Orașul din România cu sute de tuneluri despre care puțini știu

25.04.2023
Orașul din România cu sute de tuneluri despre care puțini știu

Potrivit datelor oficiale, în România există 319 orașe, iar unul dintre acestea ascunde secrete de secole. Orașul Focșani, căci despre el e vorba, are sub el sute de tuneluri, fiecare având la un moment dat un scop precis. Foarte puțini locuitori din zonă știu de comoara istorică aflată sub picioarele lor.

Focșani, un oraș așezat pe sute de tuneluri

Orașul Focșani, din județul Vrancea, are o populație de aproximativ 80 mii de oameni. Nu mulți dintre ei știu că sub picioarele lor se află numeroase galerii și beciuri care au fost acoperite acum mult timp. În perioada comunistă, liderii de atunci au decis ca aceste tuneluri să fie îngropate pentru a nu putea fi folosite în scopuri ilicite.

Datele istorice ne arată că sistemul de catacombe a început să fie construit atunci când orașul era împărțit între Moldova și Țara Românească. Tunelurile au fost realizate pentru a-i deruta pe hoți și pe cei care veneau în oraș.

Începând cu anul 1977, comuniștii au reconfigurat orașul și în urma unor săpături au descoperit galeriile de sub picioare. Astfel că, la hotelul Unirea, în urma unor săpături a fost dezvăluit un beci imens, iar un tunel a fost observat în Complexul Zimbrului și în fața fostei biserici „Domneasca”. În această zonă au fost descoperite șase beciuri, toate având o lungime de 12 metri și o lățime de 8 metri.

De ce au fost construite tuneluri sub orașul Focșani?

Potrivit arheologilor, sub orașul Focșani ar exista 280 de tuneluri care au fost descoperite, în mare parte, încă din anii 1930. Se spune că scopul acestora ar fi fost acela de a adăposti populația în cazul unei tragedii. Unii istorici consideră că tunelurile au servit și pentru contrabanda cu alcool care a avut loc în urmă cu câteva veacuri. Totodată, populația locală reușea să își ascundă de hoți o parte din averi în aceste catacombe.

Conform măsurătorilor, cel mai lung tunel de sub Focșani măsoară 40 de metri. Iată, așadar, cum o bună bucată din istoria locală a orașului Focșani poate fi descifrată prin analizarea acestor tuneluri subterane.

Foto: cancan.ro

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot