Cum se așază tacâmurile? Unde se pune lingura

26.10.2021
Cum se așază tacâmurile? Unde se pune lingura

Cu siguranță, de multe ori ați fost nevoit să mergeți la un prânz sau o cină elegantă, sau la un eveniment social de importanță considerabilă precum o nuntă. V-ați întrebat vreodată ce etichetă culinară ar trebui să urmați atunci când vă așezați să mâncați? Manierele la masă sunt importante într-o serie de situații, așa că este o idee bună să cunoști câteva elemente de bază.

Regulile de eticheta mesei sunt foarte simple. Vă așezați la masă și în față aveți o farfurie înconjurată de tacâmuri corespunzătoare: linguri, cuțite și furculițe.

Dacă este o masă simplă, veți găsi tacâmuri de bază pe fiecare parte a farfuriei. Dar dacă este o masă importantă și/sau lungă, este foarte probabil să găsiți mai multe tacâmuri în jurul ei.

Cum se așază tacâmurile?

În ceea ce privește poziția tacâmurilor pe masă, în dreapta farfuriei veți găsi lingurile și cuțitele, începând mereu cu lingura în extrema dreapta și un cuțit cu marginile spre interiorul mesei.

Același lucru este valabil și cu furculițele, care vor sta mereu în stânga farfuriei, așezate în ordinea în care se vor utiliza începând din exterior. Paharul pentru apă și paharele pentru vin vor fi așezate în dreapta setului, chiar deasupra cuțitului.

Deasupra setului, se vor așeza o linguriță sau o furculiță pentru desert. Toate tacâmurile trebuie așezate la o distanță de aproximativ 4 cm de farfurie.

Utilizarea corectă a tacâmurilor are un truc: folosiți întotdeauna mai întâi ustensilele din exterior și mergeți spre interior. Dacă există o lingură în extrema dreaptă, atunci aceasta va fi pentru supă sau ciorbă.

Același lucru este valabil și pentru pahare, dacă serviți atât vin roșu, cât și vin alb, veți găsi pahare de la dreapta la stânga în ordinea folosită, vin alb pentru primul fel și preparate din pește la exterior, apoi paharul pentru vinul roșu.

Deși în multe cazuri tacâmurile pentru desert nu se pun pe masă până nu vine momentul, protocolul le pune pe masă de la început. Tacâmurile pentru desert sunt așezate pe masă, de cele mai multe ori, deasupra farfuriei.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot