Cum arată traseul unui vultur ce a zburat 20 de ani? Ce a ocolit pasărea an de an?

17.05.2021
Cum arată traseul unui vultur ce a zburat 20 de ani? Ce a ocolit pasărea an de an?

Un tânăr pe nume Fahd Qash din regiunea Jizan, Arabia Saudită, a găsit un vultur mort în plimbarea sa, însă nu se aștepta ca pasărea să nu fie doar un vultur obișnuit.

El a descoperit un dispozitiv GPS pe corpul vulturului cu informații. Curios, Qash a observat că tracker-ul GPS avea imprimată o adresă de e-mail. Se pare că dispozitivul a fost montat pe vulturul din Kazakstan ca parte a unui studiu al căilor de zbor ale vulturilor stepici.

S-a dovedit ulterior că tracker-ul a fost montat în Rusia, acum aproximativ două decenii. Harta a arătat mișcarea vulturului pe o perioadă de douăzeci de ani. Ultima sa destinație a fost în Valea Copilului din Arabia Saudită.

Pasărea puternică a călătorit în multe țări de-a lungul vieții sale și, în mod interesant, a evitat traversarea mării. Se poate vedea pe hartă că vulturul a ales cea mai lungă rută doar pentru a rămâne zburând deasupra uscatului. Nu se știe de ce a evitat marea toată viața, deși multe specii de păsări își petrec viața zburând deasupra mării. Una peste alta, călătoria sa este remarcabilă.

Harta incredibilă a vulturului ce a zburat 20 de ani

Traducerile eronate anterioare au raportat că traseul de zbor a fost pentru un vultur pe parcursul a 20 de ani, dar experții au subliniat că acest lucru ar fi aproape imposibil. În primul rând, dispozitivul OrniTrack pe care îl poartă vulturul nu era disponibil acum 20 de ani. Mai mult decât atât, durata de viață a bateriilor este prea scurtă.

În ciuda acestei interpretări greșite inițiale a studiului, există încă o mulțime de informații interesante pe hartă. În primul rând, pare să indice că există o cale aeriană clară pe care vulturii o urmează în timpul migrației lor de iarnă.

După cum a subliniat un specialist, ar exista multă apă potabilă disponibilă pe stepe, prin urmare nu este nevoie să zboare peste mare pentru a se hidrata. Unele trasee par să cadă brusc, ceea ce indică faptul că unii dintre vulturi, cum ar fi cel care a fost găsit, au murit și s-au oprit din mișcare.

Pentru a înțelege cât de mult teren poate acoperi un vultur într-o singură zi, un studiu din 2012 realizat de grupul British Birds indică faptul că pot zbura până la 355 km într-o singură zi și sunt în continuă mișcare între migrație, reproducere și iarna.

 

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising