Ai voie să filmezi pe domeniul public? Ce spune legea?

22.09.2022
Ai voie să filmezi pe domeniul public? Ce spune legea?

În prezent, foarte mulți oamenii au un smartphone cu care încearcă să filmeze diferite evenimente din societate și din natură. Multe dintre aceste filmulețe sunt apoi postate pe rețelele de socializare pentru a arăta prietenilor ce au reușit să surprindă cu camera video. Din păcate, nu foarte multe persoane știu că filmarea în spațiul public este limitată și riscă amenzi drastice și chiar închisoare.

Ce ai voie să filmezi în spațiul public?

Dreptul la viață privată în România și în Uniunea Europeană este garantat de lege. Noul Regulament European de Protecție a Datelor cu Caracter Personal (GDPR) stipulează foarte clar condițiile în care pot fi realizate filmări în spațiul public, iar abaterea de la ele va aduce sancțiuni pecuniare drastice și chiar închisoarea.

Potrivit jurisprudenței Curții de Justiție a Uniunii Europene, filmarea unei persoane reprezintă o ingerință în dreptul său la viață privată. Pentru a nu aduce prejudicii altei persoane, este recomandat ori să nu filmăm deloc, ori, atunci când filmăm, să ne asigurăm că respectăm legea și să-i cerem acordul acesteia, se arată pe site-ul legalup.ro.

Persoanele fizice în România au voie să filmeze în spațiul public doar dacă imaginile video sunt folosite în scopuri personale. Trebuie precizat că există însă și unele excepții în care filmarea încalcă legea în vigoare. Așadar, iată în ce condiții o persoană poate realiza o filmare pe domeniul public:

Atenție! Filmarea unei persoane în spațiu privat reprezintă o infracțiune și se pedepsește, conform legii, cu o amendă penală sau chiar închisoare. Dacă imaginile sunt prezentate publicului sau unei alte persoane, lucrurile sunt și mai grave, iar pedeapsa poate să crească.

Cu toate acestea există cazuri când filmarea unei persoane în spațiul privat sau spațiul public este acceptată atunci când se face cu scopul de a preîntâmpina o infracțiune, a dovedi una sau pentru a surprinde fapte de interes public.

Ce înseamnă GDPR?

Datele personale reprezintă acele informații privind o persoană fizică identificată sau identificabilă. Cele mai cunoscute astfel de informații sunt reprezentate de nume, prenume, data nașterii, codul numeric personal, adresa, numărul de telefon, etc. Legislația românească, ca de altfel și legislația europeană are prevederi foarte stricte cu privire la modul de stocare și procesare a datelor personale ale cetățenilor Uniunii Europene, potrivit Wikipedia.org.

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 22 septembrie este cea de-a 265-a zi a calendarului gregorian și a 266-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 100 zile. În această zi, în anul 1904, a avut loc...
Cele mai noi articole
Cui aparține Insula Șerpilor, României sau Ucrainei?
Cui aparține Insula Șerpilor, României sau Ucrainei?
Insula Șerpilor este cea mai apropiată insulă de țărmul României, situată la aproximativ 45km. Clasificată ca fiind insulă stâncă, este formată din gresii dure silicoase și cuarțite.... citește tot
Un client Superbet: „Își bat joc de noi într-un mare fel”. Ce a pățit bărbatul?
Un client Superbet: „Își bat joc de noi într-un mare fel”. Ce a pățit bărbatul?
Când vine vorba despre pariuri sportive, România este una dintre cele mai mari piețe de desfacere din Europa. În țara noastră, industria jocurilor de noroc este extrem de prosperă, dar deși... citește tot
Top 5 cele mai prestigioase universități din lume. Pe ce loc se situează o universitate din România?
Top 5 cele mai prestigioase universități din lume. Pe ce loc se situează o universitate din România?
Ciclul universitar este ultimul și cel mai important pas spre maturizarea unei persoane. În timpul liceului învățăm și descoperim foarte multe lucruri, pe care abia în pragul universității... citește tot