Cum arată tunelul de sub cascada Niagara?

07.11.2022
Cum arată tunelul de sub cascada Niagara?

Cascada Niagara este cea mai celebră cascadă din lume. Aceasta este formată din trei căderi de apă: Cascada Americană și Cascada Vălul Miresii, pe teritoriul statului New York din SUA, și Cascada Potcoavă, pe teritoriul provinciei Ontario din Canada. Pe sub cascada Niagara se găsește un tunel secret, care a fost construit acum mai bine de 100 de ani.

Tunelul secret de sub cascada Niagara

Cascada Niagara este vizitată în fiecare an de milioane de turiști, însă până de curând puțini știau că pe sub aceasta se găsește un tunel. Construit cu mai bine de 100 de ani în urmă, tunelul a fost deschis publicului pentru prima dată în acest an. Construcția are 670 de metri lungime și arată de-a dreptul impresionant.

Dimensiunile tunelului sunt incredibile pentru locul în care este poziționat. Acesta are aproximativ opt metri înălțime și șase metri lățime. Construcția a fost gândită precum o fortăreață, cu patru straturi de cărămidă și 45 de centimetri de beton. Tunelul trebuia să fie bine consolidat, având în vedere forțele naturii de deasupra.

A fost nevoie de patru ani și de mii de muncitori pentru a excava șisturile de sub camera principală de generare folosind felinare, dinamită, târnăcoape și lopeți. Tunelul conținea 71.000 de galoane de apă care se mișca cu nouă metri pe secundă. Este incredibil ce au putut să construiască fără electricitate, a declarat Marcelo Gruosso, director la Comisia Parcurilor Niagara, pentru CNN.

De când a fost construit, tunelul a fost reparat doar de două ori: o dată în 1950 și a doua oară în 1990. Cei care doresc să viziteze tunelul vor fi coborâți 55 de metri în pământ, cu un lift din sticlă.

Tunelul, un „magnet” pentru vizitatori

Tunelul de sub cascada Niagara a fost parte a centralei electrice Niagara Parks. În prezent, aceasta este dezafectată însă a ajutat regiunea, de-a lungul timpului, să se dezvolte, atât partea americană cât și cea canadiană. Centrala a funcționat fără întrerupere din anul 1905 până în 2006.

Celor care ajung în zona li se prezintă o machetă a hidrocentralei și a modului cum apa era transformată în energie.

Uzina a început cu două generatoare și, până în 1924, au fost instalate toate cele 11 din prezent. Lângă fiecare generator este un „regulator” care stabilea debitul de apă către o turbină. O frână de aer în regulator ajuta la reglarea debitului, a declarat Marcelo Gruosso, potrivit sursei citată mai sus.

Foto: CNN

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot