Cum arăta primul „român” care a locuit pe aceste meleaguri?

08.10.2018
Cum arăta primul „român” care a locuit pe aceste meleaguri?

Oamenii moderni sunt pe tărâmul actual al „Bătrânului Continent” de peste 35.000 de ani. Greu de crezut sau nu, primul Homo Sapiens care a locuit în Europa a trăit chiar pe teritoriul actualei noastre țări. Specialiștii au folosit fragmente de craniu și au reușit să-i refacă chipul în mod digital. 

În anul 2002, în Peștera cu Oase, în apropiere de orasul Anina, au fost descoperite fosilele a trei indivizi (Oase 1, Oase 2 și Oase 3) ce datează din urmă cu 35.000 de ani (40.500 folosind date calibrate), acestea fiind cele mai vechi rămășițe ale omului modern găsite vreodată în Europa.

Cum au încăput toate animalele în arca lui Noe?

O mandibulă de Homo Sapiens, care mai păstra cinci molari, şi care a ajuns ulterior pentru analize la Institutul de cercetări speologice din Cluj-Napoca, iar de aici în Statele Unite ale Americii o face să fie cea mai veche fosilă din Europa. Aceasta prezintă similitudini cu cele întâlnite la omul de Neandertal, cu care Homo Sapiens (actualul om modern) a fost contemporan în urmă cu zeci de mii de ani. Aceasta este dovada irefutabilă că cele două specii s-au încrucișat, deși oamenii de știință erau de altă părere.

Este adevărat că în Evul Mediu oamenii dormeau de două ori pe noapte?

Pe baza acestor oase, Richard Neave, un specialist în medicină judiciară din Marea Britanie, a încercat în anul 2009 reconstituirea primului om. Astfel, trăsăturile chipului arată o asemănare izbitoare a primilor europeni cu strămoșii lor din Africa.

„Craniul nu arată nici a european, nici a asiatic, nici a african, ci este un amestec din toate trei. Iar aceasta este exact ceea ce se poate astepta de la un european timpuriu“, a explicat expertul britanic.

Roman

Cum s-a înmulțit omenirea dacă Adam și Eva au avut doar doi băieți, Cain și Abel?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Pe 12 și 13 iunie 2024, britanicii de la Coldplay vor susține două concerte pe Arena Națională în cadrul turneului Music of the Spheres World Tour, care promovează cel de-al 9-lea album,... citește tot
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot