Cum arată tunelul de sub cascada Niagara?

07.11.2022
Cum arată tunelul de sub cascada Niagara?

Cascada Niagara este cea mai celebră cascadă din lume. Aceasta este formată din trei căderi de apă: Cascada Americană și Cascada Vălul Miresii, pe teritoriul statului New York din SUA, și Cascada Potcoavă, pe teritoriul provinciei Ontario din Canada. Pe sub cascada Niagara se găsește un tunel secret, care a fost construit acum mai bine de 100 de ani.

Tunelul secret de sub cascada Niagara

Cascada Niagara este vizitată în fiecare an de milioane de turiști, însă până de curând puțini știau că pe sub aceasta se găsește un tunel. Construit cu mai bine de 100 de ani în urmă, tunelul a fost deschis publicului pentru prima dată în acest an. Construcția are 670 de metri lungime și arată de-a dreptul impresionant.

Dimensiunile tunelului sunt incredibile pentru locul în care este poziționat. Acesta are aproximativ opt metri înălțime și șase metri lățime. Construcția a fost gândită precum o fortăreață, cu patru straturi de cărămidă și 45 de centimetri de beton. Tunelul trebuia să fie bine consolidat, având în vedere forțele naturii de deasupra.

A fost nevoie de patru ani și de mii de muncitori pentru a excava șisturile de sub camera principală de generare folosind felinare, dinamită, târnăcoape și lopeți. Tunelul conținea 71.000 de galoane de apă care se mișca cu nouă metri pe secundă. Este incredibil ce au putut să construiască fără electricitate, a declarat Marcelo Gruosso, director la Comisia Parcurilor Niagara, pentru CNN.

De când a fost construit, tunelul a fost reparat doar de două ori: o dată în 1950 și a doua oară în 1990. Cei care doresc să viziteze tunelul vor fi coborâți 55 de metri în pământ, cu un lift din sticlă.

Tunelul, un „magnet” pentru vizitatori

Tunelul de sub cascada Niagara a fost parte a centralei electrice Niagara Parks. În prezent, aceasta este dezafectată însă a ajutat regiunea, de-a lungul timpului, să se dezvolte, atât partea americană cât și cea canadiană. Centrala a funcționat fără întrerupere din anul 1905 până în 2006.

Celor care ajung în zona li se prezintă o machetă a hidrocentralei și a modului cum apa era transformată în energie.

Uzina a început cu două generatoare și, până în 1924, au fost instalate toate cele 11 din prezent. Lângă fiecare generator este un „regulator” care stabilea debitul de apă către o turbină. O frână de aer în regulator ajuta la reglarea debitului, a declarat Marcelo Gruosso, potrivit sursei citată mai sus.

Foto: CNN

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot