Cine a fost cea mai importantă personalitate din istoria țării în viziunea românilor?

16.12.2022
Cine a fost cea mai importantă personalitate din istoria țării în viziunea românilor?

România a avut de-a lungul timpului numeroase personalități care i-au marcat istoria. Evenimentele care s-au succedat în jurul acestora au fost atât pozitive, cât și negative și au influențat viitorul țării noastre. Perioada modernă și contemporană au fost ani cu mari schimbări în societatea românească, personalitățile politice jucând un rol important pe scena politică națională dar și mondială.

Pe cine consideră românii cea mai importantă personalitate politică din istorie?

În anul 2018 a fost realizat un sondaj de către CT&Research, la comanda Fundaţiei Universitare a Mării Negre (FUMN), în care românii au fost întrebați „Pe cine consideră cea mai importantă personalitate politică din istoria României?” În mod, mai mult sau mai puțin, surprinzător, cetățenii noștri consideră că Nicolae Ceaușescu a fost cel mai important personaj din istoria țării.

Se poate spune, într-un anumit context, că sondajul ar putea fi unul subiectiv, fiindcă foarte multe persoane au apucat să trăiască în perioada comunismului și, ca atare, viața lor a fost direct influențată de deciziile lui Nicolae Ceaușescu. La o privire mai amplă, însă, se poate observa că marile realizări ale acestui popor nu au avut nimic de-a face cu comunismul.

Sondajul realizat la comanda FUMN arată că pe primul loc s-a situat Nicolae Ceaușescu – 26,6%, urmat de Regele Mihai – 21,4%, Regele Ferdinand I – 11,6%, Regele Carol al II-lea – 5,4%; Nicolae Iorga – 4,9%; Regina Maria – 4,8%; Nicolae Titulescu – 4,1%; Ion Iliescu – 3,5%; Ion Antonescu – 3,1%; Gheorghe Gheorghiu Dej – 2,4%; Ion I. C. Brătianu – 2,3%; Corneliu Coposu – 2,3%; Traian Băsescu – 1,1%; Klaus Iohannis – 1,0%; Emil Constantinescu – 0,4%.

Raportarea la monarhie şi la ceea ce a însemnat ea, cu valori şi simbolistică profundă, înseamnă, de fapt, o neraportare la clasa politică actuală, un vot de blam pe care îl acorzi unui prezent care nu îţi place, a declarat preşedintele FUMN, Dan Dungaciu, potrivit capital.ro.

Eroarea maximă admisă a datelor a fost de 2,6%, la un grad de încredere de 95%. În urma sondajului se poate observa că anii de comunism se uită greu și cu toate acestea importanța monarhiei românești nu este lăsată de o parte. Influențele trecutului încă se simt și în prezent, cu toate că societatea românească este una democrată, îndreptată pe calea europeană, una a civilizației și a respectării drepturilor omului.

Foto: magstick.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot