Cum arătau țăranii români în anul 1894?

30.10.2023
Cum arătau țăranii români în anul 1894?

O incursiune în istorie dezvăluie o imagine rară a țăranilor români din zona Clujului și a Transilvaniei, în perioada în care această regiune făcea parte din vastul Imperiu Austro-Ungar. Cu ajutorul unei fotografii de colecție realizate acum 129 de ani, exact în anul 1894, putem arunca o privire în trecut și descoperi cum arătau acești locuitori ai vremurilor demult apuse.

Fotografia a fost descoperită recent în arhiva Muzeului de Etnografie din Budapesta, oferind o fereastră fascinantă către viața rurală a comunei Mărgău, situată în județul Cluj. Această comună are o istorie bogată și include șase sate: Mărgău, Bociu, Buteni, Ciuleni, Răchițele, Scrind-Frăsinet, precum și două cătune, Doda Pilii și Ic Ponor, care fac parte din satul Răchițele. Trebuie precizat că în satul Răchițele s-a născut fostul premier al României Emil Boc, actualul edil al orașului Cluj-Napoca.

Această fotografie a fost făcută în anul 1894, în satul Mărgău, Cluj, de către János Jankó. Eu am dat de ea datorită lui Claudiu Ilyes, cel care a descoperit-o în arhiva „Muzeului de Etnografie” din Budapesta, şi căruia îi mulțumesc şi pe această cale”, a scris pe o rețea de socializare, Claudiu Ilyes, fondatorul arhivei „Satele din România”.

Comuna Mărgău în prezent

De-a lungul timpului, comuna Mărgău a fost martora unor schimbări semnificative, de la transformările sociale și economice la evoluția infrastructurii. În prezent, aceasta este condusă de primarul Mircea-Sorin Suciu, membru al Partidului Național Liberal, care se află la conducere din octombrie 2020. La alegerile locale din anul 2020, consiliul local a fost compus din 11 consilieri, iar reprezentanții politici ai comunității sunt împărțiți între Partidul Național Liberal, Partidul Social Democrat și Partidul PRO România.

Administrația publică din Comuna Mărgău operează în conformitate cu principiile autonomiei locale, descentralizării serviciilor publice și consultării cetățenilor în soluționarea problemelor. Acest cadru legal oferă autorităților locale dreptul și capacitatea de a gestiona afacerile publice în numele și în interesul comunităților pe care le reprezintă.

Fotografia istorică a țăranilor români din Mărgău ne amintește de importanța de a înțelege trecutul și evoluția societății noastre. Ea ne oferă o perspectivă unică asupra vieții cotidiene a oamenilor care au trăit în aceste locuri într-o perioadă cu totul diferită. Amintirea trecutului poate să ne inspire să apreciem schimbările și progresul aduse, de-a lungul decadelor, și să ne ”oblige”să conservăm și să protejăm moștenirea noastră culturală și istorică pentru generațiile viitoare.

Foto: foaiatransilvana.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot