Orașul din România cu sute de tuneluri despre care puțini știu

25.04.2023
Orașul din România cu sute de tuneluri despre care puțini știu

Potrivit datelor oficiale, în România există 319 orașe, iar unul dintre acestea ascunde secrete de secole. Orașul Focșani, căci despre el e vorba, are sub el sute de tuneluri, fiecare având la un moment dat un scop precis. Foarte puțini locuitori din zonă știu de comoara istorică aflată sub picioarele lor.

Focșani, un oraș așezat pe sute de tuneluri

Orașul Focșani, din județul Vrancea, are o populație de aproximativ 80 mii de oameni. Nu mulți dintre ei știu că sub picioarele lor se află numeroase galerii și beciuri care au fost acoperite acum mult timp. În perioada comunistă, liderii de atunci au decis ca aceste tuneluri să fie îngropate pentru a nu putea fi folosite în scopuri ilicite.

Datele istorice ne arată că sistemul de catacombe a început să fie construit atunci când orașul era împărțit între Moldova și Țara Românească. Tunelurile au fost realizate pentru a-i deruta pe hoți și pe cei care veneau în oraș.

Începând cu anul 1977, comuniștii au reconfigurat orașul și în urma unor săpături au descoperit galeriile de sub picioare. Astfel că, la hotelul Unirea, în urma unor săpături a fost dezvăluit un beci imens, iar un tunel a fost observat în Complexul Zimbrului și în fața fostei biserici „Domneasca”. În această zonă au fost descoperite șase beciuri, toate având o lungime de 12 metri și o lățime de 8 metri.

De ce au fost construite tuneluri sub orașul Focșani?

Potrivit arheologilor, sub orașul Focșani ar exista 280 de tuneluri care au fost descoperite, în mare parte, încă din anii 1930. Se spune că scopul acestora ar fi fost acela de a adăposti populația în cazul unei tragedii. Unii istorici consideră că tunelurile au servit și pentru contrabanda cu alcool care a avut loc în urmă cu câteva veacuri. Totodată, populația locală reușea să își ascundă de hoți o parte din averi în aceste catacombe.

Conform măsurătorilor, cel mai lung tunel de sub Focșani măsoară 40 de metri. Iată, așadar, cum o bună bucată din istoria locală a orașului Focșani poate fi descifrată prin analizarea acestor tuneluri subterane.

Foto: cancan.ro

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot