Cum curăț mucegaiul de pe pereți?

06.07.2022
Cum curăț mucegaiul de pe pereți?

Mucegaiul de pe pereții interiori nu are doar un aspect neplăcut, ci poate fi un pericol pentru sănătatea familiei. În funcție de cantitate și de locație, prezența lui sugerează, de asemenea, o problemă mai mare în casa, și anume infiltrarea apei.

Pentru a rezolva această problemă a mucegaiului există un remediu dublu. Primul pas este controlul umidității și al doilea eliminarea mucegaiului. În timp ce prima poate necesita o abordare mai implicată, în funcție de situație, cea de-a doua poate fi realizată adesea cu puțin înălbitor, apă, puțină îndemânare și forță în mâini.

Mucegaiul și pericolul pentru sănătate

Mucegaiul se poate dezvolta în casă oriunde există o abundență de umiditate, mai ales atunci când se permite să rămână pentru perioade lungi de timp. Acesta apare de obicei pe pereții, plafoanele și podelele caselor în care gestionarea umidității nu este la cel mai bun nivel.

În special, subsolurile, pereții dușurilor și pervazurile ferestrelor sunt zone în care mucegaiului îi place să trăiască în mod obișnuit. Acest termen este folosit în mod generic pentru a descrie multe probleme minore de mucegai în casă, cum ar fi pe chitul de la duș. Cu toate acestea, unele mucegaiuri pot deveni foarte toxice pentru oameni dacă sunt lăsate să se extindă.

Mucegaiul poate provoca reacții alergice, astm și alte complicații respiratorii și reprezintă un risc în special pentru copiii mici, persoanele în vârstă și cele cu boli respiratorii existente sau cu un sistem imunitar slăbit. Mucegaiul poate apărea în multe forme și culori, niciuna dintre acestea nu determină cu exactitate specia reală de mucegai. Cu toate acestea, se prezintă în mod obișnuit în diferite nuanțe de negru, alb, verde sau albastru, precum și în multe combinații ale acestor culori și ale altora.

Mucegaiul negru se găsește adesea în interiorul caselor cu deteriorări excesive de umiditate la nivelul plăcilor de perete și al altor suprafețe. Se vorbește mult despre „toxicitatea” acestui tip de mucegai, dar mucegaiul în sine nu este dăunător. Totuși, are potențialul de a produce micotoxine care pot dăuna oamenilor și animalelor de companie, în funcție de specia de mucegai în cauză.

Cel alb se găsește adesea în medii răcoroase și umede, cum ar fi în subsoluri, pe pereți și alte structuri. Este adesea confundată cu eflorescența, care este un depozit mineral care se formează pe pereții fundațiilor și pe alte suprafețe de zidărie din cauza infiltrațiilor de apă. Se poate testa foarte ușor pentru a vedea dacă este mucegai pulverizându-l cu apă. Dacă se dizolvă, este un depozit mineral, dacă nu se dizolvă, atunci cel mai probabil este mucegai alb.

Mucegaiul albastru este o altă culoare comună a mucegaiului de uz casnic care poate apărea în zonele umede ale casei, cum ar fi pe pereții și tavanele din baie. Umezeala care se acumulează pe pereți după dușuri lungi și cu aburi poate fi o condiție pentru ca acest mucegai să înceapă să se formeze și să se dezvolte.

Mucegaiul verde este, de asemenea, foarte frecvent în case și, ca și mucegaiul albastru, apare adesea în zonele umede, cum ar fi pereții de duș și colțurile umede. Ca și în cazul majorității mucegaiurilor, mucegaiul verde poate fi îndepărtat prin frecare cu o soluție care conține înălbitor.

Cum scapi de mucegai?

Cheia pentru controlul mucegaiului este controlul umidității din interior. În primul rând trebuie remediate problemele legate de apă, cum ar fi scurgerile. Se curăță orice material de construcție umed în termen de 24 până la 48 de ore pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului. Dacă nu se va face acest lucru, iar mucegaiul se infiltrează în ele, acestea vor trebui îndepărtate pentru a rezolva complet problema mucegaiului.

De asemenea, umiditatea din casă trebuie redusă. Cu cât casa este mai umedă, cu atât este mai probabil să fie un refugiu pentru sporii de mucegai. Umiditatea se reduce prin creșterea ventilației casei pentru a împiedica aerul să devină cald și stagnant.

Se aerisesc aparatele mari, cum ar fi mașina de spălat/uscătorul de rufe, precum și baia și bucătăria. De asemenea, se pot porni aparatele de aer condiționat și dezumidificatoarele pentru a reduce umiditatea din aer.

Un alt lucru foarte important este prevenția condensului. Se izolează pereții exteriori, acoperișurile, ferestrele și țevile pentru a reduce potențialul de formare a umezelii din cauza condensului.

Pașii pentru îndepărtarea mucegaiului sunt următorii:

Se pot pune lucrurile înapoi, dar nu înainte de a verifica dacă nu cumva au mucegai. Dacă au, în câteva săptămâni se poate forma la loc în zonele curățate.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Să asculți și să nu crezi: Hitul Zaraza a fost copiat după un tango argentinian dedicat unui… bou
Să asculți și să nu crezi: Hitul Zaraza a fost copiat după un tango argentinian dedicat unui… bou
„Vreau să-mi spui frumoasă Zaraza, Cine te-a iubit? Câți au plâns nebuni pentru tine, Și câți au murit?”, sunt versurile uneia dintre cele mai celebre melodii românești care se numește... citește tot
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot