Cine a fost Sherlock Holmes? A existat în realitate?

15.09.2020
Cine a fost Sherlock Holmes? A existat în realitate?

Sherlock Holmes a fost și va rămâne cu siguranță cel mai faimos detectiv particular din istorie. Creat de scriitorul scoțian Arthur Conan Doyle, Sherlock este un personaj îndrăgit care a inspirat apariția a numeroase filme, piese de teatru și chiar jocuri pe calculator.

Sherlock impresionează prin abilitățile sale de deghizare, raționamentul său extrem de logic și abilitățile criminalistice de excepție, care îl ajută să rezolve cele mai grele cazuri.

Prima apariție a lui Sherlock Holmes datează încă din anul 1887, atunci când Doyle a scris primul său roman intitulat „Un studiu în roșu”. Au fost în total cinci romane și 56 de povestiri scurte și aproape toate sunt povestite de doctorul John H. Watson, prietenul și biograful lui Holmes.

Cine a fost cu adevărat Sherlock?

La originea personajului celebrului detectiv particular s-a aflat Joseph Bell, un fost profesor al lui Doyle de la Universitatea de medicină din Edinburgh.

De altfel, după câțiva ani de la publicarea acelor cărți, Doyle i-a trimis o scrisoare lui Bell în care scria următoarele: „Este mai mult ca sigur că ție îți datorez apariția lui Sherlock Holmes și, chiar dacă în povestiri l-am pus în tot felul de poziții dramatice, nu cred că munca lui analitică este exagerată raportat la cea pe care am văzut-o la tine”.

Ca urmare a succesului pe care l-a avut cu povestirile avându-l ca personaj principal pe Sherlock Holmes, Doyle a renunțat la practica medicală în anul 1891, dedicându-se în totalitate scrisului. După doar doi ani, el l-a „ucis” pe Sherlock dar, la cererea publicului, l-a „înviat” pe acesta și a continuat să scrie povestiri despre detectiv până în anul 1927. Doyle avea să moară în 1930

Povestea lui Sherlock Holmes a reprezentat subiectul câtorva filme realizate la Hollywood, al cărui personaj principal a fost interpretat de cunoscutul actor american Robert Downey Jr. Acesta a jucat deja în două filme în care a interpretat rolul lui Sherlock. Este vorba despre Sherlock Holmes (2009) și Sherlock Holmes: A Game of Shadows (2011). În 2021 este așteptat un alt film despre faimosul detectiv, Sherlock Holmes 3, cu același Robert Downey Jr. în rol principal.

De asemenea, postul britanic de televiziune BBC a realizat un serial de succes despre Sherlock Holmes, care a fost difuzat între anii 2010 și 2017.

Mituri despre Sherlock Holmes

De-a lungul timpului au apărut mai multe mituri despre detectivul britanic. Unul dintre acestea se referă la faptul că Sherlock Holmes purta mereu o șapcă și fuma dintr-o pipă.

În realitate, această imagine i-a fost creată de un actor englez, care a jucat într-o piesă de teatru și a folosit o pipă de tip calabash deoarece astfel putea să-și odihnească brațul ținând cotul pe piept în timp ce vorbea. Ulterior, pe măsură ce au apărut și filmele despre Sherlock, lumea s-a obișnuit cu această imagine.

În  filmul cu Robert Downey Jr s-a putut observa că Holmes juca rolul unui bisexual, un playboy excentric, care era îndrăgostit atât de frumoasa Irene Adler, cât și de bunul său prieten, Dr. Watson.

Povestea s-a repetat și în serialul Elementary, în care Holmes, interepretat de actorul Jonny L. Miller, o plângea pe iubita moartă, Irene Adler, însă în cele din urmă avea să se îndrăgostească de Dr. Watson, care era interpretat de actrița Lucy Liu.

În realitate, numele lui Irene Adler a fost menționat de Arthur Conan Doyle doar în prima sa povestire, intitulată Scandal în Boemia. Între cei doi a existat un singur dialog, atunci când aceasta l-a salutat. Holmes o respecta pe Irene din punct de vedere intelectual, dar nu a fost îndrăgostit de ea și nici nu a avut vreun sentiment față de ea.

Foto: cio.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot