Cine a fost cea mai importantă personalitate din istoria țării în viziunea românilor?

16.12.2022
Cine a fost cea mai importantă personalitate din istoria țării în viziunea românilor?

România a avut de-a lungul timpului numeroase personalități care i-au marcat istoria. Evenimentele care s-au succedat în jurul acestora au fost atât pozitive, cât și negative și au influențat viitorul țării noastre. Perioada modernă și contemporană au fost ani cu mari schimbări în societatea românească, personalitățile politice jucând un rol important pe scena politică națională dar și mondială.

Pe cine consideră românii cea mai importantă personalitate politică din istorie?

În anul 2018 a fost realizat un sondaj de către CT&Research, la comanda Fundaţiei Universitare a Mării Negre (FUMN), în care românii au fost întrebați „Pe cine consideră cea mai importantă personalitate politică din istoria României?” În mod, mai mult sau mai puțin, surprinzător, cetățenii noștri consideră că Nicolae Ceaușescu a fost cel mai important personaj din istoria țării.

Se poate spune, într-un anumit context, că sondajul ar putea fi unul subiectiv, fiindcă foarte multe persoane au apucat să trăiască în perioada comunismului și, ca atare, viața lor a fost direct influențată de deciziile lui Nicolae Ceaușescu. La o privire mai amplă, însă, se poate observa că marile realizări ale acestui popor nu au avut nimic de-a face cu comunismul.

Sondajul realizat la comanda FUMN arată că pe primul loc s-a situat Nicolae Ceaușescu – 26,6%, urmat de Regele Mihai – 21,4%, Regele Ferdinand I – 11,6%, Regele Carol al II-lea – 5,4%; Nicolae Iorga – 4,9%; Regina Maria – 4,8%; Nicolae Titulescu – 4,1%; Ion Iliescu – 3,5%; Ion Antonescu – 3,1%; Gheorghe Gheorghiu Dej – 2,4%; Ion I. C. Brătianu – 2,3%; Corneliu Coposu – 2,3%; Traian Băsescu – 1,1%; Klaus Iohannis – 1,0%; Emil Constantinescu – 0,4%.

Raportarea la monarhie şi la ceea ce a însemnat ea, cu valori şi simbolistică profundă, înseamnă, de fapt, o neraportare la clasa politică actuală, un vot de blam pe care îl acorzi unui prezent care nu îţi place, a declarat preşedintele FUMN, Dan Dungaciu, potrivit capital.ro.

Eroarea maximă admisă a datelor a fost de 2,6%, la un grad de încredere de 95%. În urma sondajului se poate observa că anii de comunism se uită greu și cu toate acestea importanța monarhiei românești nu este lăsată de o parte. Influențele trecutului încă se simt și în prezent, cu toate că societatea românească este una democrată, îndreptată pe calea europeană, una a civilizației și a respectării drepturilor omului.

Foto: magstick.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot