Cine a inventat busola?

08.02.2023
Cine a inventat busola?

Busola este un instrument de navigație care arată întotdeauna Polul Nord magnetic al Pământului. Busola mai este denumită și compas, iar cadranul acesteia prezintă Polul Nord și Polul Sud magnetic, precum și direcțiile intermediare. Dar, cine a inventat acest instrument de navigație care a ajutat extrem de mult istoria navală.

Cum a fost inventată busola?

Este greu de stabilit cu exactitate cine a inventat busola, însă primii oameni care s-au gândit la așa ceva se pare că au fost chinezii. Potrivit datelor istorice, prima busolă datează din secolul al IV-lea î. de Hr. și era un instrument constituit dintr-o aşchie de piatră polarizată de magnetită poziționată pe o plută din trestie, care plutea pe apă. Aceasta reușea să păstreze tot timpul direcția Nord – Sud, indiferent de poziția celor care o utilizau.

Ulterior, asiaticii au îmbunătățit acest instrument de orientare în spațiu, inventând un alt instrument realizat dintr-o lingură de magnetită, a cărei coadă indica mereu Sudul, și o tabletă pătrată din bronz cu opt cadrane care indicau punctele cardinale. Timpul a trecut, iar chinezii au înlocuit lingura cu un ac magnetic, în timpul dinastiei Tang (618 – 907).

Undeva, pe la sfârșitul secolului al XII-lea, europenii au aflat de acest instrument de navigație de la comercianții arabi din zona Mării Mediterane. Se spune că un navigator italian din Amalfi, pe nume Flavio Gioia, ar fi cel care a creat pentru prima dată busola cunoscută în prezent. Cu toate acestea, unii istorici nu sunt de acord cu această ipoteză. Un lucru însă este cert, în perioada marilor descoperiri geografice navigatori portughezi au perfecționat acest instrument.

Cum funcționează o busolă?

O busolă va arăta întotdeauna care este Polul Nord magnetic al Pământului. Aici, trebuie însă precizat că Polul Nord magnetic al Globului nu este una și aceeași cu Polul Nord geografic al Terrei. Potrivit măsurătorilor, Polul Nord magnetic este poziționat la o distanta de aproximativ 1.600 de kilometri mai la sud de cel geografic, în Canada. Ba mai mult, oamenii de știință au observat că Polul Nord magnetic al Pământului se deplasează pe măsură ce câmpul magnetic al planetei se mișcă, iar în ultimul secol acesta și-a schimbat poziția cu aproximativ 1.000 de kilometri mai spre Siberia.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot