Cum saluta Mihai Eminescu făcându-i pe toți să zâmbească?

12.06.2020
Cum saluta Mihai Eminescu făcându-i pe toți să zâmbească?

Mihai Eminescu este considerat, pe bună dreptate, a fi cel mai mare poet român din toate timpurile. Cu toate că a trăit doar 39 de ani, Mihai Eminescu a avut suficient timp să demonstreză cât a fost de talentat. S-au scris și multe cărți despre viața poetului și astfel au ieșit la iveală amănunte inedite despre obiceiurile „Luceafărului literaturii române”. Ca de exemplu, felul în care saluta.

Spre deosebire de restul scriitorilor, Mihai Eminescu avea o formă originală de salut, dar și de răspuns la salut. Scriitorul evita să folosească forme uzuale de salut precum „Bună ziua” sau „Bună seara”. Se spune că cu oricine se întâlnea, Eminescu îl saluta cu „Trăiască naţia!”. Formularea nu făcea decât să stârnească zâmbete și simpatii în jurul său.

Dacă se întâmpla ca prietenii să i-o ia înainte și să-i spună: „Trăiască nația!”, Eminescu le răspundea răspicat: „Sus cu dânsa!”.

Dezvăluirea a fost făcută de Theodor Ştefanelli, fostul său coleg la şcoala cu Eminescu la Cernăuţi în lucrarea „Amintiri despre Eminescu”.

Eminescu era un patriot convins

Chiar din operele scrie ne putem da seama de patriotismul exacerbat al poetului fără pereche. ”Ce-ţi doresc eu ţie dulce Românie” sau ”La arme” sunt doar două dintre poeziile cu temă patriotică compuse de Mihai Eminescu.

Acesta nu rata nicio ocazie să publice în ziarul „Timpul” articole prin care apăra poporul și critica cu vehemență guvernul liberal. Poetul visa la unirea românilor de pretutindeni.

E adevărat că Eminescu a avut un copil? Ce s-a întâmplat cu el?

Mihai Eminescu, născut Mihail Eminovici, a venit pe lume în anul 1850. Eminescu a copilărit la Ipotești. Pe când avea 27 de ani și deja cunoscuse celebritatea, poetul ar fi avut o aventură cu fata morarului din sat, relație din care s-a născut un băiat.

„Copilul a fost botezat Mihail şi el a venit pe lume în ziua de 19 iunie 1877, la Ipoteşti (conf. cert. naşt. nr 38/1877, primăria Cucorăni), având ca mamă pe Ileana, fiica de 25 de ani a morarului din Cucorăni, o blondă frumoasă, care se va căsători ulterior cu Ion Lăzăreanu, un pădurar de 32 de ani. Acesta o va accepta de soţie numai după ce căminarul Eminovici, bunicul noului născut, îi va asigura băieţelului o convenabilă întreţinere, printr-o înţelegere secretă între cele două părţi”, spune scriitorul Cristian Petru Bălan în eseul ”Fiul natural al lui Mihai Eminescu”, publicat pe site-ul poezie.ro.

Conform aceleiași surse, se pare că Mihai Eminescu chiar și-a cunoscut băiatul. „Copilul a căpătat numele Mihail Ilie Lăzăreanu și a fost botezat de Henrieta, sora poetului. Interesant este amănuntul că noului născut i s-a dat mai întâi prenumele Ilie, așa cum se numea unul din frații lui Eminescu, adăugându-i-se apoi și prenumele Mihai, la cererea Henrietei”, se poate citi în lucrarea „Noi contribuții documentare la biografia lui M. E.”, semnată de Augustin Z. N. Pop.

Scriitorul Cristian Petru Bălan spune că Mihail Ilie Lăzăreanu (în certificatul de naștere doar Ilie Lăzăreanu) semăna destul de bine la ochi, la frunte și la buze cu poetul. Ba mai mult, și la caracter acestea avea ceva din marele poet. Bărbatul a rămas necăsătorit până la finalul vieții. Mihai Lăzăreanu a trăit la Botoșani, pe str. Lascăr Catargiu nr. 16, pânâ în anul 1944, când a murit la vârsta de 67 de ani.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot