Cele mai frumoase peisaje și obiective turistice din teritoriile ROMÂNIEI MARI

13.07.2020
Cele mai frumoase peisaje și obiective turistice din teritoriile ROMÂNIEI MARI

Pe data de 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, s-a realizat în mod oficial unirea Transilvaniei, Banatului, Maramureșului și Crișanei cu țara mamă România. Prin Tratatul de la Versailles, României îi revine Basarabia, iar prin tratatul de la Saint Germain, României îi revine și Bucovina. România anexase de asemenea Cadrilaterul, după înfrangerea Bulgariei în anul 1913 în cadrul celui de-Al Doilea Război Balcanic. Astfel, în perioada interbelică, suprafața țării noastre a avut extinderea teritorială maximă din istoria sa, 295.641 km2.

Totuși, în vara anului 1940, în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, România a pierdut Bucovina de Nord, Ținutul Herței și Basarabia, Transilvania de Nord și Dobrogea de Sud. Astăzi, suprafața României este 238.397 km2.

Iată cele mai frumoase locuri din teritoriile care i-au aparținut cândva României Mari:

Cap Caliacra

Capul Caliacra este un monument al naturii din Dobrogea bulgărească care cuprinde o cetate medievală și o rezervație naturală. Acesta este situat în nordul Bulgariei, într-o zonă care până în 1940 i-a aparțiunt României.

Castelul din Balcic

Castelul din Balcic a fost o reședință a Reginei Maria a României, în perioada în care Cadrilaterul a aparținut României. Clădit pe malul Mării Negre, castelulul cuprinde o frumoasă grădină botanică, o pivniță, o chilie mănăstirească, un izvor de apă, mai multe vile rezidențiale și diverse alte clădiri. Astăzi, castelul este una dintre principalele atracții din Dobrogea bulgărească.

Cramele de la Cricova și Mileștii Mici

Cramele de la Cricova și Mileștii Mici sunt situate astăzi în Basarabia. Ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov (1939), Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța au fost anexate de către URSS la 28 iunie 1940. Există sute de kilometri subterani săpați în dealuri unde pot fi văzute unele dintre cele mai frumoase crame europene. Cele două crame sunt foarte aproape de Chișinău.

Cetatea Soroca

Tot în Basarabia se află și Cetatea Soroca, un fort moldovenesc clădit din lemn de Ștefan cel Mare, în fața vadului peste Nistru, și reconstruită în piatră de către Petru Rareș, la mijlocul secolului al XVI-lea.

Cetatea Soroca

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot