Cum a reușit un bețiv să provoace a doua cea mai mare scurgere de petrol din istorie?

22.10.2020
Cum a reușit un bețiv să provoace a doua cea mai mare scurgere de petrol din istorie?

Descoperirea petrolului în anul 1968 de pe North Slope, din Golful Prundhoe a schimbat peisajul politic din Alaska pentru decenii. În doar nouă ani, conducta Trans-Alaska a fost finalizată, costul total fiind de 8 miliarde de dolari.

Trans-Alaska Pipeline are o lungime de aproape 1.300 de kilometri şi transportă zilnic 15% din totalul producţiei de ţiţei din Statele Unite ale Americii.

Conducta este monitorizată de computere și se oprește automat atunci când apare orice scădere neașteptată a presiunii, o măsură menită să limiteze dimensiunea unei deversări.

Atac terorist asupra conductei Trans-Alaska

Un bărbat care a provocat un dezastru ecologic când a împușcat conducta principală de petrol din Alaska a fost obligat de instanță să plătească despăgubiri de 17 milioane de dolari (10 milioane de lire sterline).

Pe 4 octombrie 2001, Daniel Carson Lewis din Livengood, Alaska, a tras un glonț în structura de 4 metri lățime. Muncitorii s-au străduit să remedieze una dintre cele mai mari deversări din istoria conductei Trans-Alaska, cauzată de bărbatul aflat sub influența alcoolului.

Autoritățile au declarat la vremea respectivă că nu au nici un indiciu că împușcătura a fost un act de terorism sau sabotaj premeditat. Presiunea puternică a provocat cel puțin 150.000 de galoane de petrol să se verse pe tundra de la nord de Fairbanks.

„A fost doar un individ idiot, aflat sub influența băuturilor alcoolice, a cărei armă s-a descărcat accidental”, a spus un purtător de cuvânt al poliției statale. Autoritățile au spus că Lewis a avut numeroase antecedente penale, inclusiv condamnări pentru agresiune, furt și a fost prins la volan în stare de ebrietate.

Viitorul conductei

Declarația de impact asupra mediului privind reînnoirea sistemului de conducte Trans-Alaska estima în 2010, că nivelurile de debit ar putea fi realizate până cel puțin în 2032. Îmbunătățirile care permit debituri scăzute ar putea prelungi durata de funcționare a conductei până în 2075.

Conform legii, Alaska este obligată să îndepărteze toate urmele conductei după finalizarea extracției de petrol. Nu a fost stabilită nicio dată pentru această acțiune, dar planurile sunt actualizate în mod constant.

Foto: Britannica

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
În anul 1992, Michael Jackson punea România pe harta lumii după ce alegea țara care doar ieșise din comunism destinația pentru unul dintre concertele sale din turneul „Dangerous World... citește tot
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ofertă de 50 de milioane de dolari!
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ...
În anul 1962, un bărbat de 37 de ani din Anglia pe nume Brendon Grimshaw a demisionat brusc. Brendon Grimshaw lucra ca redactor la o publicație din Dewsbury din Yorkshire, Anglia. Cu banii pe... citește tot
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot