Ai voie să filmezi pe domeniul public? Ce spune legea?

22.09.2022
Ai voie să filmezi pe domeniul public? Ce spune legea?

În prezent, foarte mulți oamenii au un smartphone cu care încearcă să filmeze diferite evenimente din societate și din natură. Multe dintre aceste filmulețe sunt apoi postate pe rețelele de socializare pentru a arăta prietenilor ce au reușit să surprindă cu camera video. Din păcate, nu foarte multe persoane știu că filmarea în spațiul public este limitată și riscă amenzi drastice și chiar închisoare.

Ce ai voie să filmezi în spațiul public?

Dreptul la viață privată în România și în Uniunea Europeană este garantat de lege. Noul Regulament European de Protecție a Datelor cu Caracter Personal (GDPR) stipulează foarte clar condițiile în care pot fi realizate filmări în spațiul public, iar abaterea de la ele va aduce sancțiuni pecuniare drastice și chiar închisoarea.

Potrivit jurisprudenței Curții de Justiție a Uniunii Europene, filmarea unei persoane reprezintă o ingerință în dreptul său la viață privată. Pentru a nu aduce prejudicii altei persoane, este recomandat ori să nu filmăm deloc, ori, atunci când filmăm, să ne asigurăm că respectăm legea și să-i cerem acordul acesteia, se arată pe site-ul legalup.ro.

Persoanele fizice în România au voie să filmeze în spațiul public doar dacă imaginile video sunt folosite în scopuri personale. Trebuie precizat că există însă și unele excepții în care filmarea încalcă legea în vigoare. Așadar, iată în ce condiții o persoană poate realiza o filmare pe domeniul public:

Atenție! Filmarea unei persoane în spațiu privat reprezintă o infracțiune și se pedepsește, conform legii, cu o amendă penală sau chiar închisoare. Dacă imaginile sunt prezentate publicului sau unei alte persoane, lucrurile sunt și mai grave, iar pedeapsa poate să crească.

Cu toate acestea există cazuri când filmarea unei persoane în spațiul privat sau spațiul public este acceptată atunci când se face cu scopul de a preîntâmpina o infracțiune, a dovedi una sau pentru a surprinde fapte de interes public.

Ce înseamnă GDPR?

Datele personale reprezintă acele informații privind o persoană fizică identificată sau identificabilă. Cele mai cunoscute astfel de informații sunt reprezentate de nume, prenume, data nașterii, codul numeric personal, adresa, numărul de telefon, etc. Legislația românească, ca de altfel și legislația europeană are prevederi foarte stricte cu privire la modul de stocare și procesare a datelor personale ale cetățenilor Uniunii Europene, potrivit Wikipedia.org.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Swatch aduce atmosfera verii cu ceasuri pline de culori neon
Swatch aduce atmosfera verii cu ceasuri pline de culori neon
La vremuri noi, colecții noi. În prag de vară, brand-ul elvețian de ceasuri Swatch, fondat în anul 1983 readuce la viață spiritul anilor ’80 și ’90 prin noua colecție Swatch Neon, care... citește tot
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot