Cum se așază tacâmurile? Unde se pune lingura

26.10.2021
Cum se așază tacâmurile? Unde se pune lingura

Cu siguranță, de multe ori ați fost nevoit să mergeți la un prânz sau o cină elegantă, sau la un eveniment social de importanță considerabilă precum o nuntă. V-ați întrebat vreodată ce etichetă culinară ar trebui să urmați atunci când vă așezați să mâncați? Manierele la masă sunt importante într-o serie de situații, așa că este o idee bună să cunoști câteva elemente de bază.

Regulile de eticheta mesei sunt foarte simple. Vă așezați la masă și în față aveți o farfurie înconjurată de tacâmuri corespunzătoare: linguri, cuțite și furculițe.

Dacă este o masă simplă, veți găsi tacâmuri de bază pe fiecare parte a farfuriei. Dar dacă este o masă importantă și/sau lungă, este foarte probabil să găsiți mai multe tacâmuri în jurul ei.

Cum se așază tacâmurile?

În ceea ce privește poziția tacâmurilor pe masă, în dreapta farfuriei veți găsi lingurile și cuțitele, începând mereu cu lingura în extrema dreapta și un cuțit cu marginile spre interiorul mesei.

Același lucru este valabil și cu furculițele, care vor sta mereu în stânga farfuriei, așezate în ordinea în care se vor utiliza începând din exterior. Paharul pentru apă și paharele pentru vin vor fi așezate în dreapta setului, chiar deasupra cuțitului.

Deasupra setului, se vor așeza o linguriță sau o furculiță pentru desert. Toate tacâmurile trebuie așezate la o distanță de aproximativ 4 cm de farfurie.

Utilizarea corectă a tacâmurilor are un truc: folosiți întotdeauna mai întâi ustensilele din exterior și mergeți spre interior. Dacă există o lingură în extrema dreaptă, atunci aceasta va fi pentru supă sau ciorbă.

Același lucru este valabil și pentru pahare, dacă serviți atât vin roșu, cât și vin alb, veți găsi pahare de la dreapta la stânga în ordinea folosită, vin alb pentru primul fel și preparate din pește la exterior, apoi paharul pentru vinul roșu.

Deși în multe cazuri tacâmurile pentru desert nu se pun pe masă până nu vine momentul, protocolul le pune pe masă de la început. Tacâmurile pentru desert sunt așezate pe masă, de cele mai multe ori, deasupra farfuriei.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot