănimii au fost îndeplinite, iar această mișcare a contribuit la procesul de modernizare și democratizare a României.
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
În multe culturi, căsătoria este văzută ca un moment sacru și semnificativ în viața unei persoane. Nunta este considerată unul dintre cele mai importante eveniment din viața românilor. Fie... citește tot
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot