Cum a fost Elena Văcărescu la un pas să devină regina României?

28.03.2023
Cum a fost Elena Văcărescu la un pas să devină regina României?

Elena Văcărescu a fost una dintre cele mai bune scriitoare române de la începutul secolului al XX-lea. Operele sale artistice au fost apreciate atât în țara noastră, unde a devenit membră de onoare a Academiei Române, cât și în Franța unde s-a stabilit ulterior.

Potrivit datelor istorice, Elena Văcărescu a fost la un pas să devină regina României, fiind la un moment dat logodnica principelui moștenitor Ferdinand. Căsătoria nu a mai avut loc din cauza opoziției regelui Carol I și a elitei politice românești.

Viața Elenei Văcărescu

Elena Văcărescu s-a născut la București, în data de 21 septembrie 1864. Familia acesteia era una înstărită, deținând mai multe domenii prin țară, fapt pentru care a avut parte de o educație aleasă, studiind chiar și în Franța, la Paris. Unchiul său, Theodor Văcărescu, a fost mareșalul palatului regal al României, el fiind cel care a prezentat-o pe Elena reginei Elisabeta.

În anul 1888, regina i-a oferit Elenei postul de domnișoară de onoare, fiind fascinată de frumusețea și inteligența acesteia. Tânăra Elena Văcărescu a fost remarcată imediat de principele moștenitor Ferdinand, nepotul de frate al regelui Carol I. Povestea de dragoste a fost încurajată de regina Elisabeta, care i-a ajutat pe cei doi să se logodească în salonul de lectură al palatului. În mod surprinzător, căsătoria nu a fost posibilă din cauza opoziției venite din partea politicienilor români, dar și din partea regelui Carol I.

Datele istorice au arătat însă că regele ar fi fost de acord cu mariajul, fiindcă își iubea nepotul și dorea să fie fericit, însă politicienii români s-au opus cu vehemență, dorind ca acesta să se însoare cu o principesă dintr-o familie cu prestigiu din Europa. Trebuie precizat că România își declarase independența în data de 10 mai 1877 și devenise Regat începând cu 10 mai 1881. În felul acesta se dorea ca țara noastră să devină cât mai vizibilă pe plan european și mondial.

Politica, mai puternică decât dragostea

Regele Carol I a cedat presiunilor politice și le-a trimis în exil pe regina Elisabeta și pe Elena Văcărescu. Cele două au locuit o perioadă de timp împreună, la Veneția, însă Elena a ajuns într-un final la Paris. Exilul reginei s-a terminat odată cu căsătoria dintre principele moștenitor Ferdinand al României și principesa Maria de Edinburgh, nepoata reginei Victoria a Marii Britanii, în 1893.

Elena Văcărescu a rămas la Paris și a avut o carieră fulminantă în literatură, fiind apreciată de elita intelectuală din Franța. Aceasta a militat în timpul Primului Război Mondial pentru Marea Unire, devenind în anul 1919 membru al delegației oficiale a României la Conferința de Pace. Elită politica de la București era încântată de data aceasta de eforturile acesteia pentru binele țării.

Regele Ferdinand I al României nu și-a uitat iubirea din tinerețe și i-a oferit Elenei Văcărescu postul de secretar general al Asociației Române pe lângă Societatea Națiunilor. Începând cu anul 1925, Elena a devenit cavaler al Legiunii de Onoare, iar ulterior membru al Academiei Române, fiind prima femeie din țara noastră distinsă cu această onoare.

Elena Văcărescu a murit în data de 17 februarie 1947, la Paris. Abia în anul 1959 osemintele sale au fost aduse în țară și depuse în capela Văcăreștilor, din cimitirul Bellu.

Foto: radioromaniacultural.ro

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Care este pluralul la căpșună? Cum se spune corect, căpșuni sau căpșune?
Care este pluralul la căpșună? Cum se spune corect, căpșuni sau căpșune?
Fructul roșu cu gust dulceag este unul dintre preferatele românilor și nu numai. În fiecare an, începutul verii este îndulcit de venirea în grădini și piețe a căpșunilor. Fie că sunt... citește tot
De ce italienii nu rup pastele, în două, atunci când le gătesc?
De ce italienii nu rup pastele, în două, atunci când le gătesc?
Italia este renumită în toată lumea pentru gastronomie sa delicioasă. Pizza și pastele sunt considerate două preparate tradiționale italienești, având în spate o istorie bogată. Acestea... citește tot
Ce sunt Rusaliile?
Ce sunt Rusaliile?
Ritualurile creștine sunt sărbătorite cu sfințenie de către credincioșii din țara noastră. Astfel că după Nașterea, Moartea, Învierea și Înălțarea lui Iisus Hristos, mai este o zi... citește tot