De unde vine obiceiul de a ciocni paharele? Ce spun bunele maniere?

01.06.2021
De unde vine obiceiul de a ciocni paharele? Ce spun bunele maniere?

Obiceiul de a ciocni pahare este o tradiție veche, ce datează încă din Evul Mediu. Gestul este însoțit de o urare sau o promisiune și se practică în aproape toată lumea. Codul bunelor maniere spune că atunci când ciocnesti un pahar cu cineva trebuie să privești persoana în ochi, ca o garanție a sincerității și a bunelor intenții.

Cum a apărut obiceiul de a ciocni paharele?

În mod curios, obiceiul ciocnirii paharelor de vin provine din Roma Antică. În acele vremuri, politicienii care voiau să scape de adversari le puneau, de cele mai multe ori, otravă în vin. O măsură simplă și eficientă, nu-i așa? Așadar, de obicei, musafirii ciocneau paharele cu vin cu gazdele lor, astfel că stropii continuțului ajungeau în paharul celuilalt, asigurându-se astfel că dacă băutura a fost otravită se va răspândi.

Erau vremuri dificile, în care toată lumea suspecta pe toată lumea. Totodată, în unele locuri se obișnuia ca cei care ciocneau paharele să toarne unul altuia câte un strop din băutura lor, astfel încât să fie siguri că băutura nu este otrăvită. Cine refuza acest lucru devenea automat suspect, iar lumea începea să îl evite.

Atunci când se ciocnesc paharele se urează de obicei „viață lungă” și „sănătate”. În prezent, dacă cineva refuză să ciocnească paharele nu înseamnă, ca în trecut, că vrea să vă otrăvească, ci este posibil să fie o persoană mai retrasă, mai introvertită.

În Ungaria nu se dă noroc cu sticlele de bere

Există oameni care evită să ciocnească paharele. Iar obiceiul evitării ciocniri paharelor și sticlelor în Ungaria are legătură cu istoria. În anul 1848, în timpul revoluției maghiare, când ungurii au vrut ca regatul să iasă din sfera de influență a austriecilor, aceștia din urmă au sărbătorit multe dintre victoriile cu maghiarii ciocnind berile în timpul urărilor făcute în cinstea evenimentului.

De atunci, ungurii evită să ciocnească paharele cu alcool pentru că le amintește de pierderile suferite în timpul Revoluției de la 1848. În schimb, dacă cineva dorește să se bucure de o bere în timpul unui toast, poate să spună „Egészségedre!” (nr. „În sănătatea ta!”) și să-și privească partenerul sau partenerii de masă în ochi.

Curiozități despre alcool:

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot