Ce este legea marțială și cum funcționează? Ce măsuri se pot lua?

02.03.2021
Ce este legea marțială și cum funcționează? Ce măsuri se pot lua?

În termeni stricți, legea marțială este un sistem legal care este folosit atunci când armata înlocuiește guvernul permanent și populația civilă este pusă sub autoritatea oficialilor militari. Cu toate acestea, conceptul nu are o definiție stabilită.

Cel mai înalt oficial militar devine șeful statului. Mai relevant pentru civili este faptul că, în conformitate cu legea marțială, drepturile individuale și anumite libertăți civile sunt suspendate pe termen nelimitat.

Libera circulație poate fi restrânsă, legile privind perchezițiile și confiscările pot fi anulate. Este o măsură rară și extremă luată de guverne pentru a impune ordinea în cazul unei revolte în masă sau a unui dezastru natural.

Ce este legea marțială și cum funcționează?

Legea marțială este menită a fi o măsură temporară impusă în circumstanțe extreme. Este o condiție dificilă pentru orice națiune democratică să o susțină și populațiile civile rezistă în mod natural.

De exemplu, în Statele Unite, legea marțială se referă, de obicei, la o putere care, în caz de urgență, permite armatei să ia locul guvernului civil și să exercite jurisdicția asupra civililor dintr-o anumită zonă.

Dar „legea marțială” nu are o definiție stabilită, deoarece de-a lungul istoriei, diferiți oameni au folosit termenul pentru a descrie o mare varietate de acțiuni, practici sau roluri pentru militari. Legea care o guvernează este complicată și tulbure, drept urmare, conceptul nu a fost niciodată bine înțeles.

Ce se întâmplă când Legea marțială este în vigoare?

Conform legii marțiale, liderii militari își asumă puteri executive, legislative și judiciare. Când legea marțială este în vigoare, liderii militari ar putea:

Civilii care comit infracțiuni sau încalcă ordinele militare se confruntă cu tribunale militare în cazul în care instanțele civile nu sunt disponibile.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
La fiecare început de an școlar, în spațiul public au loc ample dezbateri despre cum funcționează sistemul public de educatie de la noi și cum ar trebui el să funcționeze la modul ideal. De... citește tot