Care este satul din România unde casele sunt pictate?

04.03.2021
Care este satul din România unde casele sunt pictate?

Una dintre cele mai frumoase zone din România unde putem admira frumusețea munților și a naturii este Bucovina. Aici există și o rezervație naturală, numită „Moara Diavolului”, în care se poate observa flora sălbatică și animale sălbatice precum urs, căprioare, jder, râs, lup, vulpe.

Bucovina este cea mai cunoscută pentru mănăstirile pictate în mod spectaculos, cele mai cunoscute fiind Moldovița și Voroneț.

Care este satul din România unde casele sunt pictate?

Dincolo de peisajele de poveste, de fauna bogată și de monumentele spectaculoase, în Bucovina există o comună unică în România unde casele sunt, de asemenea, pictate. Este vorba de comuna Ciocănești.

Denumirea comunei provine de la meșterii «ciocănari de arme». Aceștia au ajutat domnii Moldovei să-și făurească armele de-a lungul timpului. Potrivit cunoaștelumea.ro, comuna turistică Ciocănești a fost declarată comună–muzeu prin hotărârea Consiliului local nr.39 din 22.12.2004.

În anul 2014 a fost desemnată câştigătoarea primei ediţii a programului cultural şi turistic „Satul cultural al României”.

Situată la doar 20 de km de Vatra Dornei, comuna Ciocănești poate fi considerată un muzeu în aer liber datorită caselor decorate cu motive tradiționale regăsite pe veste, cămăși, rochii sau alte obiecte populare.

Această tradiție a luat naștere în anul 1950 la inițiativa primarului Tomoioagă, meșter popular și cioplitor în lemn. Locuința încondeiată aparține Leontinei Țăran, iar astăzi a devenit Casa Muzeu Țăran Leontina.

„Nu se desenează orice, se face după tradiție, nu toate măscările pe case, să știți. Lumea nu se întrece aici în etaje cât mai multe, betoane cât mai impozante și termopane cât mai fițoase. Mult mai important e desenul care îmbracă pereții exteriori ai caselor. Dacă ai desenele mai spectaculoase, așa ești considerat un gospodar adevărat. Ba chiar se mai zice că și culorile sunt ca sufletul omului” a declarat Leontina Țăran pentru romanialibera.ro, citat de cunoastelumea.ro.

Casa Muzeu Țăran Leontina

Ulterior, localnicii au fost obligați să adopte această arhitectură tradițională, astfel că, în prezent, comuna Ciocănești are peste 600 de locuințe încondeiate.

„Se păstrează din generație în generație. Este o tradiție care se păstrează și avem convingerea că am transmis-o și generației tinere. Sunt și persoane din țară care vin și vor să facă o cabană și fiecare își păstrează modelul național”, a declarat Cristina Timu, localnică, potrivit sursei citate.

Tot aici, turiștii pot vizita Muzeul Național al Ouălor Încondeiate, iar aual comuna găzduiește numeroase festivaluri, cum ar fi Festivalul Național al Ouălor Încondeiate, Festivalul Național al Obiceiurilor și Tradițiilor Populare, Festivalul Național de Datini și Obiceiuri din străbuni și Festivalul Național al Păstrăvului.

Foto: romanianturism.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot