Ce este nuvela? Cum recunoaștem o nuvelă clasică?

08.01.2021
Ce este nuvela? Cum recunoaștem o nuvelă clasică?

Limba și literatura română este una complexă. În literatură găsim autori celebrii, care au scris istorie și au modernizat vorbirea. Creațiile lor au depășit granițele timpului și au dezvoltat gândirea și concepția oamenilor față de ceea ce îi înconjoară.

Liviu Rebreanu, Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu, Mircea Eliade, Marin Preda, I. L. Caragiale și mulți alții au scris fiecare câte o pagină de istorie proprie, care a demonstrat geniul lor literar.

Ce este nuvela? Care este definiția nuvelei?

Conform  definiției, nuvela este o specie a genului epic în proză, de dimensiuni medii, cu un singur fir narativ.

Dacă este să dezvoltăm, o nuvelă se găsește între schiță și roman. Aceasta are un singur conflict, unde găsim puține personaje. Evenimentele urmăresc firul narațiunii, care are o intrigă riguros construită, accentul fiind pus mai mult pe definirea și caracteristicile personajului decât pe acțiune.

Termenul provine din franceză (nouvelle) și înseamnă „noutate”. Creatorul de nuvele este o persoană cu o imaginație bogată, care prin scrierile sale poate capta cititorul în Universul gândit și creat de el.

Nuvelistul poate să aleagă subiecte interesante, să le adapteze cu abilitate scopurilor sale și, mai ales, să imprime semnătura de neșters a stilului, culturii și artei lui asupra unei materii care, înainte să încapă pe mâinile sale, fie nu avea o fizionomie proprie, fie avea una foarte diferită, l-a descris pe creatorul de nuvele Di Francia, un teoretician literar italian.

Câte tipuri de nuvele sunt?

Potrivit specialiștilor în critica literară există mai multe tipuri de nuvele, după cum urmează: nuvele istorice, psihologice, fantastice, filozofice și anecdotice.

Totodată, nuvelele pot fi clasificate și după curentele literare în care se înscriu ca formulă compozițională, ele putând fi: renascentiste, romantice, realiste și naturaliste.

O nuvelă clasică are o schiță care implica patru timpi. Astfel, se începe cu:

1. Prezentarea locației și creionarea personajelor.

2. Acțiunea principală se modifică în urma unui eveniment.

3. Mai multe acțiuni sunt puse în pericol de acest eveniment cheie.

4. Finalul are un deznodământ care stabilește noua realitate.

Cele mai bune exemple de nuvele din literatura românească sunt: „Alexandru Lăpușneanu” de Costache Negruzzi, „Moara cu noroc” de Ioan Slavici și „În vreme de război” de I. L. Caragiale.

Foto: Pexels

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot