Cine a inventat busola?

08.02.2023
Cine a inventat busola?

Busola este un instrument de navigație care arată întotdeauna Polul Nord magnetic al Pământului. Busola mai este denumită și compas, iar cadranul acesteia prezintă Polul Nord și Polul Sud magnetic, precum și direcțiile intermediare. Dar, cine a inventat acest instrument de navigație care a ajutat extrem de mult istoria navală.

Cum a fost inventată busola?

Este greu de stabilit cu exactitate cine a inventat busola, însă primii oameni care s-au gândit la așa ceva se pare că au fost chinezii. Potrivit datelor istorice, prima busolă datează din secolul al IV-lea î. de Hr. și era un instrument constituit dintr-o aşchie de piatră polarizată de magnetită poziționată pe o plută din trestie, care plutea pe apă. Aceasta reușea să păstreze tot timpul direcția Nord – Sud, indiferent de poziția celor care o utilizau.

Ulterior, asiaticii au îmbunătățit acest instrument de orientare în spațiu, inventând un alt instrument realizat dintr-o lingură de magnetită, a cărei coadă indica mereu Sudul, și o tabletă pătrată din bronz cu opt cadrane care indicau punctele cardinale. Timpul a trecut, iar chinezii au înlocuit lingura cu un ac magnetic, în timpul dinastiei Tang (618 – 907).

Undeva, pe la sfârșitul secolului al XII-lea, europenii au aflat de acest instrument de navigație de la comercianții arabi din zona Mării Mediterane. Se spune că un navigator italian din Amalfi, pe nume Flavio Gioia, ar fi cel care a creat pentru prima dată busola cunoscută în prezent. Cu toate acestea, unii istorici nu sunt de acord cu această ipoteză. Un lucru însă este cert, în perioada marilor descoperiri geografice navigatori portughezi au perfecționat acest instrument.

Cum funcționează o busolă?

O busolă va arăta întotdeauna care este Polul Nord magnetic al Pământului. Aici, trebuie însă precizat că Polul Nord magnetic al Globului nu este una și aceeași cu Polul Nord geografic al Terrei. Potrivit măsurătorilor, Polul Nord magnetic este poziționat la o distanta de aproximativ 1.600 de kilometri mai la sud de cel geografic, în Canada. Ba mai mult, oamenii de știință au observat că Polul Nord magnetic al Pământului se deplasează pe măsură ce câmpul magnetic al planetei se mișcă, iar în ultimul secol acesta și-a schimbat poziția cu aproximativ 1.000 de kilometri mai spre Siberia.

Foto: Pexels.com

Cele mai noi articole
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Mană cerească. Cine nu a auzit sau nu a folosit măcar o dată expresia „mană cerească”? Această expresie este utilizată cu sensul de „surpriză plăcută care aduce belșug” sau cu... citește tot
Cum se păstrează rețeta secretă la KFC? Boss-ul KFC România a explicat: „Nici noi nu știm condimentele secrete”
Cum se păstrează rețeta secretă la KFC? Boss-ul KFC România a explicat: „Nici noi nu știm condimentele secrete”
Rețeta secretă a Kentucky Fried Chicken (KFC) este una dintre cele mai bine păstrate secrete în industria fast-food-ului. Colonel Sanders, fondatorul KFC, a creat rețeta originală în anii 1930... citește tot
Top 10 țări cu cele mai urâte femei din lume. Pe primul loc e o țară din Europa! România e în top?
Top 10 țări cu cele mai urâte femei din lume. Pe primul loc e o țară din Europa! România e în top?
Frumusețea și urâțenia sunt subiective. Oamenii sunt diferiți, atât ca aspect, cât și ca gândire. Astfel că ceea ce este frumos pentru o persoană poate fi considerat urât pentru alta.... citește tot