Cine este tânăr conform legii?

19.08.2022
Cine este tânăr conform legii?

În România statul de drept funcționează după legi clare. Constituția este garantul faptului că drepturile și libertățile cetățenești sunt respectate de autoritățile centrale și locale ale țării. Cu toate acestea, din când în când, aceste drepturi sunt încălcate și instituțiile de specialitate trebuie să vegheze la respectarea acestora.

Legea specifică clar cine este tânăr în România

Drepturile și libertățile cetățenești ale tinerilor sunt garantate de legea numărul 350. Datorită sau din cauza noilor realități sociale aceasta a fost actualizată în anul 2006. Legea stabilește clar cadrul juridic necesar asigurării de condiţii adecvate integrării socioprofesionale a tinerilor, potrivit necesităţilor şi aspiraţiilor acestora.

Cei mai mulți oameni când se referă la tineri se gândesc la minori, însă acest lucru nu este corect. Legea din România stipulează clar categoria de vârstă la care cetățenii sunt considerați tineri. Așadar, potrivit legii în vigoare, tinerii sunt considerați toți cetățenii țării noastre cu vârsta cuprinsă între 14 și și 35 de ani. Surprinzător, nu-i așa?

Nu se știe cum s-a ajuns la această încadrare, însă Parlamentul României a modificat legea în anul 2006 și trebuie aplicată și respectată. În cadrul prezentei legi este reglementat cadrul juritic necesar pentru dezvoltarea profesională și personală a tinerilor.

Autoritatea Naţională pentru Tineret este organul de specialitate al administraţiei publice centrale care elaborează politicile guvernamentale în domeniul tineretului şi coordonează aplicarea acestora. Modul de organizare şi funcţionare, precum şi atribuţiile specifice ale Autorităţii Naţionale pentru Tineret se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, potrivit lege5.ro.

Ce este tinerețea?

Tinerețea este perioada din viața omului între copilărie și maturitate. Stabilirea intervalului de vârstă este dificilă. Astfel că Organizația Națiunilor Unite (ONU) consideră tinerețea cuprinsă între 15 și 24 de ani și toate statistice forului mondial se bazează pe această definiție, conform Wikipedia.org.

Persoanele tinere au o mai bună rezistență la efortul fizic și psihic, iar problemele de sănătate nu prea există. Organele interne ale corpului se perfecționează calitativ, în această perioadă a vieții, iar conștientizarea de sine se dezvoltă și ea. Potrivit specialiștilor în sănătate, efortul depus în tinerețe se va simți la bătrânețe.

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 1 septembrie este cea de-a 244-a a calendarului gregorian și a 245-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Procesul globalizării a adus în viața oamenilor schimbări pe care le resimțim și astăzi. Internetul este probabil cel mai important aspect al dezvoltării globalizării. Acesta reușește să... citește tot
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
Nicolae și Elena Ceaușescu au condus România după bunul plac. Cei doi aveau cunoștințe minime, spre deloc, în aproape orice domeniu, însă cu toate acestea au modelat țara după voința lor.... citește tot
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Omenirea este într-o continuă dezvoltare și schimbare. Grija pentru mediul natural și sănătatea umană a schimbat complet lumea în ultima perioadă. Industria auto s-a modificat mult în... citește tot