Cum arăta palatul lui Gigi Becali înainte să fie preluat de latifundiar? Ce mare om din istoria României a locuit aici?

16.01.2023
Cum arăta palatul lui Gigi Becali înainte să fie preluat de latifundiar? Ce mare om din istoria României a locuit aici?

Gigi Becali este unul dintre cei mai cunoscuți oameni din România. Legăturile sale cu fotbalul i-au creat o imagine arhicunoscută pe plan național. Latifundiarul deține numeroase afaceri, dar și acțiuni în fabrica de armament Uzina sau Avicola Iași. Una dintre cele mai cunoscute proprietăți ale sale se află în centrul Capitalei și este cunoscut ca Palatul lui Gigi Becali. Cum arăta celebra casă înainte de a fi cumpărată de magnat?

Cât de bogat este Gigi Becali?

Gigi Becali

Născut în anul 1958, miliardarul din Pipera este originar din localitatea Zagna, Brăila. Familia sa a fost de origine aromână. Bunicii au venit în România în perioada interbelică. În timpul regimului comunist, familia Becali a fost mutată de mai multe ori în diferite localități.

Presupusa simpatie pentru Mișcarea Legionară, a făcut ca aceștia să fie strămutați din Cadrilater, în Călărași, Banat și la final în Județul Brăila. La un an de la nașterea lui George (Gigi) Becali, familia a fost mutată din nou în Pipera, lângă București.

După Revoluția Română, spiritul antreprenorial l-a făcut să importe blugi, țigări și săpun din Turcia. Mare parte din averea sa provine din afacerile imobiliare și fotbal. Conform unui clasament din anul 2008, averea latifundiarului se învârte în jurul sumei de peste 700 milioane de euro. Aceasta i-a scăzut de la 3 miliarde de euro din cauza crizei economice.

Aparițiile TV, controversele din afaceri, implicarea în fotbal, închisoarea și legăturile cu politica l-au transformat pe Gigi Becali în una dintre cele mai ușor de recunoscut personaje ale țării.

Cum arăta palatul din centrul capitalei înainte să fie deținut de Becali?

Deși lumea o cunoaște ca fiind Palatul lui Becali, casa este denumită Manu-Auschnitt. Aceasta a fost construită în 1915 după planurile lui Grigore Cerchez pentru jurnalistul Ioan Manu, căsătorit cu Elisabeta Cantacuzino.

Ioan Manu a fost fiul generalului Gheorghe Manu, erou al Războiului de Independență, fost prim-ministru în timpul lui Carol I, dar și primar al Bucureștiului. Soția lui, Elisabeta (Zetta) era nepoata de frate a lui Grigore Gh. Cantacuzino. În timpul anului 1932, familia își pierde mare parte din avere, fiind obligată să vândă casa lui Max Auschnitt. Ulterior, după 1948, casa este naționalizată și este locuită de Petru Groza pe timpul mandatului de prim-ministru.

După moartea sa din 1958, devine casă de oaspeți. Cei care urmau să vină la invitația membrilor de partid erau cazați în casa fostului prim-ministru. După căderea regimului totalitar, casa este retrocedată de către moștenitori, ulterior fiind vândută lui George Becali pentru suma de 7 milioane de euro.

Foto: Playsport.ro & Litero-mania.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot