E adevărat că Niagara, celebra cascadă, a rămas fără apă? Cum arăta cascada secată?

14.04.2020
E adevărat că Niagara, celebra cascadă, a rămas fără apă? Cum arăta cascada secată?

Cascada Niagara este un ansamblu format din trei căderi de apă situate la granița dintre SUA și Canada: Cascada Americană și Cascada Vălul Miresii pe teritoriul Statelor Unite ale Americii și Cascada Potcoavă pe teritoriul Canadei.

Cascada Niagara s-a format în urmă cu 6.000 de ani, când s-au topit ultimii gheţari determinând creşterea nivelului de apă al lacului Erie care a curs peste maluri formându-se râul Niagara care se varsă în lacul Ontario. În drumul ei, apa a trecut peste prăpastia dintre cele două lacuri și așa formează căderea de apă Niagara.

Cascada Niagara a secat

Deși pare greu de crezut, această minunăție naturală a rămas fără apă în 1969. Inginerii americani din acea perioadă, au observat că, între anii 1931 şi 1954, Cascada Americană, una dintre căderile de apă care formează Cascada Niagara, s-a confruntat cu o eroziune, înregistrând multe căderi de pietre care dacă nu ar fi fost oprite ar fi dus la dispariția ei. Astfel, Corpul de Inginerie a Armatei din Statele Unite (USACE) din regiunea Buffalo a fost delegat cu drenarea Cascadei Americană pentru reparaţii.

Munca a fost una titanică, însă rezultatul a meritat. În felul acesta, a fost construit un batardou. Construcţia a tăiat fluxul cascadei de la 60.000 de litri pe secundă la 15.000 de litri pe secundă. Totodată, nu mai puțin de 1.264 de camioane au transportat 27.800 de tone de nisip şi pământ pentru a umple batardoul. Ţevile utilizate aveau o lungime totală de 245 de metri şi aproximativ 16 cm diametru.

În tot acest timp, inginerii au analizat rocile, astfel încât să prevină erodarea acestora și au constatat că lucrările vor fi gata în 1972. Cu toate acestea, în 1975, s-a constatat că 385.000 de tone de talus s-au acumulat în Cascada Americană, şi a dus la scurtarea cascadei de la 30 de m la 14 metri. Concluzia a fost una singură: este imposibil de stopat eroziunea cascadei Niagara.

Cascada Niagara, în anul 1969

De ce a secat Niagara în 1848?

Pe data de 29 martie 1848, localnicii au putut observa cum Cascada Niagara secase. Printre stânci mai curgea un firicel de apă care putea fi trecut ușor la pas. Mulți oameni au crezut că este sfârșitul lumii, însă câțiva au descoperit că în zona de confluență a râului Niagara cu lacul Erie s-a format un pod de gheață masiv, care împiedică apa să curgă. Ulterior, într-o noapte gheața s-a spart brusc, iar apa și-a continuat traseul normal.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot