Cum este produs câmpul magnetic al Pământului?

08.07.2022
Cum este produs câmpul magnetic al Pământului?

Cele mai multe planete din sistemul nostru solar au câte un câmp magnetic. Forța și dimensiunea acestuia determină modul în care o planetă interacționează cu radiația de la Soare. De exemplu, câmpul magnetic al Pământului deviază radiațiile mortale de la steaua din sistemul nostru solar, permițând vieții să existe și să se dezvolte.

Cum este generat câmpul magnetic al Pământului?

Fiecare planetă, din sistemul nostru solar cu câmp magnetic, are o modalitate diferită de a genera acest fenomen. În ceea ce privește Terra, câmpul magnetic este produs de miezul său de fier. Acest fenomen este favorizat de faptul că fierul, ca metal, poate conduce electricitatea. Drept urmare, magnetismul și electricitatea pot fi considerate ca fiind aceeași forță, denumită științific electromagnetism.

Un câmp electric în mișcare poate genera un câmp magnetic și viceversa. Miezul de fier al Pământului se rotește și astfel câmpul electric al nucleului este în mișcare constantă. Acea sarcină electrică în mișcare generează, de asemenea, un câmp magnetic, care se mișcă spre exterior din nucleul planetei noastre. Liniile de câmp magnetic se deplasează de la nord la sud, formând un fel de formă de pânză de păianjen în jurul Terrei.

Câmpul magnetic pe alte planete

Pentru ca o planetă cu formă stâncoasă să aibă câmp magnetic trebuie să aibă un miez de fier care se învârte. În caz contrar, curentul electric nu se va mișca și nu va genera un câmp magnetic. În plus, pentru ca acesta să se formeze în jurul unei planete, trebuie să existe suficientă convecție între interiorul și exteriorul unei planete, încât un câmp magnetic să se poată mișca liber prin planetă și în spațiu.

Dintre toate planetele cu formă stâncoasă din sistemul nostru solar, Pământul este singura care are un câmp magnetic moderat. Mercur are un câmp magnetic foarte slab, din cauza faptului că se rotește atât de încet. Venus și Marte nu au un câmp magnetic. La Venus, acest fenomen lipsește din cauza rotației lente a planetei, precum și din lipsa curenților de convecție din miez. Se crede că Marte a avut cândva un câmp magnetic, dar miezul său s-a solidificat și nu mai poate genera un astfel de proces.

Așa arată câmpul magnetic al planetei Jupiter.

În ceea ce privește planetele gazoase și acestea au propriile lor câmpuri magnetice. În cazul lor fenomenul nu este generat de miezul de fier care se rotește, ci de hidrogenul metalic. Adânc în interiorul tuturor giganților gazosi, presiunile devin atât de mari încât hidrogenul se transformă într-un lichid. Când acesta atinge această formă se comportă ca un metal și este capabil să conducă electricitatea. Drept urmare, hidrogenul gazos devine hidrogen metalic lichid. Pe măsură ce planetele se rotesc, hidrogenul metalic din interiorul lor se mișcă și el, generând un câmp magnetic în acest proces.

Jupiter este planeta care are cel mai puternic și cel mai mare câmp magnetic din sistemul solar. Saturn, Uranus și Neptun au și ele propriile câmpuri magnetice, potrivit worldatlas.com.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Astăzi, 10 august, de-a lungul timpului, pe întreg Globul au avut loc mai multe evenimente importante care au schimbat cursul istoriei. Multe dintre ele au fost uitate odată cu trecerea anilor,...
Cele mai noi articole
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Ioan Slavici a fost un om „liniștit” și „așezat” în viața sa, conform descrierii lui Mihai Eminescu. În copilărie însă, tânărul Slavici era departe de a fi cuminte și... citește tot
Învârte sau învârtește? Cum este corect?
Învârte sau învârtește? Cum este corect?
Gramatica limbii române este una complexă și poate da bătăi de cap și celor mai experimentate persoane în lingvistică. Cu toate acestea, conjugarea greșită a verbelor nu este o scuză... citește tot
Nichita Stănescu și patima alcoolului! Cum a fost confundat poetul cu un cerșetor la Săpânța?
Nichita Stănescu și patima alcoolului! Cum a fost confundat poetul cu un cerșetor la Săpânța?
Nichita Stănescu a fost unul dintre cei mai mari poeți și scriitori români din istorie. Pentru realizările sale acesta a fost ales post-mortem membru al Academiei Române. Din păcate, el a avut... citește tot