Cum funcționează turbinele eoliene?

13.04.2022
Cum funcționează turbinele eoliene?

Turbinele eoliene sunt versiunea modernă a unei mori de vânt. Acestea pot transforma puterea vântului în electricitatea pe care o folosim cu toții pentru a ne alimenta casele și afacerile. Ele pot fi de sine stătătoare, furnizând doar una sau un număr foarte mic de locuințe sau întreprinderi, sau pot fi grupate pentru a face parte dintr-un parc eolian.

Vântul învârte paletele unei elice ale unei turbine în jurul unui rotor, care învârte un generator, care creează electricitate. Acesta este o formă de energie solară cauzată de o combinație a trei evenimente concurente:

Cum produc energie turbinele eoline?

Energia eoliană descrie procesul prin care vântul este utilizat pentru a genera energie mecanică sau electricitate. Această putere mecanică poate fi utilizată pentru sarcini specifice (cum ar fi măcinarea cerealelor sau pomparea apei) sau un generator poate converti această putere mecanică în energie electrică.

O turbină transformă energia eoliană în electricitate folosind forța aerodinamică de la palele rotorului, care funcționează ca o aripă de avion sau o pală de rotor de elicopter, scrie despreenergie.ro. Când vântul curge peste lamă, presiunea aerului de pe o parte a lamei scade.

Diferența de presiune a aerului pe cele două părți ale lamei creează atât portanță, cât și rezistență. Forța de ridicare este mai puternică decât rezistența, ceea ce face ca rotorul să se învârtă.

Rotorul se conectează la generator, fie direct (dacă este o turbină cu antrenare directă), fie printr-un arbore și o serie de angrenaje (o cutie de viteze) care accelerează rotația și permit un generator mai mic fizic. Această translație a forței aerodinamice în rotația unui generator creează electricitate.

Majoritatea turbinelor eoliene se împart în două tipuri de bază:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Pe 9 mai 2025, istoria Bisericii Catolice a fost marcată de un eveniment fără precedent: alegerea cardinalului Robert Francis Prevost ca primul papă american din istorie. Originar din Statele... citește tot