Cum a ajuns Bucovina de Nord sub stăpânirea Ucrainei?

15.03.2022
Cum a ajuns Bucovina de Nord sub stăpânirea Ucrainei?

Bucovina este un teritoriu est-european împărțit în timpurile moderne (după 1947) între România și Ucraina. Stabilită atât de ucraineni cât și de români, regiunea a devenit parte integrantă a principatului Moldovei în secolul al XIV-lea. 

Suceava, în sudul teritoriului, a fost capitala Moldovei de la sfârșitul secolului al XIV-lea până la mijlocul secolului al XVI-lea. Bucovina, astăzi împărțită între România și Ucraina, a fost cioplită și achiziționată de Habsburgi în 1774–1775.

Bucovina și-a dobândit propriul nume și identitate abia în anul 1774, când a fost cedată Austriei de către turci, care controlau apoi Moldova. Potrivit Historia, Austria, care a considerat Bucovina ca o legătură strategică între Transilvania și Galiția, a administrat-o mai întâi ca parte a Galiției (1786–1849) și apoi ca un ducat și un ținut separat de coroană. Austria a dezvoltat și orașul principal al Bucovinei, Czernowitz (acum Cernăuți, Ucraina), într-un important centru educațional și comercial.

Austriecii au păstrat un echilibru între diferitele grupuri etnice din Bucovina. Populaţia era aproape ucraineană în nord (rutenii) şi românească în sud (moldovenii). Cu toate acestea, populația includea și minorități substanțiale de evrei, germani, polonezi, precum și maghiari, ruși, armeni și alte grupuri etnice și religioase mai mici.

Bucovina de Nord, sub stăpânirea Ucrainei

Când România a obținut independența în anul 1878, a căutat unirea cu Bucovina. A făcut-o pentru că această zonă nu a fost doar leagănul istoric al principatului Moldovei, ci și depozitul celor mai frumoase exemple de artă și arhitectură românească, având biserici monahale pictate unice din secolele al XV-lea și al XVI-lea.

România a ocupat Bucovina când Austro-Ungaria s-a prăbușit în anul 1918. Deși ucrainenii locali încercaseră să-și încorporeze districtele din nordul Bucovinei în Republica Națională Ucraineană de Vest, România a câștigat controlul asupra întregii provincii  prin Tratatul de la Saint-Germain din anul 1919, la un an după încheierea Primului Război Mondial.

Bucovina

În iunie 1940, Uniunea Sovietică a ocupat partea de nord a Bucovinei, dar România a recâștigat temporar acest teritoriu ca aliat al Germaniei după ce aceasta din urmă invadase URSS în 1941. Trupele sovietice au reluat raioanele de nord în anul 1944. Bucovina de Nord a devenit parte a URSS și ulterior a Ucrainei, cea care și-a câștigat independența în 1991.

Zelensky: „România a ocupat Bucovina de Nord”

În urmă cu puțină vreme, Volodimir Zelensky, președintele Ucrainei a susținut că România a fost cea care a ocupat Bucovina de Nord. Afirmația a fost făcută cu ocazia Zilei Unității și Libertății Ucrainei, sărbătorită pe 22 ianuarie, după ce în această zi, în anul 1919, a fost proclamat Actul de unificare a Republicii Populare Ucrainene (Ukrainska Narodna Respublika) cu Republica Populară a Ucrainei Occidentale (Zahidno-Ukrainska Narodna Respublika), numit și ”Actul Zlukî” (Sluca)

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot