Cum a fost ucis de mafie fratele președintelui italian?

14.07.2021
Cum a fost ucis de mafie fratele președintelui italian?

Judecătorul Sergio Mattarella devenea în ianuarie 2015 cel de-al doisprezecelea președinte italian de după cel De-al Doilea Război Mondial.

Fost profesor de drept, el îi succeda în cea mai înaltă funcție din stat lui Giorgio Napolitano, care demisionase cu puțină vreme în urmă.

La scurt timp după câștigarea alegerilor prezidențiale, Mattarella avea să povestească un episod tragic din viața lui, care l-a marcat profund.

Sergio Mattarella, care va împlini pe 23 iulie anul acesta venerabila vârstă de 80 de ani, dezvăluia atunci într-un interviu pentru CNN cum l-a pierdut pe fratele lui mai mare, Piersanti.

Fratele președintelui italian a fost asasinat sub ochii familiei

Mașina în care a fost asasinat Piersanti Mattarella / Foto: Panorama.it

 

Nenorocirea s-a petrecut pe 6 ianuarie 1980. Fratele lui Mattarella, pe atunci preşedinte al regiunii Sicilia, era asasinat de mafie și se stingea, la doar 45 de ani, în brațele lui Sergio.

Cu cămașa pătată de sângele fratelui său, actualul președinte al Italiei și-a făcut, practic, intrarea în viața publică după ce a primit mesaje de condoleanțe din toată Sicilia.

„Fratele meu era în comitetul executiv al Partidului Creştin-Democrat şi conducea filiala din Sicilia în 1980. El a fost asasinat de mafie pentru că se opunea intereselor şi influenţei lor. Se afla în maşina lui , urma să meargă la slujbă împreună cu soţia şi copiii. Asasinul s-a apropiat de maşină şi l-a împuşcat, deși soţia fratelui meu a încercat să îi protejeze capul cu mâinile. Ea a fost la rândul ei rănită”, a povestit președintele Italiei.

„Am fost sunat imediat de unul dintre nepoții mei și am mers degrabă la fața locului. L-am dus la spital, însă nu a putut fi salvat. Era deja mort. Este, evident, o amintire foarte dureroasă pentru mine”, a mai precizat Mattarella pentru CNN.

Mattarella le-a mai mărturisit celor de la CNN că el și Piersanti erau „foarte apropiați” și că a fost o grea lovitură pentru el asasinarea acestuia. Acesta a fost, de altfel, pentru care, la trei ani după tragicul episod, a decis să intre în politică.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot