Cum a fost Elena Văcărescu la un pas să devină regina României?

28.03.2023
Cum a fost Elena Văcărescu la un pas să devină regina României?

Elena Văcărescu a fost una dintre cele mai bune scriitoare române de la începutul secolului al XX-lea. Operele sale artistice au fost apreciate atât în țara noastră, unde a devenit membră de onoare a Academiei Române, cât și în Franța unde s-a stabilit ulterior.

Potrivit datelor istorice, Elena Văcărescu a fost la un pas să devină regina României, fiind la un moment dat logodnica principelui moștenitor Ferdinand. Căsătoria nu a mai avut loc din cauza opoziției regelui Carol I și a elitei politice românești.

Viața Elenei Văcărescu

Elena Văcărescu s-a născut la București, în data de 21 septembrie 1864. Familia acesteia era una înstărită, deținând mai multe domenii prin țară, fapt pentru care a avut parte de o educație aleasă, studiind chiar și în Franța, la Paris. Unchiul său, Theodor Văcărescu, a fost mareșalul palatului regal al României, el fiind cel care a prezentat-o pe Elena reginei Elisabeta.

În anul 1888, regina i-a oferit Elenei postul de domnișoară de onoare, fiind fascinată de frumusețea și inteligența acesteia. Tânăra Elena Văcărescu a fost remarcată imediat de principele moștenitor Ferdinand, nepotul de frate al regelui Carol I. Povestea de dragoste a fost încurajată de regina Elisabeta, care i-a ajutat pe cei doi să se logodească în salonul de lectură al palatului. În mod surprinzător, căsătoria nu a fost posibilă din cauza opoziției venite din partea politicienilor români, dar și din partea regelui Carol I.

Datele istorice au arătat însă că regele ar fi fost de acord cu mariajul, fiindcă își iubea nepotul și dorea să fie fericit, însă politicienii români s-au opus cu vehemență, dorind ca acesta să se însoare cu o principesă dintr-o familie cu prestigiu din Europa. Trebuie precizat că România își declarase independența în data de 10 mai 1877 și devenise Regat începând cu 10 mai 1881. În felul acesta se dorea ca țara noastră să devină cât mai vizibilă pe plan european și mondial.

Politica, mai puternică decât dragostea

Regele Carol I a cedat presiunilor politice și le-a trimis în exil pe regina Elisabeta și pe Elena Văcărescu. Cele două au locuit o perioadă de timp împreună, la Veneția, însă Elena a ajuns într-un final la Paris. Exilul reginei s-a terminat odată cu căsătoria dintre principele moștenitor Ferdinand al României și principesa Maria de Edinburgh, nepoata reginei Victoria a Marii Britanii, în 1893.

Elena Văcărescu a rămas la Paris și a avut o carieră fulminantă în literatură, fiind apreciată de elita intelectuală din Franța. Aceasta a militat în timpul Primului Război Mondial pentru Marea Unire, devenind în anul 1919 membru al delegației oficiale a României la Conferința de Pace. Elită politica de la București era încântată de data aceasta de eforturile acesteia pentru binele țării.

Regele Ferdinand I al României nu și-a uitat iubirea din tinerețe și i-a oferit Elenei Văcărescu postul de secretar general al Asociației Române pe lângă Societatea Națiunilor. Începând cu anul 1925, Elena a devenit cavaler al Legiunii de Onoare, iar ulterior membru al Academiei Române, fiind prima femeie din țara noastră distinsă cu această onoare.

Elena Văcărescu a murit în data de 17 februarie 1947, la Paris. Abia în anul 1959 osemintele sale au fost aduse în țară și depuse în capela Văcăreștilor, din cimitirul Bellu.

Foto: radioromaniacultural.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot