Cum se așază tacâmurile? Unde se pune lingura

26.10.2021
Cum se așază tacâmurile? Unde se pune lingura

Cu siguranță, de multe ori ați fost nevoit să mergeți la un prânz sau o cină elegantă, sau la un eveniment social de importanță considerabilă precum o nuntă. V-ați întrebat vreodată ce etichetă culinară ar trebui să urmați atunci când vă așezați să mâncați? Manierele la masă sunt importante într-o serie de situații, așa că este o idee bună să cunoști câteva elemente de bază.

Regulile de eticheta mesei sunt foarte simple. Vă așezați la masă și în față aveți o farfurie înconjurată de tacâmuri corespunzătoare: linguri, cuțite și furculițe.

Dacă este o masă simplă, veți găsi tacâmuri de bază pe fiecare parte a farfuriei. Dar dacă este o masă importantă și/sau lungă, este foarte probabil să găsiți mai multe tacâmuri în jurul ei.

Cum se așază tacâmurile?

În ceea ce privește poziția tacâmurilor pe masă, în dreapta farfuriei veți găsi lingurile și cuțitele, începând mereu cu lingura în extrema dreapta și un cuțit cu marginile spre interiorul mesei.

Același lucru este valabil și cu furculițele, care vor sta mereu în stânga farfuriei, așezate în ordinea în care se vor utiliza începând din exterior. Paharul pentru apă și paharele pentru vin vor fi așezate în dreapta setului, chiar deasupra cuțitului.

Deasupra setului, se vor așeza o linguriță sau o furculiță pentru desert. Toate tacâmurile trebuie așezate la o distanță de aproximativ 4 cm de farfurie.

Utilizarea corectă a tacâmurilor are un truc: folosiți întotdeauna mai întâi ustensilele din exterior și mergeți spre interior. Dacă există o lingură în extrema dreaptă, atunci aceasta va fi pentru supă sau ciorbă.

Același lucru este valabil și pentru pahare, dacă serviți atât vin roșu, cât și vin alb, veți găsi pahare de la dreapta la stânga în ordinea folosită, vin alb pentru primul fel și preparate din pește la exterior, apoi paharul pentru vinul roșu.

Deși în multe cazuri tacâmurile pentru desert nu se pun pe masă până nu vine momentul, protocolul le pune pe masă de la început. Tacâmurile pentru desert sunt așezate pe masă, de cele mai multe ori, deasupra farfuriei.

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 10 noiembrie este cea de 314-a zi a calendarului gregorian și a 315-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 51 de zile. La 10 octombrie 1923, un fost prinț...
Cele mai noi articole
Ce este politica? Cele mai tari citate despre politică
Ce este politica? Cele mai tari citate despre politică
Se spune că politica este arta de a negocia și a cădea la un acord cu dușmanul. În teorie și practică politica reprezintă știința care studiază și ajută la guvernarea unei țări. Cu... citește tot
De unde vine obiceiul bacșișului?
De unde vine obiceiul bacșișului?
Bacșișul este considerat o modalitate de recunoștință pentru serviciile oferite. Acest obicei are o istorie bogată și a apărut în statele dezvoltate din vest. Potrivit istoricilor, primul... citește tot
Ce alimente pot fi periculoase pentru organism?
Ce alimente pot fi periculoase pentru organism?
Organismul este „templul sufletului”. Cel puțin așa susțin doctorii nutriționiști. Stilul haotic al timpului în care trăim ne-a demonstrat că mâncarea nu este întotdeauna sănătoasă,... citește tot