Care sunt cele mai cunoscute teritorii exclave din Europa?

19.11.2020
Care sunt cele mai cunoscute teritorii exclave din Europa?

În perioada 1934-1939, România a avut un teritoriu (exclavă) la Marea Adriatică, în Sarandë, Albania (atunci Zogai, apoi Santa Quaranta, Porto Eda, în albaneză Saranda), care era situat pe malul Adriaticii, în dreptul Insulei Corfu.

Ce este Exclava?

Exclava este partea unui stat sau entități administrativ-teritoriale care nu are legătură pe uscat cu teritoriul de bază al acestuia, fără a fi o insulă, potrivit dexonline.ro.

Rusia are exclavă în Elveția

Elveţia a acordat Rusiei un teritoriu cu o suprafață de 563 de metri pătraţi, situat la nord de oraşul Andermatt. Aici a fost construită o cruce înaltă de 28 de metri în memoria celor 700 de soldaţi căzuţi în luptele împotriva armatelor revoluționare franceze de la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Exclava a fost denumită Suvorov după numele unuia dintre cei mai mari conducători militari ruşi.

La 25 septembrie 1799, trupele ruse avându-l în frunte pe Suvorov erau înfrânte de armata franceză pe un teritoriu care aparţine astăzi Elveţiei. După ce armata generalului Korkasov a fost învinsă la Zurich, liderii militari ruşi au decis că trupele lor trebuie să se retragă traversând Munții Alpii.

Campania a continuat, fiind socotită un succes de către ţarul rus Pavel I. În semn de apreciere, acesta i-a acordat lui Suvorov cel mai înalt grad militar, și anume cel de comandant suprem al forțelor armate ruse.

Un alt teritoriu-exclavă rusească, mult mai cunoscut, este Kaliningrad-ul. Este vorba despre o regiune situată pe coasta sud-estică a Mării Baltice, întinsă pe o suprafată de 215 kilometri pătraţi.

Spania are teritorii în Maroc și Franța

În Europa sunt și alte exclave cu istorii care de care mai interesante. Statul european cu cele mai multe exclave este Spania, care deţine trei astfel de teritorii: Melilla şi Ceuta, în nordul Marocului, şi Llivia, un teritoriu de 12,84 kilometri pătrați situat în sudul Franţei.

Un alt exemplu îl reprezintă casa în care a locuit Napoleon în perioada exilului în Insula Sfânta Elena. Situată în Longwood, aceasta casă, împreună cu mormântul iniţial al lui Napoleon, a fost cedată Franţei de către britanici.

Alte exclave europene sunt: Kleinwalsertal – teritoriu austriac din Germania, Sastavci – teritoriu bosniac în Serbia, Ritzhof, Mutzenich, Ruckschlag şi suprafeţe din Lammersdorf şi Roetgen – teritoriu german din Belgia, Baarle-Hertog – teritoriu belgian din Olanda și
Baarle-Nassau – teritoriu olandez în Belgia.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot