Cum a reușit un bețiv să provoace a doua cea mai mare scurgere de petrol din istorie?

Morcovescu Ana-Maria
22.10.2020
Cum a reușit un bețiv să provoace a doua cea mai mare scurgere de petrol din istorie?

Descoperirea petrolului în anul 1968 de pe North Slope, din Golful Prundhoe a schimbat peisajul politic din Alaska pentru decenii. În doar nouă ani, conducta Trans-Alaska a fost finalizată, costul total fiind de 8 miliarde de dolari.

Trans-Alaska Pipeline are o lungime de aproape 1.300 de kilometri şi transportă zilnic 15% din totalul producţiei de ţiţei din Statele Unite ale Americii.

Conducta este monitorizată de computere și se oprește automat atunci când apare orice scădere neașteptată a presiunii, o măsură menită să limiteze dimensiunea unei deversări.

Atac terorist asupra conductei Trans-Alaska

Un bărbat care a provocat un dezastru ecologic când a împușcat conducta principală de petrol din Alaska a fost obligat de instanță să plătească despăgubiri de 17 milioane de dolari (10 milioane de lire sterline).

Pe 4 octombrie 2001, Daniel Carson Lewis din Livengood, Alaska, a tras un glonț în structura de 4 metri lățime. Muncitorii s-au străduit să remedieze una dintre cele mai mari deversări din istoria conductei Trans-Alaska, cauzată de bărbatul aflat sub influența alcoolului.

Autoritățile au declarat la vremea respectivă că nu au nici un indiciu că împușcătura a fost un act de terorism sau sabotaj premeditat. Presiunea puternică a provocat cel puțin 150.000 de galoane de petrol să se verse pe tundra de la nord de Fairbanks.

„A fost doar un individ idiot, aflat sub influența băuturilor alcoolice, a cărei armă s-a descărcat accidental”, a spus un purtător de cuvânt al poliției statale. Autoritățile au spus că Lewis a avut numeroase antecedente penale, inclusiv condamnări pentru agresiune, furt și a fost prins la volan în stare de ebrietate.

Viitorul conductei

Declarația de impact asupra mediului privind reînnoirea sistemului de conducte Trans-Alaska estima în 2010, că nivelurile de debit ar putea fi realizate până cel puțin în 2032. Îmbunătățirile care permit debituri scăzute ar putea prelungi durata de funcționare a conductei până în 2075.

Conform legii, Alaska este obligată să îndepărteze toate urmele conductei după finalizarea extracției de petrol. Nu a fost stabilită nicio dată pentru această acțiune, dar planurile sunt actualizate în mod constant.

Foto: Britannica

Tags:
loading...
Inchide