Ai voie să filmezi pe domeniul public? Ce spune legea?

22.09.2022
Ai voie să filmezi pe domeniul public? Ce spune legea?

În prezent, foarte mulți oamenii au un smartphone cu care încearcă să filmeze diferite evenimente din societate și din natură. Multe dintre aceste filmulețe sunt apoi postate pe rețelele de socializare pentru a arăta prietenilor ce au reușit să surprindă cu camera video. Din păcate, nu foarte multe persoane știu că filmarea în spațiul public este limitată și riscă amenzi drastice și chiar închisoare.

Ce ai voie să filmezi în spațiul public?

Dreptul la viață privată în România și în Uniunea Europeană este garantat de lege. Noul Regulament European de Protecție a Datelor cu Caracter Personal (GDPR) stipulează foarte clar condițiile în care pot fi realizate filmări în spațiul public, iar abaterea de la ele va aduce sancțiuni pecuniare drastice și chiar închisoarea.

Potrivit jurisprudenței Curții de Justiție a Uniunii Europene, filmarea unei persoane reprezintă o ingerință în dreptul său la viață privată. Pentru a nu aduce prejudicii altei persoane, este recomandat ori să nu filmăm deloc, ori, atunci când filmăm, să ne asigurăm că respectăm legea și să-i cerem acordul acesteia, se arată pe site-ul legalup.ro.

Persoanele fizice în România au voie să filmeze în spațiul public doar dacă imaginile video sunt folosite în scopuri personale. Trebuie precizat că există însă și unele excepții în care filmarea încalcă legea în vigoare. Așadar, iată în ce condiții o persoană poate realiza o filmare pe domeniul public:

Atenție! Filmarea unei persoane în spațiu privat reprezintă o infracțiune și se pedepsește, conform legii, cu o amendă penală sau chiar închisoare. Dacă imaginile sunt prezentate publicului sau unei alte persoane, lucrurile sunt și mai grave, iar pedeapsa poate să crească.

Cu toate acestea există cazuri când filmarea unei persoane în spațiul privat sau spațiul public este acceptată atunci când se face cu scopul de a preîntâmpina o infracțiune, a dovedi una sau pentru a surprinde fapte de interes public.

Ce înseamnă GDPR?

Datele personale reprezintă acele informații privind o persoană fizică identificată sau identificabilă. Cele mai cunoscute astfel de informații sunt reprezentate de nume, prenume, data nașterii, codul numeric personal, adresa, numărul de telefon, etc. Legislația românească, ca de altfel și legislația europeană are prevederi foarte stricte cu privire la modul de stocare și procesare a datelor personale ale cetățenilor Uniunii Europene, potrivit Wikipedia.org.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot