De ce este bine să citim cărți? Care sunt beneficiile cititului?

01.12.2020
De ce este bine să citim cărți? Care sunt beneficiile cititului?

În era tehnologiei, majoritatea oamenilor citește de pe internet, de pe Facebook sau instrucțiunile de pe pachetele de alimente semi-preparate. Mulți dintre aceștia nu știu ce pierdere imensă suferă dacă nu obișnuiesc să citească regulat.

Lecturarea cărților are numeroase avantaje cum ar fi reducerea stresului, acumularea de noi cunoștințe și aprofundarea acestora, dezvoltarea vocabularului și multe altele.

Stimulare mentală

Studiile au arătat că stimularea mentală poate încetini progresul (sau chiar poate preveni) Alzheimer și demența, deoarece păstrarea creierului activ și implicat împiedică pierderea energiei.

La fel ca orice alt mușchi din corp, creierul necesită exerciții fizice pentru a-l menține puternic și sănătos, astfel încât sintagma „folosește-l sau pierde-l” este deosebit de potrivită atunci când îți vine în minte. S-a dovedit, de asemenea, că puzzle-urile și jocurile precum șahul sunt utile în stimularea cognitivă.

Reducerea stresului

Indiferent de cât de mult stres există la locul de muncă, în relațiile personale sau nenumărate alte probleme cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi, totul se diminuează atunci când ne pierdem într-o poveste grozavă. Un roman bine scris ne poate transporta în alte tărâmuri, în timp ce un articol antrenant ne va distrage atenția și ne va ține în momentul prezent, lăsând tensiunile să se scurgă și permițându-ne să vă relaxăm.

Cunoştinţe noi

Tot ce citim ne umple capul cu informații noi și nu știm niciodată când ar putea fi util. Cu cât avem mai multe cunoștințe, cu atât suntem mai bine echipați pentru a face față oricărei provocări cu care ne vom confrunta vreodată.

În plus, putem gândi din altă perspectivă mai puțin optimistă: dacă ne vom regăsi vreodată în circumstanțe cumplite și am putea pierde orice altceva – slujba, bunurile – cunoștințele nu ne pot fi luate niciodată.

Dezvoltarea vocabularului

Cu cât citim mai mult, cu atât vom cunoaște mai multe cuvinte și ele își vor face inevitabil loc în vocabularul de zi cu zi.

A avea un vocabular dezvoltat este de mare ajutor în orice profesie și a ști că poți vorbi cu oricine poate fi un impuls enorm pentru stima de sine. S-ar putea chiar să ne ajute în carieră, deoarece cei care citesc mult, vorbesc bine și corect și cunosc o varietate de subiecte tind să se dezvolte mai rapid (și mai des) decât cei cu vocabular mai mic și lipsa de conștientizare a literaturii, a descoperirilor științifice și a evenimente globale.

Îmbunătățirea memoriei

Când citim o carte, trebuie să ne amintim o mulțime de personaje, mediile lor, ambițiile, istoria și nuanțele acestora, precum și diversele acțiuni care își croiesc drum prin fiecare poveste. Este puțin de reținut, dar creierele sunt lucruri minunate și își pot aminti aceste lucruri cu relativă ușurință.

În mod uimitor, fiecare nouă memorie pe care o creați falsifică noi sinapse (căi cerebrale) și le întărește pe cele existente, ceea ce ajută la reactivarea memoriei pe termen scurt, precum și la stabilizarea stărilor de spirit.

Abilități de gândire analitică mai puternice

Ați citit vreodată un roman uimitor de mister și ați rezolvat singur misterul înainte de a termina cartea? Dacă da, ați reușit să puneți în funcțiune gândirea critică și analitică, luând notă de toate detaliile furnizate și sortându-le pentru a determina „finalul”.

Aceeași abilitate de a analiza detaliile este de asemenea utilă atunci când vine vorba de a critica complotul, dacă a fost o piesă bine scrisă, dacă personajele au fost dezvoltate corespunzător, dacă povestea a rulat fără probleme etc.

Dacă vom avea vreodată ocazia să discutăm cartea cu alții, vom putea să ne exprimăm clar opiniile, întrucât am luat în considerare toate aspectele implicate, potrivit Psychologies.

Abilități de concentrare îmbunătățite

În lumea noastră nebună din era tehnologiei, atenția este atrasă într-un milion de direcții diferite simultan pe măsură ce facem mai multe sarcini în fiecare zi.

Într-un singur interval de 5 minute, persoana obișnuită își va împărți timpul între lucrul la o sarcină, verificarea e-mailului, chatul cu câteva persoane, monitorizarea smartphone-ului și interacțiunea cu colegii de muncă. Acest tip de comportament similar cu deficitul de atenție determină creșterea nivelului de stres și scade productivitatea noastră.

Când citim o carte, toată atenția noastră se concentrează asupra poveștii – restul lumii dispare și ne putem scufunda în fiecare detaliu fin. Sunt suficiente 15-20 de minute de lectură înainte de serviciu, în transportul public și vom fi surprinși de cât de mult ne vom concentra la birou.

Abilități de scriere mai bune

Citirea unor lucrări publicate, bine scrise are un efect notabil asupra propriei scrieri, deoarece respectarea ritmului, fluidității și stilurile de scriere ale altor autori pot influența invariabil propria lucrare.

În același mod în care muzicienii se influențează unii pe alții și pictorii folosesc tehnici stabilite de maeștrii altor vremuri, la fel scriitorii învață cum să scrie proză citind operele altora.

Liniște

În plus față de relaxarea care însoțește citirea unei cărți bune, este posibil ca subiectul despre care am citit să aducă o pace și o liniște interioară imense.

Citirea textelor spirituale poate scădea tensiunea arterială și poate produce un sentiment imens de calm, în timp ce citirea cărților de auto-ajutor s-a dovedit a ajuta persoanele care suferă de anumite tulburări de dispoziție și boli mintale ușoare.

Divertisment gratuit

Pentru divertisment cu buget redus, putem vizita bibliotecile din oraș locală și ne putem bucura de gloria nenumăratelor volume disponibile acolo gratuit. Bibliotecile au cărți despre orice subiect și, deoarece își rotesc stocul și obțin în mod constant cărți noi, nu vom rămâne niciodată fără materiale de lectură.

Dacă se întâmplă să locuiți într-o zonă care nu are o bibliotecă sau dacă aveți probleme cu deplasarea și nu puteți ajunge cu ușurință la una, majoritatea bibliotecilor au cărțile disponibile în format PDF, astfel încât se pot citi pe e-reader, iPad sau pe ecranul computerului. De asemenea, sunt multe surse online de unde se pot descărca cărți electronice gratuite.

Există un gen de lectură pentru fiecare persoană alfabetizată de pe planetă și sigur există ceva pentru a ne surprinde curiozitatea și imaginația.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Profeția lui Nikola Tesla din 1926 – a prezis existența SmartPhone-ului și comunicarea WIFI: „Va fi uimitor”
Profeția lui Nikola Tesla din 1926 – a prezis existența SmartPhone-ului și comunicarea WIFI: „Va fi uimitor”
De-a lungul istoriei, unele dintre cele mai mari invenții au fost anticipate de viziuni extraordinare. Printre acești vizionari, Nikola Tesla se evidențiază nu doar ca un inventator genial, dar... citește tot
Cele mai tari gafe făcute de candidații la alegerile prezidențiale. Ciolacu, Simion sau Ciucă și-au dat cu stângul în dreptul!
Cele mai tari gafe făcute de candidații la alegerile prezidențiale. Ciolacu, Simion sau Ciucă și-au dat cu stângul în dreptul!
Alegerile prezidențiale din România atrag întotdeauna atenția nu doar prin promisiuni și discursuri, ci și prin gafele celor care candidează. Fie că este vorba despre Marcel Ciolacu, George... citește tot
Cum a luat legătura B.P. Hașdeu cu fiica sa moartă la șase luni după ce tânăra a decedat?
Cum a luat legătura B.P. Hașdeu cu fiica sa moartă la șase luni după ce tânăra a decedat?
Despre Iulia Hașdeu, fiica lui Bogdan Petriceicu Haşdeu, și legătura dintre cei doi, s-a vorbit mai mult după moartea sa. Iulia Hașdeu a fost un copil genial care, deși a trăit numai 18 ani,... citește tot