Cum arată în realitate casa de pe bancnota de 10 lei?

02.06.2019
Cum arată în realitate casa de pe bancnota de 10 lei?

Cine nu a ținut în mână o bancnotă de 10 lei? Ei bine, pe verso, bancnota are schițată o casă veche, bătrânească. Aceasta este situată în Muzeul Astra din judeţul Sibiu și este o casă tradiţională originară din judeţul Vâlcea. Totuși, ce se află pe bancnotă diferă oarecum de casa găzduită acum de Muzeul Astra întrucât casa de la Sibiu a fost reconstruită după modelul original al casei aflate la Vâlcea.

Cum arată, în realitate, casa de pe bancnota de 10 lei?

Gospodăria de la Sibiu este copia celei mai vechi case dintr-un sat vâlcean situat între Râmnicu Vâlcea și Băile Olănești. Este probabil cea mai veche casă din Vlădești și a fost ridicată chiar de către familia… Vlădeștilor, una dintre cele mai înstărite din regiune. Casa seamănă cu o culă oltenească și este veche de aproape două secole. Pe grinda din faţă a foişorului casei stă scrijelit anul 1835, cel mai probabil anul când imobilul a primit ultima renovare.

De unde vine expresia „N-am un sfanț”? Ce era sfanțul?

Pereţii casei din Vlădeşti expuse la Sibiu sunt realizaţi din bârne masive de stejar peste care se aplică tencuiala, iar pivnița este construită din piatră. Dat fiind că a aparținut cândva boierilor, această casă este diferită de cele în care locuiau țăranii, atât prin materialele de construcție utilizate cât și prin mărime.

„Seamănă foarte bine cu locuinţa care este ilustrată pe bancnota de 10 lei”, a explicat pentru adevarul.ro muzeograful Adrian Scheianu de la Muzeul Astra.

Casa este de 16 ani în Muzeul Astra din Sibiu și este zilnic admirată de mii de oameni care, scot o bancnotă din buzunar și încearcă să găsească asemănările și diferențele.

Cum se aleg personalitățile de pe bancnote?

Casa de pe bancnota de 10 lei nu este cea din Buzău

În mod eronat, se crede că imobilul de pe bancnota de 10 lei este o casă situată în Chiojdu, județul Buzău. E adevărat că cele două case seamănă, dar nimic mai mult. Reprezentanții Băncii Naționale ai României au admis pentru drumliber.ro că sursa de inspirație pentru locuința de pe bancnotă este o casă oltenească.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot