Orașul din România cu sute de tuneluri despre care puțini știu

25.04.2023
Orașul din România cu sute de tuneluri despre care puțini știu

Potrivit datelor oficiale, în România există 319 orașe, iar unul dintre acestea ascunde secrete de secole. Orașul Focșani, căci despre el e vorba, are sub el sute de tuneluri, fiecare având la un moment dat un scop precis. Foarte puțini locuitori din zonă știu de comoara istorică aflată sub picioarele lor.

Focșani, un oraș așezat pe sute de tuneluri

Orașul Focșani, din județul Vrancea, are o populație de aproximativ 80 mii de oameni. Nu mulți dintre ei știu că sub picioarele lor se află numeroase galerii și beciuri care au fost acoperite acum mult timp. În perioada comunistă, liderii de atunci au decis ca aceste tuneluri să fie îngropate pentru a nu putea fi folosite în scopuri ilicite.

Datele istorice ne arată că sistemul de catacombe a început să fie construit atunci când orașul era împărțit între Moldova și Țara Românească. Tunelurile au fost realizate pentru a-i deruta pe hoți și pe cei care veneau în oraș.

Începând cu anul 1977, comuniștii au reconfigurat orașul și în urma unor săpături au descoperit galeriile de sub picioare. Astfel că, la hotelul Unirea, în urma unor săpături a fost dezvăluit un beci imens, iar un tunel a fost observat în Complexul Zimbrului și în fața fostei biserici „Domneasca”. În această zonă au fost descoperite șase beciuri, toate având o lungime de 12 metri și o lățime de 8 metri.

De ce au fost construite tuneluri sub orașul Focșani?

Potrivit arheologilor, sub orașul Focșani ar exista 280 de tuneluri care au fost descoperite, în mare parte, încă din anii 1930. Se spune că scopul acestora ar fi fost acela de a adăposti populația în cazul unei tragedii. Unii istorici consideră că tunelurile au servit și pentru contrabanda cu alcool care a avut loc în urmă cu câteva veacuri. Totodată, populația locală reușea să își ascundă de hoți o parte din averi în aceste catacombe.

Conform măsurătorilor, cel mai lung tunel de sub Focșani măsoară 40 de metri. Iată, așadar, cum o bună bucată din istoria locală a orașului Focșani poate fi descifrată prin analizarea acestor tuneluri subterane.

Foto: cancan.ro

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot